Προβληματισμοί Ακιντζί για την ΑΟΖ

Προβληματισμοί Ακιντζί για την ΑΟΖ

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μιλώντας στο Πρακτορείο Associated Press, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, τονίζει ότι τα νέα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ έρχονται να συμβάλουν στην οικονομική πτυχή της λύσης. Τόνισε, παράλληλα, ότι ανοίγουν τον δρόμο για συνεργασία Ισραήλ, Κύπρου και Τουρκίας στο ζήτημα της ΑΟΖ.

Την ίδια στιγμή, κ. Ακιντζί προειδοποιεί ότι μονομερή βήματα και πρωτοβουλίες στην ΑΟΖ θα έχουν ως αποτέλεσμα την ένταση στην κυπριακή ΑΟΖ. Σύμφωνα με τον ίδιο, το ζήτημα της ΑΟΖ θα πρέπει να διευθετηθεί με «έξυπνο» τρόπο και δίχως να αφήνει περιθώρια για την κορύφωση της έντασης στην περιοχή.

Δηλώνει, επίσης, ότι στην αρχή των συνομιλιών ο ίδιος συμφώνησε με τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη ότι το ζήτημα των εξορύξεων δεν είναι ένα ζήτημα το οποίο επείγει. Παρόλα αυτά, η ε/κ πλευρά προχώρησε σε νέα βήματα, μια κίνηση στην οποία ασκεί κριτική ο κ. Ακιντζί.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης υπενθυμίζει όσα συνέβησαν το 2014 στην κυπριακή ΑΟΖ και τον αντίκτυπο αυτών των εξελίξεων στις συνομιλίες, ενώ οραματίζεται έναν «δίαυλο ειρήνης» ανάμεσα στο Ισραήλ, στην Κύπρο και στην Τουρκία, με αφορμή την ενδεχόμενη συνεργασία στο πεδίο του φυσικού αερίου.

Κοντά στην προοπτική λύσης

Ο κ. Ακιντζί ως προς τις συνομιλίες τονίζει ότι οι δύο πλευρές πλησιάζουν την προοπτική της λύσης. Ο ίδιος αναφέρεται στις προτεραιότητες της ηγεσίας του: μια διζωνική λύση, με την οποία οι Τουρκοκύπριοι θα αποτελούν την πλειοψηφία του πληθυσμού στη δική τους ζώνη, που θα εμπεριέχει την αρχή την ανταλλαγής των περιουσιών και ταυτοχρόνως θα σέβεται τα δικαιώματα των κατόχων περιουσιών. Η ηγεσία του προτιμά την επιλογή της ανταλλαγής στο περιουσιακό, δηλώνει.

Ακόμη, αναφέρει ότι η ηγεσία του δεν διαπραγματεύεται την αρχή της τ/κ πλειοψηφίας στο τ/κ ιδρυτικό κράτος-κρατίδιο και ότι επιμένει για την εκ περιτροπής προεδρία και τις τουρκικές εγγυήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή