Εξόφλησε το δάνειο των 20 δισ. η Ουγγαρία

Εξόφλησε το δάνειο των 20 δισ. η Ουγγαρία

1' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ουγγαρία εξόφλησε πλήρως το δάνειο που είχε λάβει το 2008 από την Ευρωπαϊκή Ενωση, την Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ύψους σχεδόν 20 δισ. ευρώ. Η χώρα είχε προσφύγει στους διεθνείς πιστωτές, αποσκοπώντας να τονώσει τη χειμαζόμενη οικονομία της κατά τη διάρκεια της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης. «Μία ωραία ημέρα ξημέρωσε για εμάς, εφόσον κατορθώσαμε να εξέλθουμε μιας μακράς και δύσκολης περιόδου», ανέφερε χθες ο υπουργός Οικονομίας, Μίχαλι Βάργκα. Yπενθυμίζεται πως στο αποκορύφωμα της κρίσης η Ουγγαρία τέθηκε εκτός διεθνών κεφαλαιαγορών, οπότε δεν είχε τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσει τη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού. Ωστόσο, η οικονομία της χώρας έχει εμφανίσει σταθερή ανάπτυξη τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Ο πληθωρισμός και τα επιτόκια έχουν υποχωρήσει σε πρωτοφανή χαμηλά επίπεδα. Το δημόσιο χρέος και το δημοσιονομικό έλλειμμα επίσης έχουν περισταλεί και αυτό οφείλεται στη διακυβέρνηση της χώρας από τον κεντροδεξιό συνασπισμό του Βίκτορ Ορμπαν από το 2010. Η τελευταία δόση ήταν της τάξεως του 1,5 δισ. ευρώ, την οποία και κατέβαλε η χώρα στην Ε.Ε. Υπενθυμίζεται πως το 2013 η Ουγγαρία είχε κατορθώσει να αποπληρώσει νωρίτερα το τμήμα του δανείου ύψους 12,5 δισ. ευρώ, που είχε λάβει από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ο κ. Βάργκα εξέφρασε την ελπίδα πως οι θετικές εξελίξεις στην αποπληρωμή του δανείου θα βελτιώσουν τη βαθμολογία της χώρας από τους οίκους αξιολόγησης.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή