Στο Ουισκόνσιν η αναμέτρηση για το προεδρικό χρίσμα

Στο Ουισκόνσιν η αναμέτρηση για το προεδρικό χρίσμα

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη μεσοδυτική πολιτεία του Ουισκόνσιν μεταφέρεται σήμερα η μαραθώνια αναμέτρηση μεταξύ των υποψηφίων του Ρεπουμπλικανικού και του Δημοκρατικού Κόμματος για το προεδρικό χρίσμα, ενόψει των εκλογών του προσεχούς Νοεμβρίου.

Στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικανών, ο μέχρι στιγμής προπορευόμενος Ντόναλντ Τραμπ προσπαθεί να αφήσει πίσω του τη χειρότερη, κατά γενική ομολογία, εβδομάδα της εκστρατείας του και να κερδίσει άλλη μία προκριματική εκλογή, ώστε να πλησιάσει περισσότερο τον μαγικό αριθμό των 1.237 εκλεκτόρων, ο οποίος θα του εξασφαλίσει το προεδρικό χρίσμα. Τα προγνωστικά είναι εναντίον του, καθώς οι τελευταίες δημοσκοπήσεις έδιναν προβάδισμα της τάξης των δέκα ποσοστιαίων μονάδων στον γερουσιαστή του Τέξας Τεντ Κρουζ, ο οποίος έρχεται μέχρι στιγμής δεύτερος σε αριθμό εκλεκτόρων και είναι ο μόνος που διατηρεί πιθανότητες να υπερισχύσει του Τραμπ.

Μιλώντας την Κυριακή στο Γκριν Μπέι του Ουισκόνσιν, ο Τεντ Κρουζ προειδοποίησε τους Ρεπουμπλικανούς ψηφοφόρους ότι ενδεχόμενη ανάδειξη του Τραμπ ως υποψηφίου προέδρου θα ισοδυναμούσε με «σιδηροδρομικό δυστύχημα» για το κόμμα του Αβραάμ Λίνκολν. Ο γερουσιαστής του Τέξας ελπίζει ότι θα υπάρξει μαζική μετατόπιση γυναικών προς την υποψηφιότητά του ύστερα από τη δημόσια τοποθέτηση του Τραμπ υπέρ του καταλογισμού ποινικών ευθυνών σε γυναίκες οι οποίες θα πραγματοποιούν αμβλώσεις, εφόσον αυτές κηρυχθούν παράνομες. Μια τοποθέτηση την οποία ο Τραμπ έσπευσε πολύ γρήγορα να αναιρέσει, χωρίς να καταφέρει να αμβλύνει τις δυσμενέστατες εντυπώσεις.

Πάντως, ο αμφιλεγόμενος δισεκατομμυριούχος, μιλώντας στη δική του προεκλογική συγκέντρωση, στο Ουέστ Αλις, εξέφρασε την πεποίθηση ότι «το Ουισκόνσιν θα κάνει τη μεγάλη έκπληξη» αναδεικνύοντας τον νικητή. Κατηγόρησε τον Κρουζ ότι θα περικόψει τα ασφαλιστικά δικαιώματα των Αμερικανών και ότι είναι «χαλαρός» στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, χωρίς να διστάσει να τον χαρακτηρίσει «βρώμικο, σάπιο απατεώνα». Τέλος, ο Ντόναλντ Τραμπ κάλεσε τον τρίτο Ρεπουμπλικανό υποψήφιο, τον Τζον Κέισικ, να αποσυρθεί από την κούρσα για το χρίσμα, καθώς έχει κερδίσει μόνο μία πολιτεία και δεν έχει καμία πιθανότητα να αναδειχθεί νικητής, υποστηρίζοντας ότι μένει στην κούρσα μόνο και μόνο για να του στερεί εκλέκτορες.

Γεγονός είναι ότι ο Τεντ Κρουζ έχει απόλυτη ανάγκη τη νίκη στο Ουισκόνσιν, καθώς οι επόμενες πολιτείες που θα ψηφίσουν, συμπεριλαμβανομένης της Νέας Υόρκης, στις 19 Απριλίου, θεωρούνται φιλικά εδάφη για τον Τραμπ.

Στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών, ο γερουσιαστής του Βερμόντ Μπέρνι Σάντερς ευελπιστεί να δικαιώσει τα προγνωστικά, που τον θέλουν να κερδίσει το Ουισκόνσιν έναντι της Χίλαρι Κλίντον, κάτι που θα έδινε νέα ορμή στην απροσδόκητα ισχυρή εκστρατεία του.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή