Κρουζ, Σάντερς οι νικητές στο Ουισκόνσιν

Κρουζ, Σάντερς οι νικητές στο Ουισκόνσιν

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι δημοσκοπήσεις το είχαν προβλέψει, αλλά όχι στην έκταση που καταγράφεται στα τελικά αποτελέσματα: τα δύο φαβορί για το προεδρικό χρίσμα, η Δημοκρατική Χίλαρι Κλίντον και ο Ρεπουμπλικανός Ντόναλντ Τραμπ, ηττήθηκαν κατά κράτος στις προκριματικές εκλογές της πολιτείας του Ουισκόνσιν από τους ανθυποψηφίους τους Μπέρνι Σάντερς και Τεντ Κρουζ αντίστοιχα.

Ο σοσιαλιστής γερουσιαστής του Βερμόντ Μπέρνι Σάντερς επικράτησε άνετα της πρώην υπουργού Εξωτερικών, με ποσοστό 56,4% έναντι 43,3%, εξασφαλίζοντας την πλειονότητα των εκλεκτόρων που εξέλεξε το Ουισκόνσιν για το συνέδριο των Δημοκρατικών, που θα αναδείξει τον υποψήφιο του κόμματος για τις προεδρικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου. Εχοντας κερδίσει έξι από τις επτά τελευταίες προκριματικές εκλογές, ο Σάντερς προβάλλει ως απροσδόκητα ανθεκτικός αντίπαλος της Κλίντον, αν και οι πιθανότητες εξακολουθούν να είναι εναντίον του. Η πρώην υπουργός Εξωτερικών έχει εξασφαλίσει μέχρι τώρα 1.279 εκλέκτορες έναντι 1.027 του Σάντερς. Η ψαλίδα ανοίγει κατά πολύ (1.748 έναντι 1.058), αν μετρηθούν και οι «αριστίνδην» εκλέκτορες (γερουσιαστές, βουλευτές, μέλη της Εθνικής Επιτροπής, πρώην ανώτατοι αξιωματούχοι), η συντριπτική πλειονότητα των οποίων στρέφεται, τουλάχιστον για την ώρα, προς τη Χίλαρι Κλίντον. Για την εξασφάλιση του προεδρικού χρίσματος απαιτούνται 2.383 Δημοκρατικοί εκλέκτορες.

Βαρύτερη ήταν η ήττα που υπέστη ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος Ντόναλντ Τραμπ. Ο βασικότερος αντίπαλός του και γερουσιαστής του Τέξας, Τεντ Κρουζ, επικράτησε άνετα με 48,3% έναντι 35% του Τραμπ και 14% του κυβερνήτη του Οχάιο Τζον Κέισικ, ο οποίος δεν φαίνεται να έχει πιθανότητες εκλογής, καθώς έχει κερδίσει μόνο σε μία πολιτεία. Μετά και το αποτέλεσμα του Ουισκόνσιν, ο Τραμπ έχει εξασφαλίσει 740 εκλέκτορες, έναντι 514 που διαθέτει Κρουζ, ενώ ο Κέισικ έχει εκλέξει 143 εκλέκτορες.

Ο εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος πλήρωσε ακριβά τις απανωτές «γκάφες» της προηγούμενης εβδομάδας, ιδιαίτερα δε την τοποθέτησή του υπέρ του καταλογισμού ποινικών ευθυνών σε γυναίκες που θα πραγματοποιούν αμβλώσεις, εφόσον οι τελευταίες κηρυχθούν παράνομες. Επιζήμιες για το προεδρικό του προφίλ θεωρήθηκαν και ορισμένες ακραίες τοποθετήσεις του για θέματα εξωτερικής πολιτικής, όπως το ενδεχόμενο χρήσης πυρηνικών όπλων εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Παρά τη νίκη του στο Ουισκόνσιν, ο Τεντ Κρουζ θα δυσκολευτεί πολύ να εξασφαλίσει την πλειοψηφία στο συνέδριο των Ρεπουμπλικανών, που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο στο Κλίβελαντ. Κάτι τέτοιο θα απαιτούσε να κερδίσει το 80% έως και το 90% των εκλεκτόρων στις προκριματικές εκλογές που υπολείπονται. Ωστόσο, η νίκη του Κρουζ ενίσχυσε τις ήδη μεγάλες πιθανότητες να μην έχει κανείς εκ των τριών υποψηφίων την πλειοψηφία των εκλεκτόρων στο Κλίβελαντ. Σε αυτή την περίπτωση, όλα θα κριθούν από συμμαχίες μεταξύ των υποψηφίων στους διαδρόμους του συνεδρίου – ένα πεδίο ευνοϊκό για τον Κρουζ, δεδομένου ότι η πλειονότητα του κομματικού κατεστημένου απεύχεται την εκλογή του Τραμπ.

Το ενδιαφέρον τώρα στρέφεται στη μεγάλη πολιτεία της Νέας Υόρκης, όπου οι ψηφοφόροι των δύο κομμάτων θα κληθούν στις κάλπες, στις 19 Απριλίου. Ντόναλντ Τραμπ και Χίλαρι Κλίντον αγωνίζονται, σ’ αυτή την περίπτωση, «εντός έδρας», αφού η Νέα Υόρκη αποτελεί τη βάση της εκστρατείας τους.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή