Εν αναμονή νέου κύματος μεταναστών

Εν αναμονή νέου κύματος μεταναστών

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΡΙΠΟΛΗ. «Ανησυχητικός» είναι ο αριθμός των προσφύγων που φθάνουν στη Λιβύη με στόχο να διασχίσουν τη Μεσόγειο, είπε χθες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, προειδοποιώντας την Ιταλία να προετοιμασθεί, ώστε να αποφευχθεί νέα κατάσταση χάους σε ευρωπαϊκά σύνορα. Την Τρίτη, η ιταλική ακτοφυλακή ανακοίνωσε ότι έσωσε 4.000 πρόσφυγες μέσα σε 48 ώρες, καθώς επιτείνονται οι ανησυχίες για αναζήτηση νέων θαλάσσιων οδών, προκειμένου να φτάσουν στη Δυτική Ευρώπη οι χιλιάδες μετανάστες που περιμένουν στη Βόρειο Αφρική. Τουλάχιστον 2.150 άνθρωποι εντοπίστηκαν προχθές ανάμεσα στην Ιταλία και τη Βόρειο Αφρική και μεταφέρθηκαν στη Σικελία, ενώ τη Δευτέρα στην ίδια ακριβώς περιοχή διασώστες έφεραν σε ασφαλές μέρος άλλους 1.850.

«Ο αριθμός επίδοξων μεταναστών στη Λιβύη είναι ανησυχητικός», είπε ο κ. Τουσκ, μία ημέρα αφότου η Αυστρία ανακοίνωσε την επιβολή αυστηρότερων ελέγχων στα σύνορά της με την Ιταλία από τον Ιούνιο, εν αναμονή νέου προσφυγικού κύματος. Επισημαίνοντας ότι η επικρατούσα αναρχία στη Λιβύη αποκλείει τη σύναψη συμφωνίας, όπως αυτή μεταξύ Ε.Ε. – Τουρκίας, που μοιάζει να έχει διακόψει την προσφυγική ροή προς την Ελλάδα, ο κ. Τουσκ είπε ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι θα πρέπει να είναι έτοιμοι να προσφέρουν βοήθεια για τη διαχείριση νέων μαζικών αφίξεων μέσω Ιταλίας αυτή τη φορά, αλλά και μέσω Μάλτας.

Ανάγκη συνεργασίας

Αναφερόμενος στο περυσινό κύμα σχεδόν ενός εκατομμυρίου ανθρώπων που πέρασαν μέσω Ελλάδας προς την Ευρώπη και οδήγησαν πολλές ευρωπαϊκές χώρες να αναστείλουν την εφαρμογή της Συνθήκης Σένγκεν, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ανέφερε ότι η Ιταλία αντιμετωπίζει ανάλογη απειλή, εφόσον η Ρώμη δεν συνεργασθεί στενά με τους Ευρωπαίους εταίρους της για να ελέγξει τις ροές.

«Σε ό,τι αφορά τη βαλκανική οδό, αναλάβαμε δράση με μεγάλη καθυστέρηση, γεγονός που οδήγησε σε προσωρινό κλείσιμο συνόρων της ζώνης Σένγκεν», είπε ο Ντόναλντ Τουσκ. Από την πλευρά της, η Ρώμη απορρίπτει τις επικρίσεις της αυστριακής κυβέρνησης, αλλά και της Γαλλίας και της Γερμανίας, ότι επέτρεψε τη διέλευση «κυμάτων» προσφύγων προς τον Βορρά.

Σχεδόν 10.000 πρόσφυγες έφθασαν τον περασμένο μήνα στην Ιταλία, ενώ τον Μάρτιο του 2015 ο αριθμός τους δεν ξεπέρασε τις 2.300, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ.

Την Τρίτη, ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Πάολο Τζεντιλόνι πραγματοποίησε επίσκεψη-αστραπή στην Τρίπολη της Λιβύης, ώστε να προσφέρει δεσμεύσεις στη νέα κυβέρνηση εθνικής ενότητας της χώρας σχετικά με τη στήριξη που θα εξασφαλίσει από τη διεθνή κοινότητα. Η επίσκεψη του κ. Τζεντιλόνι ήταν η πρώτη από δυτικό αξιωματούχο μετά τη μεταφορά του Προεδρικού Συμβουλίου της κυβέρνησης εθνικής ενότητας της Λιβύης στην Τρίπολη πριν από δύο εβδομάδες.

Μετά τη συνάντηση που είχε με τον επικεφαλής της λιβυκής κυβέρνησης Φαγέζ Σεράζ, ο κ. Τζεντιλόνι εξέφρασε την ελπίδα ότι η επίσκεψή του θα δημιουργήσει προηγούμενο, το οποίο θα ακολουθήσουν και άλλες χώρες.

Η κυβέρνηση της Τρίπολης δεν έχει λάβει ακόμη ψήφο εμπιστοσύνης από το διεθνώς αναγνωρισμένο Κοινοβούλιο, με έδρα την πόλη Τομπρούκ της ανατολικής Λιβύης. Η Ιταλία παρέδωσε την Τρίτη επισιτιστική και ιατροφαρμακευτική βοήθεια στην Τρίπολη, ενώ σχεδιάζει να βοηθήσει στην επαναλειτουργία των νοσοκομείων στη Βεγγάζη, που έχει πληγεί σκληρά από τον εμφύλιο πόλεμο.

«Οταν οι λιβυκές αρχές ζητήσουν τη στήριξη της διεθνούς κοινότητας, το θέμα θα προωθηθεί μέσω του ΟΗΕ», είπε ο Ιταλός υπουργός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή