Τρία «αγκάθια» στο Κυπριακό

Τρία «αγκάθια» στο Κυπριακό

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πού οδεύουν οι συνομιλίες για το κυπριακό ζήτημα, οι οποίες επανήλθαν στο προσκήνιο την εβδομάδα που πέρασε; Οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι η τουρκική πλευρά στηρίζει τη ρητορική της στη θέση ότι «η λύση παραμένει εφικτή, αρκεί ο διεθνής παράγοντας και οι ΗΠΑ να πιέσουν τους Ελληνοκυπρίους για μια γρήγορη λύση εντός των επόμενων μηνών».

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η τουρκική πλευρά υπενθυμίζει την προσκόλληση της Αγκυρας και της ηγεσίας του Μουσταφά Ακιντζί στην προοπτική λύσης. Η Αγκυρα προβάλλει τη θέση ότι τα ζητήματα του περιουσιακού και του εδαφικού θα λυθούν με σχετική ευκολία αρκεί η ελληνοκυπριακή πλευρά να δείξει ενδιαφέρον για συμβιβαστικές λύσεις. Σε αυτό το κάδρο, της συγκεκριμένης στρατηγικής, η τουρκική πλευρά:

α) Δεν αποκλείει την άμεση επιστροφή κάποιων εδαφών και περιουσιών, όχι όμως της Μόρφου ή της Καρπασίας.

β) Παρουσιάζει στην αμερικανική πλευρά τη θέση ότι, στο ζήτημα της επιστροφής των Ελληνοκυπρίων προσφύγων στις εστίες τους, είναι έτοιμη να συζητήσει γεφυρωτικές προτάσεις, αρκεί αυτή η επιστροφή να μην επισκιάσει τον τουρκοκυπριακό χαρακτήρα του βόρειου ιδρυτικού κράτους.

γ) Στο ζήτημα των εγγυήσεων, η θέση της Τουρκίας παραμένει ίδια: η μείωση των στρατευμάτων μπορεί να συζητηθεί, όχι όμως η συνολική κατάργηση του συστήματος των εγγυήσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τουρκική πλευρά υπενθυμίζει στον αμερικανικό και διεθνή παράγοντα τη σημασία των ελληνοκυπριακών βουλευτικών εκλογών. Λαμβάνοντας το αποτέλεσμα αυτών των εκλογών υπόψη του, ο διεθνής παράγοντας πρέπει να εντατικοποιήσει τις επαφές του με τη Λευκωσία για μια «γρήγορη λύση». Αυτή είναι η θέση του τουρκικού Προεδρικού.

Στην Πράσινη Γραμμή

Οι προαναφερθείσες θέσεις της τουρκικής πλευράς έρχονται στο προσκήνιο τη στιγμή που οι συνομιλίες για την τελική λύση του Κυπριακού συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς στην Πράσινη Γραμμή της Κύπρου.

Παρά τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές στην Κυπριακή Δημοκρατία, ο πρόεδρος Αναστασιάδης και η διαπραγματευτική ομάδα του παραμένουν στο τραπέζι και συνομιλούν με την ηγεσία του Μουσταφά Ακιντζί.

Την παρούσα περίοδο, οι συνομιλίες έχουν «σκαλώσει» στο κεφάλαιο του περιουσιακού.

Η ελληνοκυπριακή πλευρά ζητεί την επιστροφή των προσφύγων της στις εστίες τους στο βόρειο κομμάτι του νησιού. Η τουρκοκυπριακή πλευρά επιχειρεί να περιορίσει τον αριθμό των προσφύγων που θα επιστρέψουν στο βόρειο κομμάτι του νησιού με το σκεπτικό ότι το περιουσιακό θα μπορούσε να διευθετηθεί κυρίως με βάση τις αποζημιώσεις και την ανταλλαγή ελληνοκυπριακών και τουρκοκυπριακών περιουσιών.

Σημαντικά προβλήματα παρατηρούνται και στο εδαφικό. Πρόσφατα ο ίδιος ο πρόεδρος της Τουρκίας έκλεισε την πόρτα στην προοπτική της επιστροφής της Μόρφου. Ακόμη, η τουρκική πλευρά δεν εμφανίζεται έτοιμη να συζητήσει και το μέλλον της Καρπασίας και της κλειστής πόλης της Αμμοχώστου.

Οι εγγυήσεις

Την ίδια στιγμή αξιοσημείωτη παραμένει και η διάσταση απόψεων των δύο πλευρών στο ζήτημα των εγγυήσεων. Υποστηριζόμενη από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η Λευκωσία προβάλλει το αίτημα της κατάργησης του συστήματος των εγγυήσεων, το οποίο χαρακτηρίζει «απαρχαιωμένο». Η ηγεσία του κ. Ακιντζί όχι μόνον αντικρούει αυτή τη θέση αλλά ταυτοχρόνως ισχυρίζεται ότι οι εγγυήσεις είναι αναγκαίες για την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων.

Οι συζητήσεις αναμένεται να συνεχισθούν, αν και ένας αστάθμητος παράγοντας που θα πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι και τα αποτελέσματα της τελευταίας επίσκεψης του Τούρκου προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν, στην Αμερική. Οποια και αν είναι αυτά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή