Ιδρυση νέου κόμματος προανήγγειλε ο Εμανουέλ Μακρόν

Ιδρυση νέου κόμματος προανήγγειλε ο Εμανουέλ Μακρόν

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναταράξεις στο πολιτικό σκηνικό της Γαλλίας προκαλεί η δημιουργία νέου σχηματισμού από τον υπουργό Οικονομικών, Εμανουέλ Μακρόν. Ο 38χρονος πρώην τραπεζίτης του ομίλου Ρότσιλντ προανήγγειλε τη δημιουργία πολιτικού φορέα, ο οποίος θα υπερβαίνει τη διαχωριστική γραμμή Δεξιάς-Αριστεράς, στη διάρκεια ομιλίας στη γενέτειρά του Αμιένη, την Τετάρτη. Το νέο κόμμα θα ονομάζεται En Marche, τίτλος που θα μπορούσε να μεταφραστεί «Μπροστά» ή «Σε Κίνηση», ενώ τα αρχικά του παραπέμπουν στο ονοματεπώνυμο του φιλόδοξου υπουργού.

Χωρίς να έχει εκλεγεί ποτέ σε πολιτικό αξίωμα, ο Μακρόν επελέγη για τη θέση του υπουργού Οικονομικών από τον σοσιαλιστή πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, για να αναδειχθεί σύντομα στον κατεξοχήν οπαδό των φιλελεύθερων μεταρρυθμίσεων στους κόλπους της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς. Ο τελευταίος δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του για την πολιτική πρωτοβουλία του υφισταμένου του. «Προφανώς, υπάρχουν διακριτές πολιτικές δυνάμεις. Υπάρχει Δεξιά και Αριστερά, και αυτό είναι καλό, γιατί έτσι λειτουργεί η Δημοκρατία μας», δήλωσε ο Γάλλος πρωθυπουργός.

Πολιτικοί αναλυτές στο Παρίσι εικάζουν πως Βαλς και Μακρόν ενδέχεται να κατέβουν στις προεδρικές εκλογές του 2017, εάν ο Φρανσουά Ολάντ –η δημοτικότητα του οποίου βρίσκεται αυτή την εποχή στα Τάρταρα– επιλέξει να μη διεκδικήσει δεύτερη προεδρική θητεία.

Αιχμηρός έναντι του Μακρόν εμφανίστηκε και ο γενικός γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελίς. «Αν στόχος (του Μακρόν) είναι να διευρύνει την πλειοψηφία (των Σοσιαλιστών), τότε η συμβολή του θα είναι θετική. Αν όμως επιθυμεί να ρυμουλκήσει τους Σοσιαλιστές προς τα δεξιά, τότε βρίσκεται σε λάθος τροχιά», δήλωσε ο επικεφαλής του κυβερνώντος κόμματος.

Υπέρ της πρωτοβουλίας του Μακρόν τάχθηκε η πρόεδρος της μεγαλύτερης εργοδοτικής ομοσπονδίας της Γαλλίας, Medef. Από την πλευρά του, ο κεντροδεξιός πρώην πρωθυπουργός Ζαν-Πιερ Ραφαρέν τάχθηκε υπέρ μιας συμμαχίας του Μακρόν με τον συντηρητικό υποψήφιο πρόεδρο Αλέν Ζιπέ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή