Νέα πολιτική αναταραχή στην ΠΓΔΜ

Νέα πολιτική αναταραχή στην ΠΓΔΜ

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σοκ και δέος προκάλεσε η αιφνιδιαστική απόφαση του προέδρου της ΠΓΔΜ Γκεόργκι Ιβανόφ να αμνηστεύσει όλους τους πολιτικούς, απαλλάσσοντάς τους από τυχόν κατηγορίες που τους βαρύνουν, σε μια προσπάθεια να επανέλθει η ομαλότητα στη χώρα, λίγες μόνο εβδομάδες πριν από τις βουλευτικές εκλογές της 5ης Ιουνίου. Ετσι, όλοι οι πολιτικοί της χώρας απαλλάσσονται από κατηγορίες, δικαστικές έρευνες και διώξεις εις βάρος τους, που σχετίζονται με το σκάνδαλο των υποκλοπών ή με τη βαθιά πολιτική κρίση που μαστίζει τη χώρα. Στόχος του, δήλωσε ο Ιβανόφ, είναι να ξεπεραστεί η πολιτική κρίση που διαρκεί περίπου δύο χρόνια και όπως άφησε να εννοηθεί, υποκινείται από ξένα κέντρα. Η απόφαση του προέδρου των Σκοπίων προκάλεσε τη θυελλώδη αντίδραση της αντιπολίτευσης.

Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, η Σοσιαλδημοκρατική Ενωση, δήλωσε διά στόματος του αρχηγού της Ζόραν Ζάεβ ότι με την απόφασή του αυτή ο Ιβανόφ «προχώρησε σε πραξικόπημα», και ζήτησε την άμεση παραίτησή του. «Επιχειρεί με την απόφαση αυτή να διαγράψει όλα τα εγκλήματα που διέπραξε η κυβέρνηση Νίκολα Γκρούεφσκι», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ζάεβ, αναγγέλλοντας δυναμικές κινητοποιήσεις. Αλλά ούτε το κυβερνών κόμμα VMRO-DPMNE, από το οποίο προέρχεται ο Ιβανόφ, μοιάζει να συμφωνεί με την προεδρική απόφαση. Αντιθέτως αξιωματούχοι του κόμματος του Νίκολα Γκρούεφσκι εκδήλωσαν τη δυσαρέσκειά τους, τονίζοντας ότι η απόφαση εγείρει ερωτήματα, καθώς παρεμποδίζει τις προσπάθειες να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης όσοι ευθύνονται για την πολιτική κρίση. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Κόμμα του Γκρούεφσκι έχει επανειλημμένως διατυπώσει την άποψη ότι για όλα ευθύνεται η αντιπολίτευση του Ζόραν Ζάεβ.

Πολιτικοί αναλυτές υποστήριζαν ότι η απόφαση Ιβανόφ θα δυναμιτίσει ακόμα περισσότερο το πολιτικό κλίμα. Τέλος, και ο επίτροπος της Ε.Ε. για θέματα διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν, επέκρινε την απόφαση Ιβανόφ, αμφισβητώντας την ίδια στιγμή κατά πόσον οι πρόωρες εκλογές της 5ης Ιουνίου μπορούν να είναι αξιόπιστες. Επίσης, ο Χαν σημείωσε ότι όλοι οι πολιτικοί ηγέτης της ΠΓΔΜ πρέπει να γνωρίζουν ότι οι πρόσφατες ενέργειές τους θέτουν σε κίνδυνο την ευρωατλαντική πορεία της χώρας τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή