Τα μνημεία της Παλμύρας

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην απελευθερωμένη Παλμύρα έφθασε αυτή την εβδομάδα ομάδα Ρώσων πυροτεχνουργών, ειδικών στην αποναρκοθέτηση, για να απομακρύνουν σε συνεργασία με τον συριακό κυβερνητικό στρατό τις εκατοντάδες νάρκες που άφησε πίσω το ISIS.

Σε ανταπόκρισή της από την αρχαία πόλη, η δημοσιογράφος του ρωσικού ειδησεογραφικού δικτύου Russia Today, Λίζι Φέλαν, είπε ότι παρά την καταστροφή ορισμένων από τα αριστουργήματα της ρωμαϊκής πόλης, όπως ο ναός του Βήλου, η Αψίδα του Θριάμβου και ο ναός του Βαάλ Σαμίν, το μεγαλύτερο μέρος των μνημείων δεν επλήγησαν από την μήνιν των ισλαμιστών. Ρώσοι ειδικοί εκτιμούν πως η ανοικοδόμηση του ναού του Βήλου ίσως αποδειχθεί εφικτή, κυρίως χάρη στις ενδελεχείς μελέτες του κτίσματος που έχουν γίνει από τη συριακή αρχαιολογική υπηρεσία. «Αυτό που μας εξέπληξε περισσότερο είναι ότι οι καταστροφές δεν ήταν όσες περιμέναμε, ενώ μεγάλος κίνδυνος υπήρχε και από τις μάχες για την ανακατάληψη της πόλης την περασμένη Κυριακή», είπε στον Guardian ο Σύρος αρχαιολόγος Αμρ αλ Αζάμ, ο οποίος διδάσκει σήμερα σε πανεπιστήμιο των ΗΠΑ.

Η ανακατάληψη της Παλμύρας έχει μεγάλη πολιτική σημασία για το καθεστώς Ασαντ, που ευελπιστεί τώρα να πείσει τη Δύση ότι ο συριακός στρατός αποτελεί αξιόπιστο σύμμαχο στον πόλεμο κατά της ισλαμικής τρομοκρατίας. Το ενδεχόμενο συνασπισμού της συμμαχίας υπό αμερικανική αιγίδα, με τον στρατό του συριακού καθεστώτος, έσπευσε να απορρίψει η Ουάσιγκτον, αξιωματούχοι της οποίας υπενθύμιζαν αυτή την εβδομάδα ότι η πολιτική του Μπασάρ αλ Ασαντ δημιούργησε τις συνθήκες ανόδου του ISIS.

Παρά τις δηλώσεις αυτές, ο Λευκός Οίκος έχει επιλέξει στάση σιωπηλής αποδοχής απέναντι στις επιχειρήσεις του συριακού καθεστωτικού στρατού, με στόχο το ISIS, θέτοντας τις βάσεις για την επιβίωση του μπααθικού καθεστώτος.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή