Σε δυσχερή θέση η κυβέρνηση Βαλς λόγω των εργασιακών

Σε δυσχερή θέση η κυβέρνηση Βαλς λόγω των εργασιακών

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κλιμακώνονται οι κοινωνικές αντιδράσεις εναντίον της μεταρρύθμισης των εργασιακών σχέσεων που προωθεί η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς στη Γαλλία, ενώ αγεφύρωτο παραμένει το ρήγμα στους κόλπους του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος, γεγονός που εγείρει ερωτήματα για τη συγκέντρωση της αναγκαίας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.

Για ακόμη μία φορά, φοιτητές και μαθητές κατέβηκαν στους δρόμους του Παρισιού, της Μασσαλίας, της Λυών και άλλων αστικών κέντρων, απαιτώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου που έχει καταθέσει η υπουργός Εργασίας Μαριάμ ελ Κομρί, λίγες ώρες προτού εισαχθεί προς διαβούλευση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. «Παντού αστυνομία, πουθενά δικαιοσύνη», ήταν το κεντρικό σύνθημα των νέων διαδηλωτών, πολλοί από τους οποίους φορούσαν κουκούλες και συγκρούονταν με τις δυνάμεις καταστολής στο κέντρο της παρισινής πρωτεύουσας, όπου οι καταστηματάρχες είχαν κλείσει από νωρίς τα μαγαζιά τους.

Ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας εκτόξευσαν δακρυγόνα για να διαλύσουν ομάδες νεαρών που εκσφενδόνιζαν πέτρες, μπουκάλια και αυγά εναντίον τους, έχοντας αποκοπεί από τον κύριο όγκο της πορείας διαμαρτυρίας. Oπως ανακοινώθηκε από τις Αρχές, οι αστυνομικοί προσήγαγαν 130 νεαρούς για εξακρίβωση στοιχείων. Ανάλογες σκηνές διαδραματίστηκαν στη Μασσαλία. Εκατοντάδες σχολεία σε όλη τη χώρα τελούσαν χθες υπό κατάληψη, αν και ο αριθμός ήταν μικρότερος από την περασμένη Πέμπτη, ημέρα κατά την οποία μαθητές και φοιτητές είχαν και πάλι κατέβει στον δρόμο εναντίον της εργασιακής μεταρρύθμισης.

Η εβδομάδα 35 ωρών

Το νομοσχέδιο Ελ Κομρί, που φέρει την προσωπική σφραγίδα του πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς –ενός Σοσιαλιστή που δεν φείδεται επαίνων στην ιδιωτική πρωτοβουλία–, έχει προκαλέσει την αντίδραση των συνδικάτων, καθώς θίγει κεκτημένα δικαιώματα στο πεδίο των εργασιακών σχέσεων. Μεταξύ άλλων, αποδυναμώνει καίρια την εβδομάδα 35 ωρών –την πιο εμβληματική μεταρρύθμιση της σοσιαλιστικής κυβέρνησης Ζοσπέν, το 2000– δίνοντας τη δυνατότητα υπερωριακής εργασίας μέχρι και 46 ώρες την εβδομάδα, ενώ μειώνει το ανώτατο όριο αποζημίωσης απόλυσης και εξασθενίζει τα συνδικάτα.

Η κυβέρνηση Βαλς ευελπιστεί ότι με την προώθηση πιο ελαστικών εργασιακών σχέσεων οι εργοδότες θα ενθαρρυνθούν να προσλάβουν περισσότερους εργαζομένους, έτσι ώστε να μειωθεί η υψηλή ανεργία, η οποία φτάνει το 25% στις γραμμές των νέων ανθρώπων. Η μείωση της ανεργίας θεωρείται αποφασιστικής σημασίας για τις ελπίδες των Σοσιαλιστών ενόψει των προεδρικών εκλογών που θα γίνουν σε έναν χρόνο, σε μια περίοδο που η δημοτικότητα του προέδρου Φρανσουά Ολάντ πνέει τα λοίσθια.

Ωστόσο, η προώθηση του νομοσχεδίου Ελ Κομρί προσκρούει σε ισχυρότατες αντιδράσεις όχι μόνο από την αντιπολίτευση, αλλά και από το εσωτερικό των Σοσιαλιστών. Επικεφαλής των «ανταρτών» έχει τεθεί η Μαρτίν Ομπρί, η οποία πιστώθηκε το 35ωρο, καθώς ήταν η ίδια που το εισηγήθηκε ως υπουργός Εργασίας στην κυβέρνηση Ζοσπέν. Ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς έχει καταστήσει σαφές ότι το νομοσχέδιο θα επιβληθεί ακόμη και με προεδρικό διάταγμα, εάν δεν εξασφαλίσει τις απαιτούμενες ψήφους στη Βουλή. Αν και το γαλλικό Σύνταγμα προσφέρει αυτό το προνόμιο στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, η χρήση του θα προκαλούσε σοβαρό πολιτικό πρόβλημα στους Σοσιαλιστές, οι οποίοι θα εμφανίζονταν να εφαρμόζουν καθεστώς εκτάκτου ανάγκης για έναν εργασιακό νόμο.

Τα εργατικά συνδικάτα και οι ενώσεις μαθητών και φοιτητών έχουν δώσει καινούργιο αγωνιστικό ραντεβού για το ερχόμενο Σάββατο. Σε μια ανάλογη ημέρα πανεθνικής δράσης, την περασμένη Πέμπτη, περισσότεροι από 400.000 άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους, ενώ γύρω στα 200 λύκεια τελούσαν υπό κατάληψη.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή