Μισέλ: Το Βέλγιο δεν είναι ένα αποτυχημένο κράτος

Μισέλ: Το Βέλγιο δεν είναι ένα αποτυχημένο κράτος

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ -ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ.  Δύο εβδομάδες μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα στις Βρυξέλλες, ο Βέλγος πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ αναγνώρισε την ευθύνη των σωμάτων ασφαλείας της χώρας, αλλά προσπάθησε να αλλάξει την εικόνα που υπάρχει στο εξωτερικό για την αποτυχημένη διαχείριση της επίθεσης.

Χθες το μεσημέρι, ο Βέλγος πρωθυπουργός, σε συνέντευξη Τύπου στους ξένους ανταποκριτές των Βρυξελλών, θέλησε να απαντήσει στα πυρά που δέχεται τις τελευταίες ημέρες ότι το Βέλγιο είναι ένα «αποτυχημένο κράτος» (failed state), καθώς δεν κατάφερε να περιορίσει τη δράση των τζιχαντιστών που μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι βρίσκονταν ανενόχλητοι σε βελγικό έδαφος. Και όχι μόνο σε βελγικό έδαφος, αλλά και σε μία από τις κεντρικές συνοικίες των Βρυξελλών, σε μικρή απόσταση από το πατρικό σπίτι ενός εκ των βασικών υπόπτων, του Σαλάχ Αμπντεσλάμ.

«Κάποιοι ισχυρίζονται ότι είναι σκανδαλώδες που μας πήρε μερικούς μήνες για να συλλάβουμε τον Αμπντεσλάμ, αλλά, για να συλλάβουν τον Μπιν Λάντεν, πήρε 10 χρόνια στις αμερικανικές αρχές και 3.000 νεκρούς στη Νέα Υόρκη», είπε ο Βέλγος πρωθυπουργός χαρακτηριστικά, μη καταφέρνοντας, ωστόσο, να πείσει τους ξένους δημοσιογράφους που παρευρέθησαν στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, καθώς πολλοί επισήμαναν ότι η εξόντωση του Μπιν Λάντεν έγινε στο Πακιστάν και όχι σε αμερικανικό έδαφος.

Προσπαθώντας να τονίσει τα σημαντικά βήματα που έχει κάνει η κυβέρνησή του για τη διαχείριση της κρίσης από τη στιγμή που έγιναν τα τρομοκρατικά χτυπήματα στο Παρίσι, είπε ότι σε μερικούς μήνες το Βέλγιο έχει λάβει 30 μέτρα, εκ των οποίων «κάποια πολύ αποτελεσματικά», όπως δήλωσε. Συγχρόνως, θέλοντας να υπερασπιστεί τα βελγικά σώματα ασφαλείας, τα οποία έχουν δεχθεί τα πυρά του Τύπου, υπογράμμισε ότι τον τελευταίο χρόνο έχουν γίνει πάνω από 100 συλλήψεις υπόπτων τρομοκρατίας.

Ο Βέλγος πρωθυπουργός θέλησε να επαναλάβει πολλές φορές ότι ούτε η δική του ούτε καμία άλλη κυβέρνηση μπορεί να εγγυηθεί την απόλυτη ασφάλεια των πολιτών τους, δίνοντας παραδείγματα από άλλα τρομοκρατικά χτυπήματα, όπως, για παράδειγμα, στο Παρίσι, στο Λονδίνο, στη Μαδρίτη, και τόνισε ότι στο «ευρωπαϊκό τραπέζι το Βέλγιο πιέζει συστηματικά για περισσότερη συνεργασία μεταξύ των κρατών-μελών» ώστε να συσταθεί ένα ευρωπαϊκό FBI, πρόταση στην οποία πολλά κράτη-μέλη αντιτίθενται. Προσέθεσε ότι το Βέλγιο πιέζει επί χρόνια να γνωστοποιούνται και να μοιράζονται τα στοιχεία των επιβατών σε αεροπορικά ταξίδια ανάμεσα στα κράτη-μέλη.

Σε μια άλλη εξέλιξη, εκπρόσωπος του Ευρωκοινοβουλίου ανακοίνωσε χθες ότι ο ένας από τους βομβιστές καμικάζι του Ισλαμικού Κράτους που σκότωσαν 32 ανθρώπους στις Βρυξέλλες είχε εργαστεί για μικρό χρονικό διάστημα στις υπηρεσίες καθαριότητας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πριν από έξι χρόνια. Το 2009 και το 2010, «ο ένας από τους δράστες των επιθέσεων στις Βρυξέλλες είχε εργασθεί για ένα μήνα για μια εταιρεία που παρείχε υπηρεσίες καθαριότητας και της είχε ανατεθεί μια σύμβαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τότε», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τζάουμε Ντουχ Γκιγιό σε ανακοίνωση που εξέδωσε, χωρίς να διευκρινίσει σε ποιον από τους βομβιστές αναφέρεται. Αξιωματούχος της Ε.Ε. ανέφερε ότι το πρόσωπο αυτό ήταν ο Ναζίμ Λασραουί, ένας 25χρονος Βέλγος υπήκοος που, σύμφωνα με τις εισαγγελικές αρχές, πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία είχε ζωστεί στο διεθνές αεροδρόμιο Ζαβεντέμ, ενώ φέρεται επίσης να είναι ο κατασκευαστής των γιλέκων με εκρηκτικά τα οποία χρησιμοποίησαν βομβιστές καμικάζι στο Παρίσι την 13η Νοεμβρίου. Την εποχή κατά την οποία εργαζόταν προσωρινά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Λασραουί δεν είχε ποινικό μητρώο, επισήμανε ο εκπρόσωπος του θεσμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή