Αναβίωση της οικίας του αιχμάλωτου Ναπολέοντα

Αναβίωση της οικίας του αιχμάλωτου Ναπολέοντα

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το σπίτι όπου ο Ναπολέων Βοναπάρτης πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής του ανακατασκεύασε το γαλλικό Εθνικό Πολεμικό Μουσείο, μεταφέροντας στο κέντρο του Παρισιού έπιπλα αλλά και προσωπικά αντικείμενα από το νησί της Αγίας Ελένης στον Ατλαντικό. Είναι η πρώτη φορά που γίνεται μια τέτοια προσπάθεια από την ημέρα που ο Ναπολέων εξορίστηκε, πριν από 200 χρόνια.

H σχετική έκθεση, που εγκαινιάζεται σήμερα και θα διαρκέσει έως τις 24 Ιουλίου, αποτελεί, όπως τονίζουν οι γνώστες, ιδανική ευκαιρία για τον επισκέπτη να «ζήσει» την ατμόσφαιρα που επικρατούσε στην οικία Λόνγκγουντ, ένα γεμάτο υγρασία κτίριο που ζούσαν εκατοντάδες ποντίκια. Εκεί ο αυτοκράτορας της Γαλλίας πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής του ως αιχμάλωτος της βρετανικής κυβέρνησης, περιστοιχισμένος από τα βιβλία και τις αναμνήσεις του. Συνολικά, πρόκειται να εκτεθούν 240 αντικείμενα, έπιπλα αλλά και έγγραφα, από την μπανιέρα του μέχρι το κρεβάτι εκστρατείας στο οποίο κοιμόταν, αλλά και κάποια ενδύματα, μεταξύ των οποίων η στολή του και το διάσημο δίκοχο καπέλο του.

Ωστόσο, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και μια λεπτομέρεια που είδε πριν από λίγο καιρό το φως της δημοσιότητας, σύμφωνα με την οποία ο Ναπολέων Βοναπάρτης, μετά το Βατερλό, επρόκειτο να μεταναστεύσει στις ΗΠΑ. Μάλιστα, η πρόθεσή του να κάνει μια νέα αρχή στον Νέο Κόσμο εκδηλώθηκε τον Ιούνιο του 1815, αλλά τελικά δεν ευοδώθηκε διότι Βρετανοί και Πρώσοι δεν το επέτρεψαν.

Ενώ ακόμα βρισκόταν στα ανάκτορα των Ηλυσίων είχε ζητήσει να τον συνοδέψουν δύο πολεμικά πλοία στον διάπλου του Ατλαντικού Ωκεανού. Ο Γάλλος ιστορικός Κριστόφ Πενσμαγιέ επισημαίνει ότι ήταν ένα σχέδιο που η προσωρινή κυβέρνηση των Παρισίων εξέταζε σοβαρά ως έναν θαυμάσιο τρόπο για να τον ξεφορτωθεί.

Για τον Ναπολέοντα, επισημαίνουν οι ειδικοί, η προοπτική των ΗΠΑ τού έδινε τη δυνατότητα να κλείσει ουσιαστικά την πόρτα στην πολιτική ζωή της Γαλλίας και, λόγω της απόστασης, οποιαδήποτε υπαναχώρηση θα ήταν πρακτικά αδύνατη. «Πού να πάω; Στη Βρετανία η παραμονή μου θα είναι γελοία και ανησυχητική», έλεγε ο Ναπολέων στον Γαλλοελβετό συγγραφέα και πολιτικό Μπενζαμέν Κοστάντ. «Η Αμερική θα είναι πιο κατάλληλη. Θα μπορούσα εκεί να ζήσω με αξιοπρέπεια». Πίστευε, μάλιστα, ότι οι Βρετανοί θα τάσσονταν υπέρ της μετεγκατάστασής του στις ΗΠΑ και προσέβλεπε στη νέα του ζωή, και μάλιστα σε μια ήπειρο όπου η οικογένειά του είχε ήδη δεσμούς. Η Ιωσηφίνα, η πρώτη του σύζυγος, η οποία πέθανε πριν από το Βατερλό, είχε γεννηθεί στη Μαρτινίκα, ενώ ο αδελφός του Ζερόμ είχε παντρευτεί τη θυγατέρα μιας από τις πιο πλούσιες οικογένειες της Φιλαδέλφειας.

Ο Ναπολέων, που με μεγάλη προσοχή είχε ετοιμάσει τα πράγματά του, στις 8 Ιουλίου του 1815 επιβιβάστηκε στο πολεμικό πλοίο «Λα Σαάλ», αλλά έπειτα από πέντε ημέρες κατέστη σαφές ότι οι Βρετανοί δεν επρόκειτο να αφήσουν το πλοίο να αποπλεύσει. Στις 15 Ιουλίου, ενώ η γαλλική κυβέρνηση ήταν έτοιμη να τον συλλάβει, ο Ναπολέων επιβιβάστηκε στο βρετανικό πολεμικό «Μπελέρεφον» και παραδόθηκε.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή