Διαμάχη μεταξύ Βουλής και προέδρου στη Βενεζουέλα

Διαμάχη μεταξύ Βουλής και προέδρου στη Βενεζουέλα

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κλιμακώνεται η πολιτική ένταση στη Βενεζουέλα ύστερα από την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου να απορρίψει πρόταση νόμου για την αμνήστευση φυλακισμένων πολιτικών αντιπάλων του προέδρου Νίκολας Μαδούρο. Τη σχετική πρόταση νόμου είχε εγκρίνει, στις 29 Μαρτίου, η Εθνοσυνέλευση (Βουλή) η οποία πέρασε υπό τον έλεγχο της αντιπολίτευσης τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν οι αντίπαλοι του Μαδούρο κέρδισαν πλειοψηφία μεγαλύτερη των δύο τρίτων στον νομοθετικό σώμα.

Δικαιολογώντας την απόφασή του, το Ανώτατο Δικαστήριο χαρακτηρίζει «αντισυνταγματική» την πρόταση νόμου, υποστηρίζοντας ότι προβλέπεται αμνηστία για «παραβάσεις που συνιστούν οργανωμένο έγκλημα και δεν σχετίζονται με αδικήματα πολιτικής φύσης». Από την πρόταση νόμου της αντιπολίτευσης θα επωφελούνταν 75 στελέχη της, συμπεριλαμβανομένου του Λεοπόλντο Λόπες, ο οποίος καταδικάστηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο σε κάθειρξη 14 ετών, έχοντας κατηγορηθεί ότι υποκίνησε βίαιες αντικυβερνητικές ταραχές το 2014, στη διάρκεια των οποίων 43 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Η απορριπτική απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου –τα περισσότερα μέλη του οποίου έχουν διοριστεί από το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα– ήταν αναμενόμενη, καθώς ο Νίκολας Μαδούρο είχε εκφράσει την έντονη αντίθεσή του στην πρωτοβουλία της αντιπολίτευσης. Μιλώντας ενώπιον χιλιάδων οπαδών του, που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το προεδρικό μέγαρο του Καράκας, πριν από μία εβδομάδα, ο επίγονος του Ούγκο Τσάβες δήλωσε: «Αν εγκριθεί αυτός ο νόμος, η Βενεζουέλα θα μπει σε έναν κύκλο εμφυλίου πολέμου. Δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε. Ο διχασμός και το μίσος δεν θα κυριαρχήσουν στη Βενεζουέλα. Για να έχουμε ειρήνη, πρέπει να υπάρχει δικαιοσύνη».

Τη δυσαρέσκειά της για την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου εξέφρασε η εκπρόσωπος Τύπου της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ. «Πρόκειται για μια πολύ πολύ απογοητευτική εξέλιξη», δήλωσε η Ραβίνα Σαμντασάνι, στη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης εκπροσώπων του Τύπου, στη Γενεύη, χαρακτηρίζοντας το σχέδιο νόμου της αντιπολίτευσης «ένα σημαντικό βήμα προς τον διάλογο και τη συμφιλίωση». Η αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών προσέθεσε ότι η κυβέρνηση της Βενεζουέλας είχε ζητήσει τη νομική συνδρομή του ΟΗΕ αναφορικά με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Η γνώμη των νομικών του ΟΗΕ ήταν ότι το νομοσχέδιο ανταποκρίνεται στα διεθνή στάνταρντ, τόνισε η κ. Σαμντασάνι.

Η κυβέρνηση Μαδούρο αντιμετωπίζει κύμα λαϊκής δυσαρέσκειας λόγω των οξύτατων προβλημάτων της εθνικής οικονομίας, τα οποία επιδεινώνονται από την κατακόρυφη πτώση των διεθνών τιμών του πετρελαίου, βασικού εξαγώγιμου προϊόντος της Βενεζουέλας. Ενδεικτικό της ραγδαίας επιδείνωσης της οικονομίας ήταν και το γεγονός ότι και οι δύο βασικές εταιρείες κινητής τηλεφωνίας που δραστηριοποιούνται στη Βενεζουέλα ανακοίνωσαν ότι σταματούν την εξυπηρέτηση διεθνών κλήσεων, λόγω των προβλημάτων που συνεπάγονται για τις δραστηριότητές τους οι δρακόντειοι περιορισμοί στην κίνηση συναλλάγματος.

Σε μια άλλη εξέλιξη, η γενική εισαγγελέας της Βενεζουέλας, Λουίζα Ορτέγκα, διέταξε τις τράπεζες να «παγώσουν» τους λογαριασμούς ατόμων που τελούν υπό δικαστική διερεύνηση ύστερα από τις αποκαλύψεις για το σκάνδαλο των Panama Papers.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή