Πτωτικά η αγορά κατοικίας στην Κρήτη

Πτωτικά η αγορά κατοικίας στην Κρήτη

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ιδιαίτερα χαμηλό επίπεδο κινήθηκε και κατά το 2015 η αγορά κατοικίας στην Κρήτη, καθώς η επανεμφάνιση του πολιτικού και οικονομικού ρίσκου κατέστησε αδύνατη την επιστροφή της κτηματαγοράς σε κατάσταση ισορροπίας και ανέτρεψε κάθε προοπτική μεσοπρόθεσμης ανάκαμψης. Οπως ανέφερε σε πρόσφατη ημερίδα του Ελληνικού Ινστιτούτου Εκτιμητικής (ΕΛΙΕ), ο κ. Χρήστος Βενιέρης, συνεργάτης της Alpha Αστικά Ακίνητα στην Κρήτη, οι αξίες των κατοικιών καταγράφουν συνεχή πτωτική πορεία, η οποία μάλιστα είναι δύσκολο να καταγραφεί με ακρίβεια, λόγω της άτακτης πτώσης, αλλά και του γεγονότος ότι η προσφορά υπερτερεί κατά πολύ της ζήτησης.

Επί της ουσίας, «οι αξίες καθορίζονται αποκλειστικά από τις προσφορές των ελάχιστων ενδιαφερομένων, οι οποίοι γνωρίζουν μεν ότι οι κατοικίες δεν αποτελούν πλέον μια ελκυστική επενδυτική επιλογή, αλλά προχωρούν σε κινήσεις αγοράς, καθώς λειτουργούν υπό τον φόβο της απώλειας των αποταμιεύσεών τους», ανέφερε ο κ. Βενιέρης. Παρά τη σημαντική υποχώρηση των τιμών τα τελευταία χρόνια, στην πλειονότητα των περιπτώσεων, οι πωλητές συμβιβάστηκαν εντέλει στις τιμές που ήταν χαμηλότερες από εκείνες που αρχικά ζητούσαν, σε ποσοστό από 5% έως 20%.

Ανάλογη εικόνα καταγράφηκε και στην αγορά των εξοχικών κατοικιών, οι τιμές των οποίων έχουν υποχωρήσει σε ποσοστό έως 40% σε βάθος εξαετίας, δηλαδή από το 2009 μέχρι και το τέλος του 2015, ως αποτέλεσμα της χαμηλής ζήτησης που προέκυψε με την οικονομική κρίση. Οπως ανέφερε η επικεφαλής της Alpha Αστικά Ακίνητα για την Κρήτη, Μαρία Τσερεβελάκη, η μοναδική περιοχή που έχει αντέξει στις πτωτικές πιέσεις είναι η Ελούντα, η οποία αποτελεί τον δεύτερο ακριβότερο τουριστικό προορισμό της χώρας μετά τη Μύκονο αναφορικά με τις τιμές πώλησης και ενοικίασης εξοχικών κατοικιών. Συγκεκριμένα, οι ζητούμενες τιμές πώλησης νεόδμητων εξοχικών κατοικιών στην Ελούντα κυμαίνονται από 2.400 ευρώ/τ.μ. έως 3.750 ευρώ/τ.μ., ενώ οι αξίες στις πολυτελείς παραθαλάσσιες κατοικίες εκκινούν από τις 4.700 ευρώ/τ.μ. και μπορούν να ανέλθουν μέχρι τις 5.500 ευρώ/τ.μ. Αντίστοιχα, το κόστος ενοικίασης μιας παραθαλάσσιας εξοχικής κατοικίας στην περιοχή της Ελούντας είναι περί τις 6.000 ευρώ σε εβδομαδιαία βάση.

Στον Νομό Ηρακλείου οι περιοχές που παρουσιάζουν αγοραστικό ενδιαφέρον είναι εκείνες που συνδυάζουν θέα στη θάλασσα αλλά και κοντινή απόσταση από την πόλη, όπως οι Γούβες, η Χερσόνησος, τα Μάλια και το Πισκοπιανό, ενώ δυτικά της πόλης στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκονται οι οικισμοί της Λυγαριάς και της Αγίας Πελαγίας. Συγκεκριμένα, στις Γούβες οι τιμές των νεόδμητων εξοχικών κυμαίνονται από 1.400 ευρώ/τ. μ έως 1.900 ευρώ/τ.μ., ενώ για τα παραθαλάσσια σπίτια το κόστος αυξάνεται σε 2.200-2.400 ευρώ/τ.μ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή