Διαξιφισμοί Ε.Ε. – Αυστρίας για την κατασκευή φράχτη

Διαξιφισμοί Ε.Ε. – Αυστρίας για την κατασκευή φράχτη

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

BIENNH. «Βαθιά ανησυχία» εξέφρασε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά την έναρξη εργασιών κατασκευής συνοριακού περάσματος στο Μπρένερο, στο αλπικό πέρασμα ανάμεσα στην Αυστρία και την Ιταλία. Η αυστριακή κυβέρνηση θεωρεί ότι η κάθετη μείωση του αριθμού προσφύγων που εισέρχονται στη χώρα είναι προσωρινή και περιμένει ότι οι αριθμοί θα αυξηθούν το καλοκαίρι, καθώς περισσότεροι πρόσφυγες θα προσπαθήσουν να περάσουν από τη Λιβύη στην Ιταλία.

Οι εργασίες που ξεκίνησαν χθες αφορούν τα θεμέλια στεγάστρου και την κατασκευή νησίδας σε χώρο στάθμευσης στα πλάγια του αυτοκινητόδρομου και δεν εμποδίζουν την κυκλοφορία. Ομως, οι αυστριακές αρχές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να υπάρξουν καθυστερήσεις όταν οι νέοι συνοριακοί έλεγχοι τεθούν σε ισχύ. Το πότε θα ξεκινήσουν οι έλεγχοι δεν εξαρτάται από το πότε θα ολοκληρωθούν οι εργασίες, αλλά από το πότε θα παρατηρηθεί αυξημένη διέλευση προσφύγων και μεταναστών.

«Αν τα σχέδια αυτά υλοποιηθούν, θα πρέπει να τα εξετάσουμε πολύ σοβαρά», είπε η εκπρόσωπος της Κομισιόν Νατάσα Μπερτό. «Το πέρασμα Μπρένερο είναι κομβικής σημασίας για την ελεύθερη μετακίνηση στην Ευρωπαϊκή Ενωση».

Ο Ιταλός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Σάντρο Γκότσι, καταδίκασε τις αυστριακές ενέργειες, δηλώνοντας ότι δεν συμβαδίζουν με τους δεσμούς φιλίας μεταξύ των δύο χωρών. «Τα προβλήματα δεν λύνονται κατασκευάζοντας φράχτες. Η Βιέννη πρέπει να ξανασκεφθεί την απόφαση αυτή, που αντιστρατεύεται το πνεύμα και το γράμμα των ευρωπαϊκών κανόνων και είναι αντίθετη με τους δεσμούς φιλίας ανάμεσα στην Ιταλία και την Αυστρία», είπε.

Κάθε χρόνο διέρχονται από το αλπικό πέρασμα –που είχε μεγάλη σημασία από την αρχαιότητα– περίπου 2 εκατομμύρια φορτηγά. Για τις μεταφορικές εταιρείες, ενδεχόμενες καθυστερήσεις στο Μπρένερο σημαίνουν αυξημένα κόστη και πιο αργές υπηρεσίες. «Αν οι συνοριακοί έλεγχοι αυξήσουν τη διάρκεια του ταξιδιού Μιλάνο-Μόναχο, τότε οι εταιρείες μεταφορών θα χρειαστεί να ανεβάσουν τις τιμές τους», είπε ο ειδικός σε θέματα μεταφορών Φράνκο Σανταγκάτα.

Οι αυστριακές αρχές δηλώνουν ότι οι υποδομές που κατασκευάζουν στο Μπρένερο θα είναι «παρόμοιες με αυτές του Σπίλφελντ», στα σύνορα με τη Σλοβενία, δηλαδή φράχτες, πολλές λωρίδες και υπόστεγα. Στο Σπίλφελντ, όπως και σε άλλα ανά την Ευρώπη «κλειστά» σύνορα, οι Αρχές σταματούν για έλεγχο μόνο όσα αυτοκίνητα υποψιάζονται ότι μεταφέρουν πρόσφυγες ή μετανάστες, κρίνοντας –χωρίς να το ομολογούν– με βασικό γνώμονα το χρώμα του δέρματος.

Σύλληψη Βούλγαρου

Εν τω μεταξύ, στη Βουλγαρία οι Αρχές συνέλαβαν χθες άνδρα που ανήρτησε στο Διαδίκτυο βίντεο στο οποίο τρομοκρατεί δεμένους πρόσφυγες σε δάσος. «Είναι εντελώς απαράδεκτο ομάδες, άτομα, ομάδες κρούσης, οργανώσεις ή όπως αλλιώς αυτοαποκαλούνται, να προσπαθούν να αναλάβουν τις λειτουργίες του κράτους», δήλωσε ο γενικός εισαγγελέας της Βουλγαρίας Σοτίρ Τσατσάροφ. «Σε κάθε τέτοιο περιστατικό θα ασκείται δίωξη». Το βίντεο που κυκλοφόρησε στο Διαδίκτυο, και προβλήθηκε στη βουλγαρική τηλεόραση, δείχνει άνδρες γύρω από τρεις τρομαγμένους πρόσφυγες, που είναι δεμένοι στο έδαφος, με τα χέρια πίσω από την πλάτη. «Να πάτε πίσω στην Τουρκία, δεν έχει Βουλγαρία για σας», ακούγεται ένας απ’ αυτούς να λέει σε σπαστά αγγλικά.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή