Ο Βρετανός κατάσκοπος της KGB

Ο Βρετανός κατάσκοπος της KGB

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια βιντεοσκοπημένη ομιλία του Κιμ Φίλμπι, του Βρετανού κατασκόπου, ανακαλύφθηκε από το βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο BBC στα αρχεία της Stasi, της μυστικής υπηρεσίας της Ανατολικής Γερμανίας. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για μια μυστική διάλεξη που έδωσε ο Φίλμπι στα μέλη της Stasi, το 1981. Πρόκειται για την πρώτη φορά που το πρώην μέλος της βρετανικής υπηρεσίας πληροφοριών, της ΜΙ-6, εμφανίζεται να μιλάει για τη ζωή του ως κατασκόπου από την ημέρα που στρατολογήθηκε μέχρι και την αυτοεξορία του στη Μόσχα. Μάλιστα, περιγράφει με κάθε λεπτομέρεια τη διαδρομή του ως στελέχους της ΜΙ-6, κατά την περίοδο όπου αποκάλυπτε τα μυστικά της υπηρεσίας στην KGB, ενώ, βέβαια, δεν παραλείπει να προσθέσει και φιλικές συμβουλές προς τα μέλη της Stasi.

Η ομιλία ξεκινά με την προσφώνηση «αγαπητοί σύντροφοι», την οποία εκφωνεί με την καταπληκτική βρετανική προφορά του. Μετά την εισαγωγή από τον Γερμανό κατάσκοπο Μάρκους Βολφ, ο οποίος για πολλά χρόνια ήταν γνωστός ως «ο άνθρωπος χωρίς πρόσωπο», ο Φίλμπι προχωράει στο βήμα και πληροφορεί τους παρισταμένους ότι δεν είναι ιδιαίτερα καλός στο να μιλάει δημοσίως, τονίζοντας ότι προσπάθησε να αποφεύγει τη δημοσιότητα σε ολόκληρη τη ζωή του. Και αυτό είναι αληθές, αφού στην προηγούμενη μαγνητοσκοπημένη του συνέντευξη από την κατοικία της μητέρας του, το 1955, ήταν ιδιαίτερα λιγόλογος και απλώς είχε αρνηθεί ότι ήταν κομμουνιστής.

Στο φιλμ που βρέθηκε τώρα, ο Κιμ Φίλμπι επαίρεται επειδή επί τριάντα χρόνια «δούλευε» για τους αντιπάλους της χώρας του. Ανάμεσα στα άλλα αναφέρει ότι γεννήθηκε στην «αστική τάξη της Βρετανικής Αυτοκρατορίας» και εξηγεί με ποιον τρόπο προσελκύστηκε αρχικά από την κομμουνιστική ιδεολογία στο Κέμπριτζ. Αναφέρει με κάθε λεπτομέρεια πώς στρατολογήθηκε στην KGB, τη σοβιετική υπηρεσία πληροφοριών, μετά την επιστροφή του από μια επίσκεψη στην Αυστρία. Αλλά το πιο καταπληκτικό πράγμα σε σχέση με τη στρατολόγησή του, ομολογεί ο Φίλμπι, είναι ότι συνέβη σε μια στιγμή κατά την οποία δεν εργαζόταν και όπου δεν φαινόταν καμία προοπτική στον ορίζοντα, αλλά, ως φαίνεται, οι Σοβιετικοί έτρεφαν υψηλές προσδοκίες. «Μου κατέστησαν σαφές ότι ο καλύτερος στόχος για το κέντρο στη Μόσχα ήταν οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες», ακούγεται να λέει. Επίσης, περιγράφει με κάθε λεπτομέρεια τα χρόνια που δαπάνησε προσπαθώντας να παρεισφρήσει σε αυτές, βρίσκοντας διέξοδο στη δημοσιογραφία, καθώς εργαζόταν για τους «Τάιμς» καλύπτοντας το ισπανικό εμφύλιο. Ταυτόχρονα, δημιουργούσε επαφές και δεσμούς με μέλη του βρετανικού κατεστημένου και αφήνοντας αιχμές για την επιθυμία του να εργαστεί για τη βρετανική κυβέρνηση. Τελικά, έγινε δεκτός στο «Σίκρετ Σέρβις». Ο ίδιος ομολογεί ότι εκεί έπιασε φιλία με τους αρχειοφύλακες, και έτσι απέκτησε πρόσβαση σε αρχεία που δεν είχαν καμία σχέση με την εργασία του. «Κάθε ημέρα έφευγα από το γραφείο με την τσάντα μου γεμάτη εκθέσεις, φακέλους από αρχεία και έγγραφα τα οποία παρέδιδα στον σοβιετικό σύνδεσμό μου. Το επόμενο πρωί επέστρεφα στα αρχεία το υλικό, αφού είχαν φωτογραφηθεί τα πάντα. Εκανα αυτή τη δουλειά επί χρόνια», ακούγεται να εξηγεί ο Κιμ Φίλμπι.

Η ομιλία κλείνει με την περιγραφή της απόδρασης του από τη Βηρυτό, όπου είχε τοποθετηθεί, και με τον χλευασμό προς την πρώην υπηρεσία του, ενώ συνιστά στους ανθρώπους της Stasi να φροντίζουν για την υγεία, πολιτική αλλά και σωματική, των ανθρώπων που χρησιμοποιούν ως κατασκόπους και τους παροτρύνει να μην ομολογούν ποτέ, αρχή που και ο ίδιος λέει ότι εφάρμοσε με επιτυχία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή