Χωρίς άδεια εργασίας οι Σύροι πρόσφυγες

Χωρίς άδεια εργασίας οι Σύροι πρόσφυγες

57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ. Ποσοστό μικρότερο του 0,1% των Σύρων προσφύγων στην Τουρκία πρόκειται να εξασφαλίσουν άδεια εργασίας στη χώρα. Η αποκάλυψη αυτή διαψεύδει τους ευρωπαϊκούς ισχυρισμούς ότι η τουρκική εργασιακή νομοθεσία δικαιολογεί την πρόσφατη απόφαση επαναπροώθησης Σύρων αιτούντων άσυλο στην Τουρκία.

Τούρκοι εργοδότες έχουν επιτρέψει σε περίπου 2.000 Σύρους (ποσοστό 0,074% στα 2,7 εκατομμύρια που βρίσκονται στη χώρα) να καταθέσουν αιτήσεις αδειών εργασίας. Ο πρόσφατος νόμος για την παραχώρηση των αδειών αυτών σε ξένους εργαζόμενους, που ψηφίσθηκε προ διμήνου από την τουρκική Εθνοσυνέλευση, ορίζει ότι μόνο όσοι έχουν εγγυημένη θέση εργασίας θα λαμβάνουν άδεια.

Οι Τούρκοι εργοδότες, όμως, δεν αναμένεται να συμμορφωθούν με τη νέα νομοθεσία, καθώς αυτή απαιτεί την καταβολή του βασικού μισθού. Ο νέος νόμος υποχρεώνει τους εργοδότες να συνάψουν σύμβαση με τους εργαζομένους, προτού αυτοί αποκτήσουν δικαίωμα να καταθέσουν αίτηση για άδεια εργασίας. Ο όρος αυτός προκαλεί τη δυσαρέσκεια Τούρκων εργοδοτών, οι οποίοι προτιμούσαν να προσλαμβάνουν Σύρους θεωρώντας τους εύκολα θύματα εκμετάλλευσης.

«Ο ελάχιστος μισθός είναι 401,5 ευρώ τον μήνα, ενώ οι περισσότεροι εργοδότες αρνούνται να υπογράψουν συμβάσεις, για να πληρώνουν λιγότερα και να μην επιβαρύνονται με ασφαλιστικές δαπάνες», λέει ο Χουσάμ Ορφαχλί, πρόεδρος εταιρείας διεκπεραίωσης αδειών εργασίας Σύρων στην Τουρκία.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή