Οι «Νάσρα», το ISIS και μια περιφορά στο Μόναχο

Οι «Νάσρα», το ISIS και μια περιφορά στο Μόναχο

3' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί οι εικόνες από το προσφυγικό δράμα στην Ειδομένη, στο Αιγαίο, στον Πειραιά, όπως και από το Καλαί στο στενό της Μάγχης, να αιχμαλωτίζουν το διεθνές ενδιαφέρον προκαλώντας παγκόσμια συγκίνηση, όμως παράλληλα ο γολγοθάς των χριστιανών της Μέσης Ανατολής γίνεται ολοένα πιο ανηφορικός λόγω των συνεχιζόμενων ανελέητων διωγμών από το Ισλαμικό Κράτος.

Καθώς η ορθόδοξη χριστιανοσύνη βρίσκεται προ του Πάσχα –οι ρωμαιοκαθολικοί το γιόρτασαν την περασμένη εβδομάδα– η εναγώνια σκέψη των ανά τον πλανήτη πιστών ταξιδεύει στους εναπομείναντες ομόθρησκους στις κατεχόμενες από το ISIS περιοχές του Ιράκ και της Συρίας που βιώνουν μια διαρκή «εβδομάδα των παθών».

Οι καμπάνες της «σταύρωσης» γι’ αυτούς ήχησαν τη Μεγάλη Παρασκευή των καθολικών (25 Μαρτίου) στην καρδιά της Ευρώπης με σκοπό να στείλουν ένα μήνυμα ελπίδας στις σύγχρονες «κατακόμβες» της Μοσούλης, του Τιγκρίτ, του Χαλεπίου, της Ράκα, της Μααλούλα, και να κρατήσουν ζωντανή στη συνείδηση της ανθρωπότητας την εικόνα με το συνεχιζόμενο δράμα των εκεί χριστιανών.

Με πρωτοβουλία της Ρωμαιοκαθολικής Αρχιεπισκοπής του Μονάχου, χιλιάδες καθολικοί με τη συμμετοχή και ορθοδόξων (η Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας εκπροσωπήθηκε από τον πρωτοπρεσβύτερο του Οικουμενικού Θρόνου Απόστολο Μαλαμούση) έλαβαν μέρος στην περιφορά, στο κέντρο της βαυαρικής πρωτεύουσας, του «Σταυρού των Λαών», σε μια εντυπωσιακή τελετή που έλαβε μεγάλη δημοσιότητα στη Γερμανία.

Το μαρτύριο των χριστιανών, με επίκεντρο το Ιράκ, ήταν εστιασμένο στον ειδικά κατασκευασμένο ξύλινο σταυρό που «ηγείτο» της πορείας, ο οποίος έφερε κυκλικό σχήμα στο κέντρο του και, πάνω σε χαρτί βαμμένο με αίμα, απεικονίζονταν οι αιματοβαμμένες πόλεις του Ιράκ που καταστράφηκαν από τη μανία των φανατικών ισλαμιστών.

Αντί της επιγραφής ΙΝΒΙ, που αναγράφεται στον Σταυρό του Κυρίου, είχε χαραχθεί στον χαλδαϊκό Σταυρό ένα «Ν», το πρώτο γράμμα της αραβικής λέξης «Νάσρα», με την οποία στιγματίζουν τους χριστιανούς οι ισλαμιστές του ISIS.

Τι ακριβώς κάνουν; Αναγράφουν το γράμμα «Ν» στις προσόψεις των κατοικιών των χριστιανών για να δηλώσουν τη δήμευση της περιουσίας τους προς όφελος του Ισλαμικού Κράτους. Τα ποτάμια του Τίγρητος και του Ευφράτη, χαραγμένα συμβολικά στα άκρα του οριζόντιου τμήματος του Σταυρού, απεικονίζονταν με τρόπο ώστε να «εκβάλουν» στο γράμμα «Ν», στο κάτω μέρος του Σταυρού, για να δηλωθεί με αυτόν τον τρόπο ότι όλοι οι χριστιανοί του Ιράκ είναι θύματα της ισλαμιστικής τρομοκρατίας.

Πλήθη πιστών είχαν παραταχθεί στη διαδρομή απ’ όπου πέρασε η πομπή για να καταλήξει στην περίφημη Μαρίενπλατς, όπου προσεύχονταν υπέρ της σωτηρίας των χριστιανών στη Μέση Ανατολή, ενώ παραμένει γκρίζα η εικόνα για την κατάσταση στις περιοχές του Ιράκ και της Συρίας όπου μαίνεται ο πόλεμος ή οι χριστιανοί τελούν υπό την κατοχή του ISIS και άλλων ισλαμιστικών οργανώσεων.

Οι πληροφορίες συγκλίνουν στην τραγική διαπίστωση ότι τα μέρη όπου γεννήθηκε και άνθησε ο χριστιανισμός έχουν σχεδόν αδειάσει, ένας πολιτισμός που αναπτύχθηκε με βάση τη χριστιανική θρησκεία απειλείται με αφανισμό.

Από τρία εκατομμύρια χριστιανών του Ιράκ, δεν έχουν απομείνει περισσότεροι από 400.000, σύμφωνα με τα στοιχεία της ιρακινής κοινότητας στην Ελλάδα. Οι υπόλοιποι είτε εξαναγκάστηκαν σε φυγή είτε σφαγιάστηκαν. Να πώς συμπυκνώνει τη δραματική κατάσταση άριστα ενημερωμένος εκπρόσωπος της κοινότητας, που δεν επιθυμεί να γραφεί το όνομά του.

«Οσοι πρόλαβαν και μπόρεσαν κατέφυγαν στο Βόρειο Ιράκ, κυρίως στην πρωτεύουσά του το Αρμπίλ, όπου εξουσιάζουν οι Κούρδοι. Στη Μοσούλη, το παλιό μεγάλο χριστιανικό κέντρο που έχει καταληφθεί από τους εξτρεμιστές του Ισλαμικού Κράτους, δεν υπάρχει χριστιανός ούτε για δείγμα. Πολλοί σφαγιάστηκαν, άλλοι υποχρεώθηκαν να αλλαξοπιστήσουν και να ασπαστούν το Κοράνι και όσοι το αρνούνται, αν δεν τους σκοτώσουν, είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν “Ζβίγια”, ένα γερό χαράτσι για να τους αφήνουν να ζουν, χωρίς φυσικά να ασκούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα. Οι περιουσίες τους έχουν δημευθεί, τα σπίτια τους και τα χριστιανικά μνημεία που δεν έχουν ανατιναχθεί είναι παγιδευμένα με εκρηκτικά. Το χριστιανικό στοιχείο ξεκληρίστηκε»…

Καταστροφές σε εκκλησίες-μνημεία

Στη Συρία, όπου ο κυβερνητικός στρατός ανακαταλαμβάνει περιοχές με χριστιανικούς πληθυσμούς που κατείχαν οι φανατικοί του ISIS και η Αλ Νούσρα, αποκαλύπτεται το μέγεθος της τρομακτικής καταστροφής που υπέστησαν εκκλησίες και μνημεία και βέβαια διαπιστώνεται η παρουσία ελάχιστων χριστιανών που εγκλωβίστηκαν και κατάφεραν να επιζήσουν.

Οι ελπίδες να βρίσκονται εν ζωή οι δύο χριστιανοί μητροπολίτες, ο Ελληνορθόδοξος Παύλος Γατζιτζής (Χαλεπίου) και ο Συρορθόδοξος Γιοχάνα Ιμπραχίμ που είχαν απαχθεί περνώντας από την Τουρκία στη Συρία στις 22 Απριλίου του 2013, έχουν εξανεμιστεί.

«Μόνον ένα θαύμα θα τους κρατάει ζωντανούς. Φαίνεται όμως ότι τους έχουν σκοτώσει», λέει στην «Κ» ο πατήρ Γεώργιος, Συρορθόδοξος ιερέας. Στις «ελεύθερες περιοχές» πάντως, τόσο στη Συρία όσο και στο Ιράκ, γιορτάστηκε, παρά τις δυσκολίες, το Πάσχα των ρωμαιοκαθολικών και το ίδιο αναμένεται να γίνει και με αυτό τον ορθοδόξων.

Κάποιες καμπάνες θα ηχήσουν και πάλι, όσο χαρμόσυνα επιτρέπει η γενικότερη καταθλιπτική ατμόσφαιρα, περιφορά Επιταφίου θα επιχειρηθεί πάνω στα ερείπια εκκλησιών και δρόμων κατεστραμμένων πόλεων και χωριών, ωστόσο η Ανάσταση, ακόμα και αν επικρατήσει η ειρήνη, θα αργήσει να έλθει για τους εναπομείναντες ηρωικούς χριστιανούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή