Αρνηση αεροσυνοδών της Air France να φορέσουν μαντίλα στις πτήσεις προς Ιράν

Αρνηση αεροσυνοδών της Air France να φορέσουν μαντίλα στις πτήσεις προς Ιράν

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. «Μηχανισμό εξαιρέσεων» θα δημιουργήσει η αεροπορική εταιρεία Air France, δίνοντας τη δυνατότητα στις γυναίκες μέλη των πληρωμάτων να αρνούνται τις πτήσεις προς Τεχεράνη, ώστε να μην είναι υποχρεωμένες να φορούν μαντίλα βγαίνοντας από το αεροσκάφος. Αυτό ανακοίνωσε χθες ο διευθυντής Ανθρώπινου Δυναμικού του γαλλικού εθνικού αερομεταφορέα, Ζιλ Γκατό, δίνοντας τέλος στην έντονη αντιπαράθεση γύρω από το θέμα. Η Air France θα αρχίσει εκ νέου τις πτήσεις Παρίσι-Τεχεράνη στις 17 Απριλίου, οι οποίες είχαν διακοπεί το 2008 εξαιτίας των εμπορικών κυρώσεων κατά του Ιράν.

Συνάντηση με τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους είχε χθες το μεσημέρι η διοίκηση της εταιρείας για να τους εκθέσει «τον μηχανισμό εξαιρέσεων, που θα επιτρέπει σε κάθε γυναίκα εργαζόμενη να επικαλείται προσωπικούς λόγους και να μετατίθεται σε άλλη πτήση», όπως είπε ο κ. Γκατό στον ραδιοφωνικό σταθμό Europe1.

Ο Κριστόφ Πιλέ, εκπρόσωπος του συνδικάτου αεροσυνοδών και ιπτάμενων φροντιστών SNPNC, είπε μιλώντας στην εφημερίδα Le Parisien: «Ο κοινωνικός διάλογος είναι πάντα λίγο δύσκολος στην Air France. Είναι κρίμα που χρειάστηκε τόση πίεση από τα μέσα ενημέρωσης όλου του κόσμου, ώστε να καταλήξουμε σε μια βιώσιμη λύση. Θα παραμείνουμε ιδιαίτερα προσεκτικοί σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του μέτρου».

Η αντιπαράθεση ξεκίνησε μετά την αποστολή εγκυκλίου από τη διεύθυνση, σύμφωνα με την οποία οι γυναίκες του προσωπικού καμπίνας καλούνταν να φορούν παντελόνι, μακρύ σακάκι και κυρίως να κρύβουν τα μαλλιά τους με μαντίλα, μόλις θα έφθαναν στην Τεχεράνη, όπως εξήγησε η εκπρόσωπος του –μειοψηφικού στις αεροσυνοδούς– συνδικάτου CGT, Καρολίν Ρολάν.

«Η Air France έχει ως αρχή της να μην επιτρέπει στο προσωπικό να επιλέγει τους προορισμούς εργασίας, ενώ το πλήρωμα οφείλει να σεβαστεί την κείμενη νομοθεσία κάθε χώρας την οποία επισκέπτεται. Παρ’ όλα αυτά, αναγνωρίζουμε ότι υπάρχει εδώ ένα πρόβλημα προσωπικής ευαισθησίας και πεποιθήσεων», ανέφερε ο κ. Ζιλ Γκατό.

«Τους επιστήσαμε την προσοχή στο θέμα αυτό εδώ και εβδομάδες, αλλά χρειάστηκε η εμπλοκή των ΜΜΕ για να γίνει κάτι», δήλωσε η Φλορ Αριγκί, πρόεδρος του σωματείου προσωπικού Unac. Σύμφωνα με το Σωματείο, η Air France έχει μακρά πείρα τέτοιων μηχανισμών, που εφαρμόσθηκαν για τις πτήσεις προς το Κονακρί της Γουινέας την εποχή της έξαρσης της επιδημίας Εμπολα, αλλά και προς το Τόκιο της Ιαπωνίας, μετά το ατύχημα στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα.

Ανάλογο σύστημα θα ισχύσει και για τις πτήσεις προς Τεχεράνη, όπου «κάθε γυναίκα εργαζόμενη η οποία θεωρεί ότι θίγεται από την ιρανική απαίτηση θα μπορεί να μην πετά στις πτήσεις αυτές, χωρίς καμία μισθολογική επίπτωση», ανέφερε εκπρόσωπος της εταιρείας, που υπογράμμισε ότι η συζήτηση αφορά τις ώρες εργασίας και τη στολή και όχι τον ελεύθερο χρόνο τους και την ενδυμασία τους στους δρόμους της Τεχεράνης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή