«Πόλεμος» μεταξύ Δημοκρατικών

«Πόλεμος» μεταξύ Δημοκρατικών

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Σφοδρή κριτική ασκεί τις τελευταίες ημέρες ο Μπέρνι Σάντερς στη Χίλαρι Κλίντον, χαρακτηρίζοντας την πρώην υπουργό Εξωτερικών «ακατάλληλη» για την προεδρία, εξαιτίας των δωρεών που έχει λάβει η εκστρατεία της από μεγάλες επιχειρήσεις και τράπεζες. Την επίθεση αυτή του Σάντερς υποβάθμισε η κ. Κλίντον, λέγοντας ότι «αυτά είναι ανοησίες». Παρά την οξύτητα της επίθεσής του, ο γερουσιαστής του Βερμόντ δήλωσε το βράδυ της Πέμπτης ότι, σε περίπτωση νίκης της Χίλαρι Κλίντον στο συνέδριο, θα στηρίξει ολόψυχα την υποψηφιότητά της για την προεδρία.

Η Χίλαρι Κλίντον σχεδιάζει να ολοκληρώσει τον μήνα μέσα σε καλύτερο κλίμα, αφού έχει χάσει έξι από τις επτά τελευταίες πολιτείες. Εχοντας πίσω τους το Ουισκόνσιν, οι δύο υποψήφιοι μετέβησαν στην Πενσιλβάνια, μία από τις πέντε πολιτείες στις οποίες πραγματοποιούνται εσωκομματικές εκλογές στις 26 Απριλίου. Οι δημοσκοπήσεις εμφάνιζαν την Κλίντον να προηγείται με προβάδισμα 6%. Παρά τα πρόσφατα κέρδη, ο Σάντερς αντιμετωπίζει την τεράστια πρόκληση να γεφυρώσει το χάσμα των 200 και πλέον συνέδρων που τον χωρίζουν από την Κλίντον. Τα μαθηματικά, όμως, δεν είναι το μοναδικό του μέλημα, καθώς καλείται να εξηγήσει ορισμένα κενά στις γνώσεις του περί πολιτικής. Σε συνέντευξή του με τη συντακτική ομάδα της The Daily News στη Νέα Υόρκη, όταν εκλήθη να εξηγήσει πώς ακριβώς θα πραγματοποιήσει τις μεταρρυθμιστικές του υποσχέσεις όσον αφορά τη λειτουργία της Ουόλ Στριτ, υπήρξε ασαφής για τις συνέπειες των επιλογών του, με δεδομένο τον κίνδυνο χιλιάδες εργαζόμενοι στις τράπεζες να χάσουν τις δουλειές τους.

Στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικάνων, ο Τεντ Κρουζ επικράτησε του Ντόναλντ Τραμπ στις προκριματικές εκλογές του Ουισκόνσιν, αναπτερώνοντας τις ελπίδες του κατεστημένου του κόμματος ότι θα καταφέρει να σταματήσει τη διχαστική υποψηφιότητα του Τραμπ για την προεδρία. Παράλληλα, η εξέλιξη επέφερε πλήγμα στις πιθανότητες του Τραμπ να εξασφαλίσει το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών πριν από το συνέδριο του κόμματος το καλοκαίρι. Η ήττα του Τραμπ ήταν το σημαντικότερο εμπόδιο στην πορεία του για το χρίσμα μετά την οριακή νίκη του Κρουζ στην Αϊοβα, την πρώτη αναμέτρηση στην εκστρατεία. Και ενώ κυριαρχούσε σε γενικές γραμμές από τη στιγμή που ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του, ο Τραμπ αντιμετωπίζει σήμερα νέες προκλήσεις: την προσπάθεια να ανακάμψει από μια σειρά επιθετικών διαφημίσεων από Ρεπουμπλικανούς που θέλουν να τον σταματήσουν, ερωτηματικά για τη συμπεριφορά του και την οργάνωση της εκστρατείας του και έναν και μοναδικό διεκδικητή του χρίσματος στο πρόσωπο του Κρουζ. Κερδίζοντας στο Ουισκόνσιν τόσο πειστικά, με διαφορά σχεδόν 14% από τον Τραμπ, ο Κρουζ από το Τέξας απέδειξε ότι είναι ικανός να προσελκύσει ψηφοφόρους πέραν των σκληροπυρηνικών στοιχείων της χριστιανικής συντηρητικής Δεξιάς των Ρεπουμπλικανών, που αποτελούν την εκλογική βάση της εκστρατείας του. «Η αποψινή βραδιά συνιστά σημείο καμπής», είπε ο Κρουζ μιλώντας ενώπιον υποστηρικτών του στο Μιλγουόκι. «Είναι μια κραυγή συσπείρωσης. Είναι μια έκκληση από τους σκληρά εργαζόμενους άνδρες και γυναίκες του Ουισκόνσιν προς τον λαό της Αμερικής: έχουμε μια επιλογή, μια αληθινή επιλογή».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή