Ολάντ: Η Ευρώπη καθυστερεί να πάρει αποφάσεις

Ολάντ: Η Ευρώπη καθυστερεί να πάρει αποφάσεις

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε χθες στη γερμανική εφημερίδα Bild ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, μία ημέρα πριν από τη 18η γαλλογερμανική διυπουργική σύνοδο στο Μετς, μιλώντας για την προσφυγική κρίση, την τρομοκρατία και την άνοδο των ακραίων κομμάτων

Ερωτηθείς για την απουσία συστήματος καταγραφής των «επικίνδυνων ατόμων» στην Ευρώπη, σε μια εποχή διασποράς της τρομοκρατίας, ο Γάλλος πρόεδρος χαρακτήρισε «ανεπίτρεπτη» την κωλυσιεργία σχετικά με την καταγραφή των Ευρωπαίων τζιχαντιστών.

«Η καταγραφή τους και η ανταλλαγή δεδομένων είναι ο μόνος τρόπος για να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί και να πείσουμε τους Ευρωπαίους ότι η ασφάλειά τους είναι εγγυημένη. Αυτό είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της Ευρώπης: ο μεγάλος χρόνος που μεσολαβεί έως ότου ληφθούν αποφάσεις. Η ήπειρός μας, όμως, πάντα βρίσκει τελικά λύση, είτε για την τραπεζική κρίση είτε για το χρέος, την εισροή προσφύγων ή την αντιτρομοκρατική πολιτική», ανέφερε ο κ. Ολάντ. «Κάποιοι αναρωτιούνται εάν υποκύπτουμε στον φόβο και επιλέγουμε την αναδίπλωση. Τους απαντώ ότι οι δοκιμασίες αυτές θα μας συσπειρώσουν και θα μας διδάξουν να είμαστε ισχυρότεροι. Ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας μάς υποχρεώνει να ωριμάζουμε. Η Ευρώπη της άμυνας αποτελεί προτεραιότητα», είπε.

Σε ό,τι αφορά το προσφυγικό, ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι τα σφάλματα του 2015 δεν θα επαναληφθούν: «Γνωρίζω την προσπάθεια που καταβάλλει η Γερμανία και επαινώ την αλληλεγγύη που επιδεικνύει. Η Γαλλία, από τη μεριά της, θα φιλοξενήσει 30.000 πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ εντός των προσεχών δύο ετών. Δεσμεύομαι προσωπικά για αυτό». Απαντώντας στο σχόλιο του δημοσιογράφου της Bild ότι ο αριθμός αυτός ακούγεται μικρός, ο κ. Ολάντ είπε: «Περισσότεροι από 80.000 άνθρωποι κατέθεσαν αιτήσεις ασύλου στη Γαλλία το 2015, ενώ κληθήκαμε να διαχειρισθούμε την άφιξη προσφύγων από το Σουδάν, την Ερυθραία και το Αφγανιστάν που επιθυμούν να μεταβούν στη Βρετανία. Η απάντηση στο πρόβλημα δεν μπορεί παρά να είναι ευρωπαϊκή, αλλιώς αυτό θα σημάνει το τέλος της Συνθήκης Σένγκεν, την επιστροφή στα εθνικά σύνορα και την ακύρωση ενός σημαντικού κεκτημένου».

Σχόλιο για την Ακροδεξιά

Μιλώντας για την άνοδο της Ακροδεξιάς σε πολλές χώρες της Ευρώπης, ο Γάλλος πρόεδρος εκτίμησε ότι η δαιμονοποίηση και ο ευτελισμός τέτοιων πολιτικών δυνάμεων αποτελούν ατελέσφορες προσεγγίσεις. «Οφείλουμε να καταγγείλουμε τις ψευδείς λύσεις και να αποδομήσουμε τις δόλιες προτάσεις, να αποδείξουμε ότι η ψήφος για τα κόμματα αυτά είναι όχι μόνο αντίθετη στις αξίες μας, αλλά και στα συμφέροντά μας», δήλωσε ο Φρανσουά Ολάντ.

Ο Γάλλος πρόεδρος διαβεβαίωσε, όμως, ότι δεν έχει «συμβουλές να δώσει» στη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, που αντιμετωπίζει στη χώρα της τη ραγδαία άνοδο του λαϊκιστικού, αντιμεταναστευτικού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).

«Το κοινό στοιχείο των κομμάτων αυτών σε όλη την Ευρώπη είναι ο φόβος, ο φόβος του άλλου, ο φόβος της Ευρώπης, της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και της παγκοσμιοποίησης», τόνισε ο κ. Ολάντ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή