Το Podemos κλείνει την πόρτα σε τρικομματική κυβέρνηση

Το Podemos κλείνει την πόρτα σε τρικομματική κυβέρνηση

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΑΔΡΙΤΗ. Ολοταχώς προς νέες εκλογές οδεύει η Ισπανία μετά τη χθεσινή δήλωση του Πάμπλο Ιγκλέσιας ότι είναι «απογοητευμένος» από τις συνομιλίες με τους Σοσιαλιστές και τους φιλελεύθερους Ciudadanos. Ο Ιγκλέσιας ανακοίνωσε ότι την επόμενη εβδομάδα η βάση του κόμματος θα ψηφίσει για το αν επιθυμεί την τρικομματική κυβέρνηση και σημείωσε ότι ο ίδιος τάσσεται εναντίον ενός τέτοιου συνασπισμού.

Σε περίπτωση που δεν έχει προκύψει νέα κυβέρνηση έως τις 2 Μαΐου, θα προκηρυχθούν εκλογές για τις 26 Ιουνίου – τρεις ημέρες μετά το βρετανικό δημοψήφισμα για την παραμονή ή την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ο Ιγκλέσιας κατηγόρησε τους Σοσιαλιστές και τους Ciudadanos ότι υποδέχθηκαν τις προτάσεις του «χωρίς καμία ευελιξία», ενώ οι Σοσιαλιστές, από την πλευρά τους, κατηγόρησαν το Podemos ότι σέρνει τη χώρα σε εκλογές.

Στη συνάντηση που είχαν οι τρεις ηγέτες την Πέμπτη έγινε σαφές, σύμφωνα με τον Ιγκλέσιας, ότι οι Σοσιαλιστές δεν σκοπεύουν να ακυρώσουν τη συμφωνία τους με τους Ciudadanos, αλλά απλώς πιέζουν το Podemos να προσχωρήσει σε αυτήν.

Γι’ αυτό, τα ερωτήματα στο εσωτερικό δημοψήφισμα θα είναι: «Θα θέλατε μια κυβέρνηση βασισμένη στη συμφωνία Ριβέρα – Σάντσες;» και «Συμφωνείτε με την πρόταση για μια κυβέρνηση αλλαγής που υποστηρίζει το Podemos, το Εn Comu Podem και το En Marea (οι συνιστώσες από την Καταλωνία και τη Βαλένθια);».

Η διατύπωση δεν αφήνει καμία αμφιβολία ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι ουσιαστικά προδιαγεγραμμένο και το ισπανικό πολιτικό σκηνικό προετοιμάζεται για νέες εκλογές. Το Podemos έχει 400.000 εγγεγραμμένα μέλη, τα οποία έχουν δικαίωμα να αποφασίζουν με ηλεκτρονικές ψηφοφορίες, αν και η πλειοψηφία δεν ασκεί το δικαίωμα αυτό.

Οι πιέσεις που έχουν ασκήσει στην Ισπανία τα προγράμματα λιτότητας των τελευταίων ετών καταγράφηκαν στις εκλογές της 20ής Δεκεμβρίου, στις οποίες κατέρρευσε το δικομματικό σύστημα διακυβέρνησης. Ο επικεφαλής του Λαϊκού Κόμματος Μαριάνο Ραχόι παραμένει υπηρεσιακός πρωθυπουργός και προτείνει συγκυβέρνηση με τους Σοσιαλιστές, πρόταση που απορρίπτει ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσες, καθώς και μεγάλο κομμάτι της βάσης του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή