Συμφωνήθηκε κατάπαυση πυρός στο Καραμπάχ

Συμφωνήθηκε κατάπαυση πυρός στο Καραμπάχ

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ένα ακόμη σημείο προστριβής ανάμεσα στη Ρωσία και στην Τουρκία αναδεικνύεται το Ναγκόρνο Καραμπάχ, όπως γίνεται σαφές από τις αντιδράσεις Αγκυρας και Μόσχας στην κλιμάκωση των τελευταίων ημερών. Υστερα από τέσσερις ημέρες μαχών, που κόστισαν τη ζωή τουλάχιστον 64 ατόμων, οι εχθροπραξίες σταμάτησαν χθες, καθώς το Αζερμπαϊτζάν και οι Αρμένιοι αντάρτες του Ναγκόρνο Καραμπάχ συμφώνησαν σε κατάπαυση του πυρός.

Το Ναγκόρνο Καραμπάχ, περιοχή 4.400 τετραγωνικών χιλιομέτρων στον νότιο Καύκασο, είχε αποσχισθεί από το Αζερμπαϊτζάν με τον πόλεμο στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Η διοίκησή του υποστηρίζεται από την Αρμενία, ενώ από το 1994 Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν βρίσκονται σε ειρηνευτικές συνομιλίες με τη μεσολάβηση του ΟΑΣΕ.

Τη Δευτέρα, ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν υποστήριξε ένθερμα το Μπακού. «Βρισκόμαστε πλάι στους αδελφούς μας στο Αζερμπαϊτζάν», είπε, προβλέποντας ότι «μια ημέρα» το Αζερμπαϊτζάν θα ανακαταλάβει την περιοχή. Χθες ο Τούρκος πρωθυπουργός Νταβούτογλου δήλωσε ότι η Τουρκία θα υποστηρίζει το Αζερμπαϊτζάν «ώς την Αποκάλυψη».

Η θέση της Μόσχας είναι διαφορετική. Από τη μια, η Ρωσία έχει συνάψει στρατιωτική συμμαχία με την Αρμενία και διατηρεί στη χώρα στρατιωτική βάση, από την άλλη, όμως, προμηθεύει και τις δύο πλευρές με όπλα. Μάλιστα, σύμφωνα με τη Μαγκνταλένα Γκρόνο του Ιnternational Crisis Group, οι πωλήσεις όπλων προς το Αζερμπαϊτζάν ρέουν με ταχύτερους ρυθμούς από ό,τι προς την Αρμενία, στοιχείο που σχετίζεται με τις οικονομικές δυνατότητες του πετρελαιοπαραγωγού Αζερμπαϊτζάν. Η επίσημη θέση του Ρώσου προέδρου Πούτιν μετά το ξέσπασμα των εχθροπραξιών την Παρασκευή ήταν να ζητήσει «άμεση κατάπαυση του πυρός». Η Μόσχα δεν έχει συμφέρον από την κλιμάκωση των εχθροπραξιών γιατί, αν χρειαστεί να προστρέξει σε βοήθεια της Αρμενίας, κινδυνεύει να χάσει τελείως τα ερείσματά της στο Αζερμπαϊτζάν. «Μια παρατεταμένη σύγκρουση θα ενίσχυε τον ρόλο της Τουρκίας στο Αζερμπαϊτζάν», σημείωσε η ρωσική εφημερίδα «Βεντομόστι». Ο Τούρκος αναλυτής Τζαν Κασάπογλου σημείωσε, πάντως, ότι Τουρκία «αποφεύγει έναν περιφερειακό πόλεμο και ακολουθεί την οδό της ενίσχυσης του συμμάχου της».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή