Ιαπωνία: Νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες από σεισμό 6,5 R

Ιαπωνία: Νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες από σεισμό 6,5 R

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τουλάχιστον εννέα νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός του σεισμού 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε τη νοτιοδυτική Ιαπωνία το βράδυ της Πέμπτης. Δεν αναφέρθηκαν προβλήματα στις πολλές μονάδες παραγωγής πυρηνικής ενέργειας της χώρας.

Τουλάχιστον 12 άνθρωποι τραυματίστηκαν στην επαρχία Κουμαμότο, στο νησί Κιούσου, ανέφερε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Γιοσιχίντε Σούγκα. Οι αρχές έχουν κινητοποιήσει 350 στρατιώτες για να βοηθήσουν στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης.

Δεν υπήρξε προειδοποίηση για τσουνάμι, αλλά τουλάχιστον ένα άτομο σκοτώθηκε όταν κατέρρευσε κτίριο, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης. Πάνω από 400 άτομα έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Κυόντο, περίπου 44.000 άτομα έχουν εκκενώσει τα σπίτια τους ενώ πάνω από 100 μετασεισμικές δονήσεις έχουν καταγραφεί από τον αρχικό σεισμό, ο οποίος έγινε λίγο πριν τις 9:30 μ.μ. τοπικής ώρας.

Πλάνα της δημόσιας τηλεόρασης NHK έδειχναν πυροσβέστες να μάχονται μια φωτιά σε κτίριο στο Μασίκι, μια κωμόπολη 34.000 ατόμων κοντά στο επίκεντρο του σεισμού.

«Θα κάνουμε τα πάντα δυνατά και θα συνεχίσουμε με τις επιχειρήσεις διάσωσης και ανεύρεσης θυμάτων κατά τη διάρκεια της νύχτας», είπε ο πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε στους δημοσιογράφους.

Πλάνα από την τηλεόραση έδειχναν τους κατοίκους του Μασίκι, μερικοί από τους οποίους ήταν τυλιγμένοι σε κουβέρτες, να έχουν συγκεντρωθεί σε χώρους πάρκινγκ και άλλους ανοιχτούς χώρους από φόβο περισσότερων καταρρεύσεων κτιρίων.

Περίπου 16.500 σπίτια μέσα και γύρω από την κωμόπολη δεν είχαν ηλεκτρικό, σύμφωνα με την εταιρεία ηλεκτροδότησης Kyushu Electric Power.

Ο πρώτος σεισμός σημειώθηκε στις 21.26, τοπική ώρα (15.26 ώρα Ελλάδας). Ακολούθησαν πολλές μετασεισμικές δονήσεις, εκ των οποίων μία ήταν μεγέθους 5,7 βαθμών (στις 22.07, τοπική ώρα) και άλλη μία 6,4 βαθμών (τα μεσάνυχτα τοπική ώρα, 18.00 ώρα Ελλάδας), ανέφερε η μετεωρολογική υπηρεσία της Ιαπωνίας.

Η υπηρεσία προειδοποίησε ότι αναμένει πολλούς μετασεισμούς επί τουλάχιστον μία εβδομάδα και ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης κάλεσε τους κατοίκους της περιοχής να παραμείνουν ψύχραιμοι.

Το NHK έκανε επίσης λόγο για τρεις πυρκαγιές και έναν εκτροχιασμό ταχείας αμαξοστοιχίας στο Σινκάνσεν. Το τρένο δεν μετέφερε επιβάτες όμως όλα τα δρομολόγια διακόπηκαν προκειμένου να επιθεωρηθούν οι γραμμές, όπως συμβαίνει σχεδόν πάντα στην Ιαπωνία όταν σημειώνονται ισχυροί σεισμοί.

Η εταιρεία Kyushu Electric Power, που διαχειρίζεται τις πυρηνικές μονάδες της επαρχίας, διαβεβαίωσε ότι δεν έχει παρατηρηθεί κανένα πρόβλημα στη λειτουργία του πυρηνικού σταθμού του Σεντάι, όπου βρίσκονται οι δύο εν λειτουργία πυρηνικοί αντιδραστήρες της Ιαπωνίας. "Εξετάζουμε αν η δόνηση είχε κάποια επίπτωση στον σταθμό, όμως προς το παρόν λειτουργεί κανονικά", ανέφερε ένας υπεύθυνος της εταιρείας.

Δεν αναφέρθηκαν επίσης ζημιές ή προβλήματα στους άλλους πυρηνικούς σταθμούς της περιοχής, όπως εκείνους του Εχίμε και του Γκενκάι, ενώ η αρχή που επιβλέπει τους πυρηνικούς αντιδραστήρες επιβεβαίωσε ότι δεν υπήρχαν ανωμαλίες σε κανέναν από τους αντιδραστήρες στη μεγάλη νήσο Κιούσου και το γειτονικό Σικόκου.

Δεν υπήρξαν διακοπές στις λειτουργίες της Τράπεζας της Ιαπωνίας, ενώ εργοστάσιο μοτοσικλετών της Honda, ηλεκτρισμού Mitsubishi Electric και λάστιχων αυτοκινήτων Bridgestone ανέστειλαν τη λειτουργία μονάδων τους στην πληγείσες περιοχές για προληπτικούς λόγους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή