Ενταση Ρωσίας – Τουρκίας με αφορμή το Ναγκόρνο Καραμπάχ

Ενταση Ρωσίας – Τουρκίας με αφορμή το Ναγκόρνο Καραμπάχ

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εκεχειρία τηρήθηκε σε μεγάλο βαθμό χθες στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, ενισχύοντας τις ελπίδες για αποτροπή ενός ανοιχτού πολέμου μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν. Ωστόσο, η κατάσταση παρέμενε τεταμένη, ύστερα από τρεις ημέρες εχθροπραξιών που άφησαν πίσω τους τουλάχιστον 75 νεκρούς, ξυπνώντας οδυνηρές αναμνήσεις από τον πόλεμο των αρχών της δεκαετίας του 1990, ο οποίος οδήγησε στην αυτονόμηση του αρμενικού θυλάκου από το μουσουλμανικό Αζερμπαϊτζάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν απάντησε χθες στις κατηγορίες της Μόσχας ότι η χώρα του συνδαυλίζει την ένταση, με τη θέση που παίρνει υπέρ του Αζερμπαϊτζάν, ανταποδίδοντας τα ίσα: υποστήριξε ότι είναι η Ρωσία εκείνη που παίρνει θέση υπέρ των Αρμένιων αυτονομιστών, όπως έκανε στην Ουκρανία, στη Γεωργία και στη Συρία.

Η Τουρκία αποτελεί παραδοσιακό σύμμαχο του Αζερμπαϊτζάν, ενώ η Αρμενία φιλοξενεί ρωσική βάση και συμμετέχει, μαζί με τη Ρωσία και άλλες πρώην σοβιετικές Δημοκρατίες, στον Οργανισμό Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας.

Ουδέτερη στάση Ρωσίας

Η Ρωσία, βέβαια, υιοθέτησε προφίλ αμερόληπτου διαμεσολαβητή στην παρούσα κρίση, αποφεύγοντας να επιρρίψει μονόπλευρα τις ευθύνες είτε στη μία είτε στην άλλη πλευρά. Μάλιστα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατέβαλε εργώδεις διπλωματικές προσπάθειες για τον τερματισμό των εχθροπραξιών, καρπός των οποίων υπήρξε η συμφωνία της Τρίτης για κατάπαυση του πυρός, που επετεύχθη στη Μόσχα ύστερα από συνάντηση των αρχηγών των ενόπλων δυνάμεων Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας με ρωσική μεσολάβηση.

Η αναζωπύρωση της «παγωμένης» σύγκρουσης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ απασχόλησε τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ και τον Αρμένιο πρόεδρο Σερζ Σαρκισιάν κατά τη χθεσινή συνάντησή τους, στο Βερολίνο. Ο ηγέτης της Αρμενίας κάλεσε τη Δύση να αναγνωρίσει το δικαίωμα των ομοεθνών του στην αυτοδιάθεση του Ναγκόρνο Καραμπάχ και κατηγόρησε το Αζερμπαϊτζάν για παραβιάσεις της εκεχειρίας. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ο κ. Σαρκισιάν εξέφρασε την πικρία του και έναντι της Ρωσίας, η οποία πουλάει όπλα τόσο στην Αρμενία όσο και στο Αζερμπαϊτζάν. Από την πλευρά της, η Αγκελα Μέρκελ κάλεσε και τις δύο πλευρές «να κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να σταματήσει η αιματοχυσία», τονίζοντας την επείγουσα ανάγκη διεθνούς μεσολάβησης.

Οπως ανακοίνωσε ο υπουργός Αμυνας του Αζερμπαϊτζάν, Βαγκίφ Νταργκιάκλι, 31 στρατιώτες της χώρας του έχασαν τη ζωή τους στο πεδίο της μάχης από το περασμένο Σάββατο. Από την πλευρά τους, οι ένοπλες δυνάμεις του Ναγκόρνο Καραμπάχ ανακοίνωσαν ότι έχασαν 29 άνδρες, ενώ άλλοι 101 τραυματίστηκαν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή