ΚΟΣΜΟΣ

Η Αγκυρα ζητεί την ποινική δίωξη Γερμανού κωμικού

i-agkyra-zitei-tin-poiniki-dioxi-germanoy-komikoy-2129873

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Σε δύσκολη θέση φέρνει τη γερμανική κυβέρνηση το διπλωματικό διάβημα με το οποίο η Τουρκία ζητεί να ασκηθεί ποινική δίωξη κατά του διάσημου κωμικού Γιαν Μπέμερμαν. Ο 35χρονος Μπέμερμαν έπεσε στο «κενό» ανάμεσα στη σάτιρα και τον λίβελο, απαγγέλλοντας ποίημα που παρουσίαζε τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν ως κτηνοβάτη που παρακολουθεί παιδική πορνογραφία. Ο εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου, Στέφεν Ζάιμπερτ, δήλωσε χθες ότι το διάβημα της Τουρκίας εξετάζεται με προσοχή από αξιωματούχους της καγκελαρίας και των υπουργείων Εξωτερικών και Δικαιοσύνης. Το αίτημα για άσκηση δίωξης βασίζεται στο άρθρο 103 του γερμανικού ποινικού κώδικα, που απαγορεύει την προσβολή αξιωματούχων ή αντιπροσώπων ξένων χωρών.

Η εισαγγελία ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα έρευνες κατά του Μπέμερμαν, ύστερα από παράπονα τηλεθεατών, αλλά η ανάμειξη της τουρκικής διπλωματίας μετατρέπει το ζήτημα σε διακρατική υπόθεση. Ο Ζάιμπερτ τόνισε ότι η συνταγματική κατοχύρωση της ελευθερίας του λόγου είναι «αδιαπραγμάτευτη». «Αυτό ισχύει –πολύ σημαντικό– ανεξάρτητα από το αν η καγκελάριος προσωπικά θεωρεί ένα έργο επιτυχημένο ή απωθητικό, καλόγουστο ή κακόγουστο», είπε.

«Τέτοιου είδους προσβολή εναντίον προέδρου», αντέτεινε ο εκπρόσωπος Τύπου του Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, «εναντίον ενός ολόκληρου λαού δεν έχει καμία σχέση με την ελευθερία της έκφρασης και του Τύπου, είναι ποινικό αδίκημα».

Στη διάρκεια της εκπομπής, στις 31 Μαρτίου, ο Μπέμερμαν παραδέχθηκε ότι ο «λίβελος» (έτσι τιτλοφορείται το ποίημα) παραβιάζει τα γερμανικά όρια της ελευθερίας της έκφρασης και έχει σκοπό να προκαλέσει. Είπε επίσης ότι επρόκειτο για αντίδραση στην απόφαση της Αγκυρας να ζητήσει εξηγήσεις από τον Γερμανό πρέσβη εξαιτίας πολύ ηπιότερης σατιρικής εκπομπής που είχε προβληθεί νωρίτερα.

Οι Πράσινοι ζήτησαν να διαγραφεί από τον γερμανικό ποινικό κώδικα η διάταξη περί προσβολής ξένων αρχηγών κρατών, χαρακτηρίζοντάς την «παρωχημένη», ενώ η ιστοσελίδα Spiegel είπε ότι οι χειρισμοί της υπόθεσης «δίνουν την εντύπωση ότι η Μέρκελ είναι εκβιάσιμη λόγω της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας για τους πρόσφυγες».