ΚΟΣΜΟΣ

Τσεχία: Στέλνουν πίσω στο Ιράκ Χριστιανούς πρόσφυγες

Τσεχία: Στέλνουν πίσω στο Ιράκ Χριστιανούς πρόσφυγες

Η Τσεχική Δημοκρατία θα στείλει πίσω στο Ιράκ μια ομάδα χριστιανών Ιρακινών που προσπάθησαν να συνεχίσουν προς τη Γερμανία αντί να μείνουν στη χώρα, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών Μίλαν Χόβανετς.

Μια ομάδα 25 Ιρακινών μετέβη χθες Σάββατο με λεωφορείο στη Γερμανία, όπου οι αρχές τους σταμάτησαν αμέσως αφού διέσχισαν τα σύνορα, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων CTK. Στη συνέχεια η γερμανική αστυνομία ζήτησε από τους Τσέχους να πάρουν τους ανθρώπους αυτούς, πράγμα που έγινε, πρόσθεσε το CTK.
Η Τσεχική Δημοκρατία συμφώνησε τον Δεκέμβριο να δεχθεί 153 χριστιανούς πρόσφυγες από το Ιράκ οι οποίοι διέφυγαν από περιοχές που ελέγχονται από το Ισλαμικό Κράτος. Μέχρι στιγμής έχουν φθάσει μόνο 89.

Ο Χόβανετς δήλωσε πως οι 25 Ιρακινοί καταχράσθηκαν τη γενναιοδωρία των Τσέχων και θα επιστρέψουν σύντομα στην πατρίδα τους. Δεν κατέστη αμέσως σαφές πώς εννοεί ο Χόβανετς ότι θα επιστρέψουν. Η αστυνομία τους έδωσε προθεσμία μιας εβδομάδας για να φύγουν.
"Η επταήμερη προθεσμία, την οποία οι χριστιανοί Ιρακινοί πήραν μαζί με τα διαβατήριά τους, είναι για να ρυθμίσουν τα της επιστροφής τους στην πατρίδα τους", δήλωσε ο Χόβανετς μέσω του λογαριασμού του στο Twitter.

"Το χρονικό αυτό διάστημα δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να παραβιάσουν νόμους ή για να μεταβούν σε άλλη χώρα του Σένγκεν. Ζήτησα από την τσεχική αστυνομία να χρησιμοποιήσει όλα τα νόμιμα μέσα προκειμένου οι άνθρωποι αυτοί, οι οποίοι καταχράσθηκαν την καλή θέληση της Τσεχικής Δημοκρατίας και των πολιτών της, να επιστραφούν στο Ιράκ".
Τριάντα επτά χριστιανικές οικογένειες πρόκειται να έρθουν στην Τσεχική Δημοκρατία από το ελεγχόμενο από τους Κούρδους βόρειο Ιράκ και από προσφυγικούς καταυλισμούς στον Λίβανο, σε τέσσερις ομάδες από τον Ιανουάριο ως τον Απρίλιο. Ο υπουργός Χόβανετς ανέστειλε το πρόγραμμα επανεγκατάστασης, μετέδωσε το CTK.

Η Πράγα έχει αρνηθεί να δεχθεί τις ποσοστώσεις της ΕΕ για την κατανομή των μεταναστών μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών. Δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η πλειοψηφία των Τσέχων απορρίπτει ακόμη κι αυτούς που διαφεύγουν από πολεμικές ζώνες.

Η Τσεχική Δημοκρατία, μια χώρα 10,5 εκατομμυρίων κατοίκων, κατέγραψε πέρυσι 1.525 αιτήσεις για άσυλο και χορήγησε προστασία σε 71 πρόσωπα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών.