Ο εκδότης της Bild προκαλεί με ψεύτικη συνέντευξη

Ο εκδότης της Bild προκαλεί με ψεύτικη συνέντευξη

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αποκορύφωμα  ανευθυνότητας χαρακτηρίστηκε η ψεύτικη συνέντευξη του εκδότη της εφημερίδας Bild, Κάι Ντίκμαν, με τον κωμικό Γιαν Μπέμερμαν, στην οποία ο 35χρονος εμφανίζεται να ρίχνει λάδι στη φωτιά της διαμάχης που έχει ξεσπάσει με αφορμή το σατιρικό ποίημα για τον Ερντογάν. Αφού άφησε τη συνέντευξη να διαδοθεί, αναπαράγοντας τα σχόλια δημοσιογράφων που δεν είχαν καταλάβει ότι επρόκειτο για φάρσα, ο Ντίκμαν τελικά παραδέχθηκε ότι δεν μίλησε ποτέ στον Μπέμερμαν.

Ο 35χρονος κωμικός αποφεύγει κάθε δημοσιότητα μετά τις απειλές που έχουν δεχθεί ο ίδιος και η οικογένειά του από οπαδούς του Τούρκου προέδρου· αλλά, και αν μιλούσε, θα ήταν περίεργο να απευθυνθεί στην εφημερίδα Bild, τη χυδαιότητα της οποίας συχνά επικρίνει. «Ομως τώρα δεν πρόκειται για αστείο, και ο Ντίκμαν το ξέρει», σχολίασε η ιστοσελίδα Jetzt. «Δεν πρόκειται απλώς για ένα υψωμένο μεσαίο δάκτυλο, όπως στην περίπτωση της σάτιρας στον Βαρουφάκη, ούτε για τα όρια της σάτιρας. Για τον Μπέμερμαν και την οικογένειά του είναι ζήτημα ζωής και θανάτου». Η ιστοσελίδα κατηγόρησε τον Ντίκμαν ότι «λειτουργεί με βάση το κλασικό παράδειγμα της Bild: βάζουμε στόχο όποιον είναι πεσμένος».

Ωστόσο, προ ολίγων ημερών, ο εκδότης του ομίλου Springer, στον οποίο ανήκει η Bild, Ματίας Ντέπφνερ συνέγραψε μακροσκελή επιστολή πλήρους υποστήριξης στον Μπέμερμαν, με ξεκάθαρο στόχο την πολιτική εκμετάλλευση του θέματος. «Είναι πολύ διδακτικές οι αντιδράσεις που έχει πυροδοτήσει το ποίημά σας», έγραψε ο Ντέπφνερ, «είναι σημείο καμπής». «Στη Γερμανία ξέσπασε ένα είδος κρατικής κρίσης μόνο και μόνο επειδή αποκαλέσατε τον κ. Ερντογάν διακορευτή εριφίων… Οπως το περιέγραψε ο Μισέλ Ουελμπέκ στο βιβλίο για την αυτοπαράδοση της δημοκρατικής Δύσης, πρόκειται για υποταγή».

Η υπόθεση Μπέμερμαν έχει συσπειρώσει όσους θεωρούσαν υπερβολικά ενδοτική τη στάση της Αγκελα Μέρκελ έναντι της Τουρκίας. Το ίδιο, περίπου, πλήθος που «σταύρωνε» τη Γερμανίδα καγκελάριο επειδή άφηνε τους πρόσφυγες να φθάσουν στη Γερμανία τώρα την κατηγορεί επειδή προσπαθεί να μειώσει τις προσφυγικές ροές σε συνεργασία με τον Ερντογάν. Η συμφωνία έκλεισε παρά τις όλο και μεγαλύτερες αποστάσεις που λαμβάνει ο Ερντογάν από τις ευρωπαϊκές αξίες, με σωρεία μηνύσεων για προσβολή αρχηγού κράτους, φυλακίσεις δημοσιογράφων και τοποθέτηση επιτρόπων σε αντικυβερνητικές εφημερίδες που γίνονται φιλοκυβερνητικές.

Στην επίμαχη εκπομπή, ο 35χρονος κωμικός προσφέρθηκε να εξηγήσει στον Τούρκο πρόεδρο τα όρια ανάμεσα σε αυτό που επιτρέπεται και σε αυτό που απαγορεύεται στη Γερμανία. Ο Μπέμερμαν αναφέρθηκε στο τραγούδι «Erdowie, Erdowo, Erdowan» του τηλεοπτικού σταθμού Εxtra 3, που παρουσίαζε ήπια σατιρικό μοντάζ από διάφορες εμφανίσεις του Τούρκου προέδρου. «Αυτό επιτρέπεται να το κάνουμε εδώ, κατοχυρώνεται από το άρθρο 5 του Συντάγματος», είπε, «σε αντίθεση με τον λίβελο, που δεν επιτρέπεται. Ας το εξηγήσουμε με ένα πρακτικό παράδειγμα. Αυτό που θα ακούσετε δεν επιτρέπεται».

Το ποίημα ήταν γεμάτο με προσβλητικούς χαρακτηρισμούς σε τέτοιο βαθμό, που δεν υπήρχε αμφιβολία ότι επρόκειτο για συνειδητή πρόκληση. Δεκάδες καλλιτέχνες, με επιστολή που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Zeit, κάλεσαν τη Δικαιοσύνη να μην ασχοληθεί με την υπόθεση. «Οι συζητήσεις και η κριτική για το ποίημα του Γιαν Μπέμερμαν ανήκουν στις σελίδες διαλόγου των εφημερίδων, όχι σε δικαστήριο του Μάιντς», έγραψαν οι καλλιτέχνες.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή