Προς ψήφιση η άρση ασυλίας Τούρκων βουλευτών

Προς ψήφιση η άρση ασυλίας Τούρκων βουλευτών

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ. Στην κοινοβουλευτική εξόντωση του φιλοκουρδικού HDP αποσκοπεί το νομοσχέδιο περί άρσης ασυλίας βουλευτών, που επρόκειτο να υποβάλει χθες στη Βουλή ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου. Το κεμαλικό κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης CHΡ, που συνήθως κατηγορεί την κυβέρνηση για αυταρχισμό, προτίθεται να ψηφίσει τον νόμο.

Ο Νταβούτογλου μίλησε για «λεγόμενους βουλευτές» που υποστηρίζουν «την τρομοκρατία και τους τρομοκράτες». «Τώρα θα πέσουν οι μάσκες. Θα φανεί ποιοι φοβούνται και ποιοι όχι», δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός. «Αν θέλει ο Θεός, η πρότασή μας θα κατατεθεί στην Εθνοσυνέλευση σήμερα (χθες) ή αύριο (σήμερα)», προσέθεσε. Κάποιοι από τους 59 βουλευτές του ΗDP, που είναι το τρίτο μεγαλύτερο κοινοβουλευτικό κόμμα, κατηγορούνται ότι υποστήριξαν φραστικά τη συνεχιζόμενη εξέγερση των Κούρδων στα νοτιοανατολικά της χώρας. Ειδικά σε βάρος του επικεφαλής του κόμματος Σελαχατίν Ντεμιρτάς εκκρεμούν πέντε υποθέσεις.

«Ο Ερντογάν έχει προσωπικές διαφορές μαζί μας, ειδικότερα μαζί μου και με μερικούς άλλους φίλους. Αυτό που θέλει είναι να πάρει εκδίκηση», είπε ο Ντεμιρτάς. Η είσοδος του κόμματος στην Εθνοσυνέλευση, στις εκλογές του Ιουνίου, στέρησε την αυτοδυναμία του κυβερνώντος ΑΚΡ και υποχρέωσε τον Τούρκο πρόεδρο να καταφύγει σε δεύτερη αναμέτρηση, στην οποία τελικά το ΑΚΡ απέσπασε αυτοδυναμία.

Ο Τούρκος πρόεδρος χθες είχε άλλες ασχολίες, καθώς υποδέχθηκε στην τουρκική πρωτεύουσα τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας Σαλμάν μπιν Αμπντουλαζίζ. Το ταξίδι του βασιλιά προετοίμασαν 300 επίλεκτα μέλη των αρχών ασφαλείας, που έφθασαν νωρίτερα στην Αγκυρα και ενοικίασαν όλα τα δωμάτια του ξενοδοχείου 5 αστέρων στο οποίο επρόκειτο να καταλύσει ο βασιλιάς. Στα παράθυρα της σουίτας 450 τ.μ. τοποθέτησαν αλεξίσφαιρα τζάμια, ενώ ενίσχυσαν τους τοίχους με τσιμέντο που αντέχει στις εκρήξεις, δαπανώντας για τον σκοπό αυτό 10 εκατομμύρια δολάρια. Για τη μεταφορά της βασιλικής συνοδείας ενοικιάστηκαν 500 πολυτελή οχήματα, ενώ στόλος αεροσκαφών μετέφερε από τη Σαουδική Αραβία στην Τουρκία τα προσωπικά είδη, τα ρούχα και τα τρόφιμα που επρόκειτο να καταναλώσει ο βασιλιάς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή