Βραζιλία: Στο Ανώτατο Δικαστήριο προσέφυγε η κυβέρνηση Ρούσεφ

Βραζιλία: Στο Ανώτατο Δικαστήριο προσέφυγε η κυβέρνηση Ρούσεφ

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρουσέφ προσέφυγε στο Ομοσπονδιακό Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας σε μια προσπάθεια της τελευταίας στιγμής για να αποφύγει την ενδεχόμενη ήττα της στην κρίσιμη ψηφοφορία στο Κογκρέσο για την αποπομπή της ή όχι από το αξίωμα.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης της κυβέρνησης της Ρουσέφ, ο Ζουζέ Εντουάρντου Καρντόζου, ζήτησε από το Ανώτατο Δικαστήριο να εκδώσει εντολή προκειμένου να ανασταλεί η ψηφοφορία στην κάτω Βουλή, η οποία είναι προγραμματισμένο να διεξαχθεί την Κυριακή, έως ότου η ολομέλειά της να αποφανθεί επί των παρατυπιών στη διαδικασία αποπομπής, όπως ανέφερε.

Το Ανώτατο Δικαστήριο ανακοίνωσε πριν από λίγο ότι θα συνεδριάσει εκτάκτως στις 17:30 τοπική ώρα (23:30 ώρα Ελλάδας).

Η Ρουσέφ, η οποία ήδη δυσκολευόταν να αντιμετωπίσει την σοβαρότερη οικονομική κρίση στην οποία έχει περιέλθει η Βραζιλία τις τελευταίες δεκαετίες αλλά και τις πολιτικές συνέπειες ενός τεραστίων διαστάσεων σκανδάλου διαφοράς στην δημόσια επιχείρηση πετρελαίου, έχασε μεγάλο μέρος της υποστήριξης που διέθετε στον κυβερνητικό συνασπισμό. Αντιμετωπίζει τον ολοένα μεγεθυνόμενο κίνδυνο να ηττηθεί στην ψηφοφορία στην κάτω Βουλή, κάτι που θα σημάνει ότι την πολιτική της τύχη θα κληθεί κατόπιν να κρίνει η Γερουσία. Η Ρουσέφ κατηγορείται ότι παραβίασε τη νομοθεσία όσον αφορά τα δημοσιονομικά.

Εάν η Γερουσία εγκρίνει την αποπομπή της, η Ρουσέφ θα αντικατασταθεί από τον αντιπρόεδρο Μισέλ Τέμερ στις αρχές Μαΐου, ενώ θα προσαχθεί σε δίκη που θα μπορούσε να διαρκέσει έως και έξι μήνες.

Το Κόμμα του Δημοκρατικού Κινήματος της Βραζιλίας (PMDB), το μεγαλύτερο της χώρας, που ήταν ο κυριότερος εταίρος του κυβερνητικού συνασπισμού ωσότου ανακοίνωσε πως αποχωρεί από αυτόν, πριν από δύο εβδομάδες, γνωστοποίησε νωρίτερα πως τα περισσότερα μέλη του στην κάτω Βουλή θα ταχθούν υπέρ της αποπομπής της προέδρου Ρουσέφ.

Ο Λεονάρντου Πιτσάνι, πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του PMDB στη Βουλή, είπε στους δημοσιογράφους πως το 90% εκ των 68 βουλευτών του κόμματος θα ψηφίσουν υπέρ της αποπομπής της προέδρου.

Η Ρουσέφ συναντήθηκε με πολιτικούς της συμβούλους την ώρα που η κυβέρνησή της αποδυόταν σε μια αγωνιώδη προσπάθεια να κερδίσει τους αναποφάσιστους βουλευτές και να αποτρέψει την αποπομπή της, αλλά οι αποσκιρτήσεις πολλών κεντρώων συμμάχων της συμπολίτευσης έχουν μειώσει τις πιθανότητες επιτυχίας που έχουν.

Οι αντίπαλοι της Ρουσέφ εκτιμάται ότι χρειάζονται μόλις εννιά ψήφους ακόμη ώστε να φθάσουν το απαιτούμενο όριο· σύμφωνα με έρευνα της εφημερίδας Estado de São Paulo, 333 βουλευτές τάσσονται υπέρ της αποπομπής της προέδρου, 124 εναντιώνονται σε αυτήν και 56 δήλωσαν αναποφάσιστοι ή δεν έδωσαν καμιά απάντηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή