4.000 αφίξεις το τελευταίο διήμερο στην Ιταλία

4.000 αφίξεις το τελευταίο διήμερο στην Ιταλία

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. Περίπου 4.000 πρόσφυγες και μετανάστες διέσωσε η ιταλική ακτοφυλακή το τελευταίο διήμερο στη Μεσόγειο, ενώ η ιταλική κυβέρνηση ζήτησε από τους δήμους της χώρας να φροντίσουν για την πιθανή φιλοξενία 15.000 ανθρώπων. Η Αυστρία έχει καταστήσει σαφές ότι φέτος δεν θα αφήσει μεγάλους αριθμούς προσφύγων και μεταναστών να διέλθουν από το έδαφός της, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε εγκλωβισμό ανθρώπων στην Ιταλία. Σύμφωνα με την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, το 90% όσων φθάνουν στην Ελλάδα είναι πρόσφυγες. Αντιθέτως, στην Ιταλία μαζί με τους πρόσφυγες από χώρες όπως η Ερυθραία, η Σομαλία και το Νότιο Σουδάν φθάνουν μετανάστες από πολλές άλλες χώρες της Αφρικής, και ο διαχωρισμός είναι δύσκολος.

Πάντως, Ιταλοί αξιωματούχοι τονίζουν ότι δεν βλέπουν ακόμη κάποια μεγάλη αύξηση των αφίξεων, αντίθετα με τις προβλέψεις ότι κάτι τέτοιο θα συνέβαινε μετά το κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου. Μέχρι στιγμής φέτος έχουν φθάσει στην Ιταλία από τη Λιβύη περίπου 25.000 πρόσφυγες και μετανάστες.

Σε αντίθεση με τα όσα ισχύουν από τις 20 Μαρτίου στο Αιγαίο, η Ιταλία δεν έχει συνάψει συμφωνία επιστροφής προσφύγων και μεταναστών στη Λιβύη. Χθες, ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Βολκάν Μποσκίρ, δήλωσε ότι η Αγκυρα θα τηρήσει τη δέσμευσή της και θα υποδεχθεί όλους όσοι έχουν φθάσει στα ελληνικά νησιά μετά την 20ή Μαρτίου, – 250 απελάσεις εντός των προσεχών ημερών. Το πιο αμφιλεγόμενο σκέλος της συμφωνίας είναι το γεγονός ότι θα επαπροωθούνται και Σύροι, που χρήζουν διεθνούς προστασίας.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή