Ομπαμα: «Ηταν σφάλμα η επέμβαση στη Λιβύη»

Ομπαμα: «Ηταν σφάλμα η επέμβαση στη Λιβύη»

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η διαχείριση της κρίσης στη Λιβύη ήταν το μεγαλύτερο σφάλμα της προεδρικής του θητείας, δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα στη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης. Μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο Fox News, ο Αμερικανός ηγέτης επανήλθε, για δεύτερη φορά μέσα σε ένα μήνα, στις δραματικές εξελίξεις που ακολούθησαν την ανατροπή και τη δολοφονία του συνταγματάρχη Καντάφι.

«Κατά πάσα πιθανότητα, το χειρότερο λάθος μου ήταν ότι δεν είχα επεξεργαστεί συγκεκριμένο σχέδιο για την επόμενη ημέρα στη Λιβύη», δήλωσε απαντώντας σε σχετική ερώτηση του δημοσιογράφου Κρις Ουάλας. Εσπευσε, ωστόσο, να προσθέσει ότι αυτή καθαυτή η στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη ήταν «μια ορθή επιλογή».

Η επέμβαση των ΗΠΑ και άλλων ισχυρών συμμάχων της στο ΝΑΤΟ, με προεξάρχουσες τη Γαλλία και τη Βρετανία, στηρίχθηκε σε ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τον Μάρτιο του 2011, περίπου ένα μήνα μετά την έναρξη των διαδηλώσεων εναντίον του καθεστώτος Καντάφι, οι οποίες σύντομα εξελίχθηκαν σε ανοιχτό εμφύλιο πόλεμο. Οι πρωταγωνιστές της επέμβασης επικαλέσθηκαν την ανάγκη να αποτραπεί μεγάλη ανθρωπιστική καταστροφή, καθώς τα στρατεύματα του Καντάφι προήλαυναν προς τη Βεγγάζη, τη μεγαλύτερη πόλη της ανατολικής Λιβύης και λίκνο της εξέγερσης. Η τελευταία πράξη του καθεστώτος γράφτηκε τον Οκτώβριο του 2011, οπότε ο συνταγματάρχης Καντάφι λιντσαρίστηκε με τον πιο απάνθρωπο τρόπο από αντικαθεστωτικούς ενόπλους.

Αυτό που διαδέχθηκε, όμως, το απολυταρχικό καθεστώς Καντάφι ήταν η αναρχία των αντίπαλων συμμοριών και η εδραίωση του Ισλαμικού Κράτους σε σημαντικό τμήμα της λιβυκής επικράτειας, με συνέπεια να αναδειχθεί η χώρα σε βασική οδό των μεταναστευτικών κυμάτων προς την Ευρώπη. Η δολοφονία του Αμερικανού πρέσβη και άλλων τριών ομοεθνών του ύστερα από έφοδο αφιονισμένων ισλαμιστών στο αμερικανικό προξενείο της Βεγγάζης προκάλεσε σοκ στην αμερικανική κοινή γνώμη. Σε πείσμα των προσπαθειών για αποκατάσταση στοιχειώδους συνοχής του λιβυκού κράτους, οι βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου του 2014 βάθυναν τα αγεφύρωτα ρήγματα, οδηγώντας στον σχηματισμό δύο αντίπαλων κυβερνήσεων: μιας ισλαμικής στην πρωτεύουσα Τρίπολη και μιας αναγνωρισμένης από τον ΟΗΕ, με έδρα το Τομπρούκ, προς τα σύνορα με την Αίγυπτο.

Τον περασμένο μήνα, στη διάρκεια εκτενούς συνέντευξής του στο περιοδικό The Atlantic, ο Μπαράκ Ομπάμα είχε χαρακτηρίσει «κομφούζιο» την κατάσταση στη Λιβύη και είχε αποδώσει ευθύνες στο Λονδίνο και στο Παρίσι για τον χειρισμό της κρίσης, το 2011. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι ο τότε πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί υπερθεμάτιζε για τη στρατιωτική επέμβαση για λόγους κρατικού πρεστίζ, ενώ ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον «αδιαφόρησε» για την τύχη της Λιβύης μετά την ανατροπή του Καντάφι.

Η συνέντευξη Ομπάμα στο Fox News είχε ως κύριο θέμα τον απολογισμό του για τις καλύτερες και τις χειρότερες στιγμές της προεδρίας του, η οποία ολοκληρώνεται τον προσεχή Ιανουάριο. Ως μεγαλύτερο επίτευγμά του αξιολόγησε τη διάσωση της αμερικανικής οικονομίας από τη μεγάλη ύφεση που κληρονόμησε και ως ευτυχέστερη ημέρα στον Λευκό Οίκο εκείνη κατά την οποία υπερψηφίστηκε από το Κογκρέσο η πρότασή του για τη μεταρρύθμιση στην Υγεία. Οσο για τη χειρότερη στιγμή της προεδρίας του, ανέφερε την επίσκεψή του στο Νιουτάουν του Κονέκτικατ, όπου ένοπλος είχε σκοτώσει 20 μαθητές και έξι εργαζόμενους σε δημοτικό σχολείο.
 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή