Πιο κοντά στην καθαίρεση η Ρούσεφ

Πιο κοντά στην καθαίρεση η Ρούσεφ

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέο πλήγμα χθες για την πρόεδρο της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ, ύστερα από την αποστασία ακόμη δύο ελασσόνων εταίρων του Κόμματος Εργατών από τον κυβερνητικό συνασπισμό. Η ψηφοφορία για την καθαίρεση ή μη της Ρούσεφ αναμένεται να διεξαχθεί στη Βουλή την Κυριακή και για την εκκίνηση της διαδικασίας απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων, δηλαδή 342 θετικές ψήφοι σε σύνολο 513. Η κεντροαριστερή πρόεδρος κατηγορείται ότι παραποίησε τα στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού το 2014 ώστε να διευκολύνει την επανεκλογή της.

Το Προοδευτικό Κόμμα έλαβε, την Τρίτη, κατά πλειοψηφία την απόφαση να αποχωρήσει από την κυβέρνηση και να ψηφίσει υπέρ της παραπομπής της Ρούσεφ. Υπέρ της απόφασης τάχθηκαν 31 βουλευτές σε σύνολο 47. Λίγες ώρες αργότερα, εκπρόσωπος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, μέχρι χθες επίσης συμμάχου του Κόμματος Εργατών, δήλωσε στο BBC ότι οι 22 Ρεπουμπλικανοί βουλευτές πήραν εντολή από την ηγεσία τους να ψηφίσουν υπέρ της παραπομπής της Ντίλμα Ρούσεφ.

Η πλάστιγγα άρχισε να γέρνει εναντίον της Ρούσεφ τη Δευτέρα, όταν η αρμόδια επιτροπή της Βουλής ψήφισε υπέρ της παραπομπής της, με ψήφους 38 έναντι 27 – μια πλειοψηφία μεγαλύτερη της αναμενομένης, γεγονός που ενθάρρυνε ταλαντευόμενους βουλευτές να στραφούν εναντίον της προέδρου. Οι περισσότεροι πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι είναι πολύ πιθανό η Ντίλμα Ρούσεφ να χάσει τη μάχη, αν και η πρόεδρος της χώρας δίνει σκληρό αγώνα, συνεπικουρούμενη από τον πολιτικό της μέντορα και προκάτοχό της, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα.

Μιλώντας σε αντιπροσωπεία εκπαιδευτικών και σπουδαστών, οι οποίοι την επισκέφθηκαν στο προεδρικό μέγαρο, η Ντίλμα Ρούσεφ έκανε λόγο για «προδοσία» και απόπειρα «πραξικοπήματος», στρέφοντας τα βέλη εναντίον του αντιπροέδρου της χώρας Μισέλ Τέμερ και του προέδρου της Βουλής Εντουάρντο Κούνα. Επικεφαλής του Βραζιλιάνικου Κόμματος για ένα Δημοκρατικό Κίνημα, του πρώτου που αποχώρησε από τον κυβερνητικό συνασπισμό, ο Τέμερ εκτέθηκε δημοσίως προχθές, όταν «κατά λάθος», όπως είπε, έστειλε στους βουλευτές ηχητικό μήνυμα 13 λεπτών, όπου πρόβαρε τον λόγο για την ανάληψη των… προεδρικών καθηκόντων του, μετά την προεξοφλούμενη, από τον ίδιο, καθαίρεση της Ρούσεφ.

«Ζούμε περίεργες στιγμές ενός πραξικοπήματος, μιας φάρσας και μιας προδοσίας», δήλωσε η Ρούσεφ, για να προσθέσει: «Οι μάσκες έπεσαν. Δεν ξέρω ποιος από τους δύο (ο Τέμερ ή ο Κούνα) είναι το πρώτο βιολί και ποιος το δεύτερο».

Την πολιτική θύελλα που συγκλονίζει τον γίγαντα της Νοτίου Αμερικής παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή η Ουάσιγκτον. Κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις, ο εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μαρκ Τόνερ, δήλωσε: «Πιστεύουμε ότι η δημοκρατία της Βραζιλίας είναι ώριμη. Είναι αρκετά ισχυρή ώστε να εγγυηθεί ότι οι πολιτικές προκλήσεις θα αντιμετωπισθούν με τρόπο που να επιτρέπει την ευημερία της χώρας».

Την αισιοδοξία του Αμερικανού αξιωματούχου φαίνεται να συμμερίζεται ο επιχειρηματικός κόσμος της Βραζιλίας, ο οποίος δεν διάκειται φιλικά, στην πλειονότητά του, έναντι της Ρούσεφ. Ο χρηματιστηριακός δείκτης Bovespa σημείωσε χθες αλματώδη άνοδο της τάξης του 4%, απηχώντας τις ελπίδες των επενδυτών ότι θα προκύψει μια πιο φιλική και σταθερή κυβέρνηση.

Η μάχη για την παραμονή της Ρούσεφ στην εξουσία και οι αθρόες καταγγελίες για οικονομικά σκάνδαλα μεγάλου διαμετρήματος, με αιχμή την πετρελαϊκή βιομηχανία Petrobras, έχουν παραλύσει τη δημόσια ζωή. Στους κατηγορούμενος για τα σκάνδαλα περιλαμβάνεται και ο ίδιος ο Λούλα, ο οποίος, παρ’ όλα αυτά, διορίστηκε από τη Ρούσεφ προσωπάρχης της, γεγονός που καταρράκωσε ακόμη περισσότερο το όποιο κύρος της και επιτάχυνε τα διαλυτικά φαινόμενα στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή