Ροζ σκάνδαλο με τον Βρετανό υπουργό Πολιτισμού

Ροζ σκάνδαλο με τον Βρετανό υπουργό Πολιτισμού

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Eνα ροζ σκάνδαλο συγκλονίζει τη βρετανική πολιτική σκηνή το τελευταίο διάστημα. Ο Βρετανός υπουργός Πολιτισμού, Τζον Γουίτινγκεϊλ, παραδέχθηκε πριν από μερικές ημέρες ότι διατηρούσε ερωτικό δεσμό με μία ιερόδουλο, χωρίς, ωστόσο, να γνωρίζει το επάγγελμά της.

Η ερωτική σχέση μεταξύ των δύο αναπτύχθηκε πολύ πριν ο Γουίτινγκεϊλ αναλάβει τα καθήκοντα του ως υπουργός Πολιτισμού, ενώ ανακάλυψε το επάγγελμα της γυναίκας όταν αυτή προσπάθησε να πουλήσει την ιστορία της σχέσης τους σε εφημερίδα μεγάλης κυκλοφορίας. Ο Βρετανός υπουργός αναγκάστηκε να παραδεχθεί το ειδύλλιο έπειτα από ενοχοποιητικές αναρτήσεις σε ειδησεογραφικές ιστοσελίδες. Το ερώτημα, ωστόσο, που παραμένει είναι πόσο αυτή η σχέση του με αυτή τη γυναίκα επηρέασε την εργασία του ως ελεγκτή των ΜΜΕ, ιδιαίτερα τη στιγμή που γνώριζε ότι οι εφημερίδες διέθεταν «ενδιαφέρον» υλικό για την προσωπική του ζωή.

«Πρόκειται για μία παλιά υπόθεση, η οποία ομολογουμένως με κάνει και ντρέπομαι. Ομως όλα αυτά τα γεγονότα έλαβαν χώρα πριν αναλάβω τα καθήκοντά του και ουδέποτε αυτή η υπόθεση επηρέασε τις αποφάσεις μου ως υπουργού Πολιτισμού» αναφέρει δήλωση του Γουίτινγκεϊλ σε εκπομπή του βρετανικού ειδησεογραφικού δικτύου BBC. «Κατά την περίοδο από τον Αύγουστο του 2013 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2014 διατηρούσα σχέση με κάποια γυναίκα που συνάντησα μέσω της ιστοσελίδας Match.com. Ζούσε κοντά στον τόπο κατοικίας μου και είχε παρόμοια ηλικία με εμένα. Ουδέποτε μου έδωσε την παραμικρή πληροφορία σχετικά με το επάγγελμά της και το ανακάλυψα μόνο όταν έμαθα ότι κάποιος προσπαθούσε να πουλήσει μία ιστορία για εμένα σε εφημερίδες ταμπλόιντ. Μόλις το ανακάλυψα, έδωσα τέλος στη σχέση μας».

Ωστόσο, μπορεί κατά την εποχή του ειδυλλίου του ο Γουίτινγκεϊλ να μην ήταν υπουργός, αλλά ήταν πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής για τον Πολιτισμό, τα ΜΜΕ και τον Αθλητισμό και μάλιστα ήταν ο άνθρωπος που βομβάρδισε με τα ερωτήματα της επιτροπής τον Ρούπερτ Μέρντοχ μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου υποκλοπών από τη New Of the World, που εκείνη την εποχή έκλεισε.

Οι επικριτές του, άλλωστε, στο Εργατικό Κόμμα επιμένουν ότι ο Γουίτινγκεϊλ θα έπρεπε να μην αναλάβει ή να παραιτηθεί από το αξίωμα του ρυθμιστή για θέματα Τύπου όταν έμαθε ότι δημοσιογράφοι διέθεταν στα συρτάρια τους ένα ρεπορτάζ που θα μπορούσε να έχει εξαιρετικά αλγεινές συνέπειες για τον ίδιο. Ο σκιώδης υπουργός Πολιτισμού του Εργατικού Κόμματος, Κρις Μπράιαντ, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «ως φαίνεται, τα ΜΜΕ κρατούσαν τη δαμόκλειο σπάθη πάνω από το κεφάλι του υπουργού, ο οποίος έχει απόλυτο δικαίωμα στην ιδιωτική του ζωή, αλλά από τη στιγμή που αντελήφθη τι γινόταν έπρεπε να παραιτηθεί από τη θέση του».

Ομολογουμένως, το ροζ σκάνδαλο ξέσπασε σε μία ιδιαίτερα δυσμενή χρονική στιγμή για τη βρετανική κυβέρνηση, με τον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον να δέχεται δριμύτατες επικρίσεις και το κόμμα των Τόρις να βρίσκεται διχασμένο πριν από το δημοψήφισμα για την παραμονή ή μη στην Ε.Ε.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή