Βραζιλία: Πρόταση παραπομπής της Ρούσεφ

Βραζιλία: Πρόταση παραπομπής της Ρούσεφ

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας βρίσκεται η πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ, ύστερα από την απόφαση της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής για την παραπομπή της, με την κατηγορία ότι παραποίησε τα στοιχεία για τον κρατικό προϋπολογισμό, προκειμένου να εξασφαλίσει την επανεκλογή της το 2014. Η τύχη της προέδρου θα κριθεί την ερχόμενη Κυριακή ή τη Δευτέρα, οπότε θα κληθεί να αποφασίσει επί του θέματος η Βουλή σε μια εξαιρετικά φορτισμένη πολιτική ατμόσφαιρα.

Ηδη, τόσο οι αντίπαλοι της Ρούσεφ, που ζητούν την παραίτησή της από την προεδρία, όσο και οι οπαδοί της, που μιλούν για πραξικόπημα εναντίον του Κόμματος Εργατών, έχουν εξαγγείλει διαδηλώσεις στο κέντρο της πρωτεύουσας όταν θα συνεδριάζει η Βουλή. Οι αστυνομικές αρχές υπολογίζουν ότι τουλάχιστον 300.000 πολίτες από κάθε «στρατόπεδο» θα βρίσκονται την ίδια ώρα στους δρόμους και έχουν ήδη υψώσει διαχωριστικό «τείχος» στην κεντρική λεωφόρο, όπου στεγάζονται τα υπουργεία. Πάνω από 4.000 αστυνομικοί και πυροσβέστες θα βρίσκονται επί ποδός, ενώ έκτακτα μέτρα ασφαλείας έχουν ληφθεί για την προστασία του κτιριακού συγκροτήματος που φιλοξενεί τα δύο σώματα του Κογκρέσου, τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία.

Προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία της παραπομπής, απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων, δηλαδή 342 εκλεγμένων αντιπροσώπων, στο κάτω σώμα του Κογκρέσου, τη Βουλή. Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις έγκυρων μέσων ενημέρωσης, 298 βουλευτές έχουν τοποθετηθεί υπέρ της παραπομπής και 119 εναντίον, ενώ 96 δεν έχουν ανοίξει ακόμη τα χαρτιά τους. Εάν η Βουλή αποφασίσει την παραπομπή της Ρούσεφ με πλειοψηφία δύο τρίτων, το θέμα θα παραπεμφθεί στη Γερουσία, η οποία θα πρέπει αρχικά να αποφασίσει, με πλειοψηφία 50%+1, ότι δέχεται να εξετάσει το αίτημα παραπομπής. Σε αυτή την περίπτωση, η Ρούσεφ θα πρέπει να παραδώσει προσωρινά την εξουσία στον αντιπρόεδρο Μισέλ Τέμερ, ο οποίος αποστάτησε από το κυβερνητικό στρατόπεδο, δίνοντας φτερά στα πόδια της αντιπολίτευσης. Για την οριστική καθαίρεση της Ρούσεφ απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων στη Γερουσία. Σε αυτή την περίπτωση, ο Τέμερ θα παραμείνει στο προεδρικό αξίωμα μέχρις ότου προκηρυχθούν νέες εκλογές.

Η Ντίλμα Ρούσεφ δεν κατηγορείται η ίδια για διαφθορά και η παρατυπία την οποία της προσάπτουν, ότι δηλαδή μετέθεσε για το επόμενο οικονομικό έτος ορισμένες δαπάνες του προϋπολογισμού, αποτελεί συνήθη πρακτική στη Βραζιλία, και όχι μόνο. Ωστόσο, το κύρος του Κόμματος Εργατών έχει πληγεί καίρια, αφενός μεν λόγω της οικονομικής ύφεσης που πλήττει τον γίγαντα της Λατινικής Αμερικής, αφετέρου δε λόγω της εμπλοκής σειράς κομματικών και κρατικών αξιωματούχων στο μέγα σκάνδαλο της πετρελαϊκής εταιρείας Petrobras. Μεταξύ αυτών που κατηγορούνται για «ξέπλυμα» χρήματος μέσω της Petrobras είναι και ο πρώην πρόεδρος Λουίς Ιγνάσιο Λούλα ντα Σίλβα, πολιτικός μέντορας της Ντίλμα Ρούσεφ.

Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση, το 61% των Βραζιλιάνων επιθυμεί την παραπομπή της Ρούσεφ σε δίκη (το αντίστοιχο ποσοστό στα μέσα Μαρτίου ήταν 68%). Ταυτόχρονα, το 58% επιθυμεί να παραπεμφθεί σε δίκη και ο αντιπρόεδρος Τέμερ, ο οποίος θεωρείται επίσης διεφθαρμένος. Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε η διαρροή ηχογραφημένου ντοκουμέντου που εμφάνιζε τον Τέμερ να προβάρει την ομιλία που έχει ήδη ετοιμάσει για την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων από τον ίδιο, γεγονός που ενίσχυσε τις αιτιάσεις του στρατόπεδου Ρούσεφ περί «πραξικοπήματος».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή