Spiegel: Ο Σόιμπλε αγνόησε πληροφορίες για ύποπτες γερμανικές συναλλαγές

Spiegel: Ο Σόιμπλε αγνόησε πληροφορίες για ύποπτες γερμανικές συναλλαγές

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών αγνόησε επανειλημμένα πληροφοριοδότη που ήθελε να αποκαλύψει ύποπτες γερμανικές συναλλαγές μέσω υπεράκτιων εταιριών στον Παναμά, γράφει το περιοδικό Spiegel.

Ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ο Βέρνερ Γκάτσερ, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου, αρνούνταν, σύμφωνα με το Spiegel, επί σειρά ετών να έρθουν σε επαφή με πληροφοριοδότη που ήθελε να αποκαλύψει ύποπτες γερμανικές συναλλαγές εικονικής εταιρίας στον Παναμά.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το Ομοσπονδιακό Τυπογραφείο (Bundesdruckerei), το οποίο υπάγεται στο υπουργείο Οικονομικών και αναφέρεται στα Panama Papers, χρησιμοποίησε αυτή την εταιρία για συναλλαγές στη Βενεζουέλα.

«Ούτε ο Σόιμπλε που τώρα ανοίγει μέτωπο κατά των υπεράκτιων εταιριών, ούτε ο Γκάτσερ –ο οποίος είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ομοσπονδιακού Τυπογραφείου– αντέδρασαν επί σειρά ετών στην προσφορά» του πληροφοριοδότη «ο οποίος τους είχε γράψει προσωπικά», επισημαίνει το Spiegel και διευκρινίζει ότι η υπεράκτια εταιρία Billingsley Global Corporation, που χρησιμοποιούσε το Ομοσπονδιακό Τυπογραφείο και επίσης αναφέρεται στα Panama Papers, ιδρύθηκε από την παναμαϊκή δικηγορική εταιρία Mossack Fonseca.

Το υπουργείο Οικονομικών διευκρίνισε ότι έπειτα από «πολλές εσωτερικές και εξωτερικές έρευνες δεν διαπιστώθηκαν νομοθετικές παραβάσεις», και επισήμανε ότι την περίοδο αυτή εξετάζεται εκ νέου στο Ομοσπονδιακό Τυπογραφείο η επίμαχη «συναλλαγή στη Βενεζουέλα».

Το υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται τις λεπτομέρειες σχεδίου διαφάνειας και δράσης προκειμένου να μπει φραγμός σε συναλλαγές γερμανικών επιχειρήσεων με φορολογικούς παραδείσους, σύμφωνα με το Spiegel.

Πάντως το γερμανικό περιοδικό επισημαίνει πως παρά το γεγονός ότι η Γερμανία απέρριπτε το προηγούμενο διάστημα σε ευρωπαϊκό επίπεδο το «μητρώο διαφάνειας», τώρα η σύσταση του μητρώου αποτελεί πρόταση του υπουργού Δικαιοσύνης Χάικο Μάας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή