Panama Papers: Ο Κάμερον στο μάτι του κυκλώνα

Panama Papers: Ο Κάμερον στο μάτι του κυκλώνα

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο επίκεντρο των αποκαλύψεων Panama Papers βρίσκεται η Βρετανία, καθώς περισσότερες από τις μισές υπεράκτιες εταιρείες που περιέχονται στα έγγραφα είναι καταχωρισμένες στα μητρώα φορολογικών «παραδείσων» υπό βρετανική διοίκηση ή και στην ίδια τη χώρα, όπως χαρακτηριστικά είπε η ευρωβουλευτής του βρετανικού κόμματος των Πρασίνων, Μόλι Σκοτ-Κέιτο.

Τα κολοσσιαία ποσά που διακινούνται μέσω των offshore εταιρειών της Mossack Fonseca αξιοποιούνται επίσης για την αγορά ακινήτων ή μετοχών και ομολόγων στο Λονδίνο, μεταξύ άλλων, τονώνοντας παράλληλα την εθνική οικονομία της Βρετανίας.

Εκτός από τον εκλιπόντα πατέρα του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, κεφάλαια σε offshore εταιρίες της Mossack Fonseca διέθεταν –ή συνεχίζουν να διαθέτουν– έξι μέλη της Βουλής των Λόρδων, τρεις πρώην βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος και δεκάδες μεγάλοι δωρητές των πολιτικών κομμάτων της Βρετανίας.

Μεταξύ 2004 και 2014, οι βρετανικές υπηρεσίες διαπίστωσαν ότι ακίνητα αξίας 180 εκατ. στερλινών αγοράσθηκαν στη χώρα με «ύποπτα» κεφάλαια, 75% των οποίων προήλθαν από offshore εταιρίες.

Τον Ιούνιο, η κυβέρνηση Κάμερον σχεδιάζει να δημιουργήσει νέο κεντρικό μητρώο, στο οποίο θα καταγράφονται οι πραγματικοί ιδιοκτήτες εταιρειών στη χώρα, ακόμη και αν η ταυτότητά τους δεν αναγράφεται στο μητρώο μετόχων. Οι δημιουργοί της βάσης δεδομένων αυτής επιθυμούν τα στοιχεία της να συμπεριλάβουν και τις offshore εταιρείες, όπως αυτές των Βρετανικών Παρθένων Νήσων και άλλων φορολογικών «παραδείσων».

Σε εσωτερική της έκθεση, όμως, η κυβέρνηση άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο διατήρησης του μητρώου αυτού στη χώρα εγγραφής των υπεράκτιων εταιρειών, διατηρώντας ουσιαστικά το απόρρητο.

Υποστηρικτές της οικονομικής διαφάνειας ζητούν από τον Ντέιβιντ Κάμερον να παρουσιάσει νομοσχέδιο το οποίο θα καταργεί τους βρετανικούς «παραδείσους», όπως τις Νήσους Τζέρσεϊ, Γκέρνσι και Μαν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή