ΚΟΣΜΟΣ

Μεγάλο προβάδισμα για Τραμπ και Χίλαρι στη Νέα Υόρκη δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

clinton-trump_3404147b

Η υποψήφια για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος Χίλαρι Κλίντον και ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να επικρατήσουν με άνεση στις προκριματικές εκλογές της Νέας Υόρκης την 19η Απριλίου, μια κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση στην κούρσα για τον Λευκό Οίκο, σύμφωνα με δύο δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν σήμερα.

Η πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ συγκεντρώνει ποσοστό 53% στην πρόθεση ψήφου έναντι 40% που συγκεντρώνει ο αντίπαλός της Μπέρνι Σάντερς, καταδεικνύει η δημοσκόπηση που διενήργησε το πανεπιστήμιο Quinnipiac.

Σε μια άλλη δημοσκόπηση των NY1/Baruch η Χίλαρι Κλίντον καταγράφει επίσης προβάδισμα 13 ποσοστιαίων μονάδων, συγκεντρώνοντας ποσοστό 50% έναντι 37% για τον Σάντερς.

Αξιοσημείωτη είναι η υπεροχή της πρώην Πρώτης Κυρίας στους Αφροαμερικανούς ψηφοφόρους, 65% έναντι 28% για τον Σάντερς, σύμφωνα με το Quinnipiac.

Από την άλλη, ο Ντόναλντ Τραμπ συγκεντρώνει ποσοστό 55% στην πρόθεση ψήφου έναντι 20% για τον κυβερνήτη του Οχάιο Τζον Κάσιτς και 19% για τον γερουσιαστή από το Τέξας Τεντ Κρουζ, καταδεικνύει η δημοσκόπηση της Quinnipiac.

Τα αποτελέσματα της έρευνας των NY1/Baruch είναι ακόμα πιο ευνοϊκά για τον μεγιστάνα, 60% υπέρ του στην πρόθεση ψήφου έναντι 17% για τον Κάσιτς και 14% για τον Τεντ Κρουζ.

Επιπλέον οι ψηφοφόροι του Ντόναλντ Τραμπ συνεχίζουν να πιστεύουν με σθένος ότι ο δισεκατομμυριούχος της αγοράς ακινήτων μπορεί να «επιστρέψει στην Αμερική το μεγαλείο της», όπως ακριβώς λέει το κεντρικό σύνθημα της εκστρατείας του, παρά την πρόσφατη ήττα του στο Ουισκόνσιν (βόρεια) και την αμφισβήτηση έως κι εχθρικότητα πολλών στελεχών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος προς το πρόσωπό του.

Μόλις το 16% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι μπορεί ακόμα να αλλάξει γνώμη.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Baruch, ο Ντόναλντ Τραμπ είναι δημοφιλής «σε όλες τις δημογραφικές» και «κοινωνικόοικονομικές ομάδες».

Και οι ψηφοφόροι του Δημοκρατικού Κόμματος έχουν σε μεγάλο βαθμό αποφασίσει τι θα ψηφίσουν, επισημαίνει η δημοσκόπηση της Quinnipiac. Μόλις το 18% δηλώνει ότι θα μπορούσε ακόμα να αλλάξει γνώμη.

Η Πολιτεία της Νέας Υόρκης είναι η σημαντικότερη σε ό,τι αφορά τον αριθμό των εκλεκτόρων, έως τις προκριματικές που θα διεξαχθούν στην Καλιφόρνια τον Ιούνιο. Από την πλευρά των Δημοκρατικών διακυβεύονται 291 εκλέκτορες και 95 για το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα.