ΚΟΣΜΟΣ

Σουλτς: Κίνδυνος κατάρρευσης της Ε.Ε.

Σουλτς: Κίνδυνος κατάρρευσης της Ε.Ε.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Σε «ολισθηρή πλαγιά» βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Ενωση, με το ενδεχόμενο Brexit να απειλεί να προκαλέσει φυγόκεντρες τάσεις και σε άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε., προειδοποίησε χθες ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung.

«Αν οι Βρετανοί εγκαταλείψουν την Ενωση, νέα αιτήματα για δημοψηφίσματα εξόδου είναι αναπόφευκτα. Βρισκόμαστε σε ολισθηρή πλαγιά. Σχεδόν καμία κυβέρνηση δεν προσπαθεί να κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών. Το πρόσφατο δημοψήφισμα στην Ολλανδία αποτελεί καλό παράδειγμα, καθώς αποτέλεσε αντικείμενο εκμετάλλευσης από τους ευρωσκεπτικιστές, που εμφάνισαν το “Οχι” στη συμφωνία με την Ουκρανία ως ψήφο κατά της κυβέρνησης του Μαρκ Ρούτε», είπε ο κ. Σουλτς.

Στο μεταξύ, ως «πράξη εμπρησμού της παγκόσμιας τάξης» εμφάνισε το Brexit ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης των Εργατικών της Βρετανίας, Ντέιβιντ Μίλιμπαντ. Σε χθεσινή ομιλία του στο Λονδίνο, ο πρώην υπουργός είπε ότι «καμία χώρα στην ανθρώπινη ιστορία δεν παραχώρησε οικειοθελώς τόση πολιτική ισχύ, όση μας καλούν να παραχωρήσουμε οι οπαδοί του Brexit στις 23 Ιουνίου». «Μία τέτοια εξέλιξη θα προκαλούσε αλυσιδωτή αντίδραση, που θα οδηγούσε σε πρωτοφανή ενίσχυση των εχθρών μας. Εδώ και αιώνες, η Βρετανία διαδραμάτισε τον ρόλο του πυροσβέστη, διασφαλίζοντας την ισορροπία μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων. Η ώρα δεν είναι κατάλληλη για να αναλάβουμε ρόλο εμπρηστή της παγκόσμιας τάξης», είπε ο Ντέιβιντ Μίλιμπαντ.