Επικριτικός Γιούνκερ κατά Αγκυρας

Επικριτικός Γιούνκερ κατά Αγκυρας

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ επέκρινε χθες την Τουρκία για την αντίδρασή της στη σατιρική εκπομπή του Γιαν Μπέμερμαν και υποσχέθηκε ότι η Ε.Ε. δεν θα θυσιάσει την ελευθερία του λόγου, προκειμένου να διατηρήσει τη συμφωνία με την Αγκυρα.

«Δεν μπορώ σε καμία περίπτωση να καταλάβω γιατί καλείται ένας Γερμανός πρέσβης να δώσει εξηγήσεις για ένα όντως “δύσκολο” ποίημα», είπε ο Γιούνκερ στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο. «Αυτό δεν φέρνει την Τουρκία πιο κοντά σ’ εμάς, αντίθετα, απομακρυνόμαστε περισσότερο».

Το Βερολίνο εξετάζει το αίτημα της Τουρκίας να ασκηθεί δίωξη στον κωμικό για προσβολή ξένου ηγέτη, αδίκημα που επισείει ποινή φυλάκισης έως και τριών ετών. Το ποίημα ήταν σχεδιασμένο ως προσβολή, εκφράζοντας την αποδοκιμασία του Μπέμερμαν για την ενέργεια της Τουρκίας να καλέσει τον Γερμανό πρέσβη για εξηγήσεις εξαιτίας ενός άλλου, πολύ πιο ήπιου, ποιήματος που σατίριζε τον Ερντογάν. Αφού απήγγειλε στη δημόσια τηλεόραση στίχους περί συνευρέσεων του Τούρκου προέδρου με αμνοερίφια, ο Μπέμερμαν παραδέχθηκε, με πλατύ χαμόγελο, ότι παραβιάζει τα γερμανικά όρια της ελευθερίας του Τύπου.

Μερίδα του γερμανικού Τύπου έχει κατηγορήσει τη Γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ ότι αντιμετωπίζει με κατανόηση τον Ερντογάν λόγω του κομβικού ρόλου που αυτός διαδραματίζει στη συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας για το προσφυγικό. Η καγκελάριος έχει διαψεύσει ότι υπάρχει οποιαδήποτε σχέση ανάμεσα στα δύο ζητήματα, ενώ σε αντίστοιχη γραμμή κινήθηκε χθες και ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

«Ενα πράγμα είναι σαφές για μένα: όσο σημαντική και αν είναι η συνεργασία για τους πρόσφυγες, οι αξίες μας για την ελευθερία του Τύπου και τις θεμελιώδεις αξίες δεν αλλάζουν», είπε ο πρόεδρος της Κομισιόν, υποστηρίζοντας ότι «ο διάλογος θα μας βοηθήσει να λύσουμε αυτά τα θέματα με την Τουρκία». Ο Γιούνκερ θα συναντηθεί την ερχόμενη εβδομάδα με τον Τούρκο πρωθυπουργό Νταβούτογλου, προκειμένου να εκτιμήσουν την πρόοδο της συμφωνίας για το προσφυγικό. Οργανώσεις για τη στήριξη των προσφύγων δηλώνουν ότι η συμφωνία για τις επιστροφές προσφύγων στην Τουρκία παραβιάζει τις ευρωπαϊκές αξίες. Για τη συνεργασία της στη συμφωνία της 18ης Μαρτίου, η Τουρκία ανταμείφθηκε με το «ξεπάγωμα» της ενταξιακής διαδικασίας, τον διπλασιασμό της βοήθειας, στα 6 δισεκατομμύρια ευρώ, και την κατάργηση της βίζας για την είσοδο Τούρκων πολιτών στη ζώνη Σένκγκεν τον Ιούνιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή