Κύμα συλλήψεων σε 22 επαρχίες της Τουρκίας

Κύμα συλλήψεων σε 22 επαρχίες της Τουρκίας

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία ακόμη «επιχείρηση σκούπα» οργάνωσε την εβδομάδα που πέρασε η τουρκική αστυνομία προκειμένου να συλλάβει όλους όσοι έχουν οικονομικές δοσοληψίες με τον Φετουλάχ Γκιουλέν, τον «υπ’ αριθμό ένα εσωτερικό εχθρό» του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Την Τρίτη συνελήφθησαν 68 άτομα σε ολόκληρη την Τουρκία και κρατούνται από την τουρκική αστυνομία στο πλαίσιο έρευνας για τις πιθανές οικονομικές διασυνδέσεις που διατηρούν με τον μουσουλμάνο κληρικό, μετέδωσε το επίσημο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή. Το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει ότι η «επιχείρηση σκούπα» έλαβε χώρα σε 22 τουρκικές επαρχίες και, όπως φαίνεται, κανείς δεν βρέθηκε στο απυρόβλητο αφού μεταξύ των συλληφθέντων συγκαταλέγονται πρώην αρχηγοί της αστυνομίας, επιχειρηματίες, ακαδημαϊκοί, αλλά και δημοτικοί υπάλληλοι καθώς και εργαζόμενοι στο κρατικό τηλεοπτικό κανάλι TRT. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν εκδοθεί 120 εντάλματα σύλληψης γι’ αυτούς που απαρτίζουν, κατά τον Ερντογάν, την «τρομοκρατική σπείρα του Γκιουλέν».

Ο Τούρκος πρόεδρος κατηγορεί τον Γκιουλέν ότι αποπειράται να δημιουργήσει ένα «παράλληλο κράτος» και συνωμοτεί με ένα δίκτυο συνεργατών και οπαδών στο δικαστικό σώμα, στην αστυνομία και στα ΜΜΕ, προκειμένου να ανατρέψει την κυβέρνηση, κατηγορίες που ο Γκιουλέν αρνείται κατηγορηματικά. Η ιστορία αυτής της διαμάχης έχει τις ρίζες της βαθύτερα στο παρελθόν, αφού το 2014 τουρκικό δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα σύλληψης του Γκιουλέν με την κατηγορία της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης. Ο Γκιουλέν σήμερα ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ. Ο Ερντογάν και ο Γκιουλέν ήταν σύμμαχοι μέχρι τη στιγμή που η αστυνομία και οι εισαγγελείς, που φέρεται να είναι φιλικά διακείμενοι στον μουσουλμάνο κληρικό, ξεκίνησαν ενδελεχή έρευνα για διαφθορά στον λεγόμενο «κλειστό κύκλο» του Τούρκου προέδρου, το 2013.

Χιλιάδες αστυνομικοί, εισαγγελείς και δικαστές έχασαν τις δουλειές τους ή μετατάχθηκαν λόγω των υποτιθέμενων σχέσεών τους με τον Γκιουλέν. Ωστόσο, οι τουρκικές αρχές δεν σταμάτησαν εδώ, αλλά κατάσχεσαν και έκλεισαν τα αντιπολιτευόμενα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Τον περασμένο Μάρτιο έκλεισε η εφημερίδα «Ζαμάν», η οποία έχει τη μεγαλύτερη κυκλοφορία, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις τόσο από οργανώσεις που τάσσονται υπέρ της ελευθεροτυπίας αλλά και από Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Tην ίδια στιγμή, μείζον ζήτημα έχει προκληθεί στη γείτονα χώρα από τη διαρροή προσωπικών δεδομένων που αφορούν πενήντα εκατομμύρια Τούρκους πολίτες. Η πελώρια βάση δεδομένων, η οποία περιέχει τα ονοματεπώνυμα, τους αριθμούς δελτίων ταυτότητας και τις διευθύνσεις αυτών των ανθρώπων, αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο από χάκερ, που καταφέρονται δριμύτατα κατά της κυβέρνησης. Ηδη η εισαγγελία είχε ξεκινήσει έρευνα για τη διαρροή, ενώ ο υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζνταγκ τόνισε πως ο αριθμός των ανθρώπων τα στοιχεία των οποίων υπεκλάπησαν μπορεί να συγκριθεί με τον αριθμό των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή