Το Πεντάγωνο μελετά νέα στρατηγική κατά της Ρωσίας

Το Πεντάγωνο μελετά νέα στρατηγική κατά της Ρωσίας

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είκοσι πέντε χρόνια μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, το Πεντάγωνο ανησυχεί ξανά για τη στρατιωτική ισχύ της Ρωσίας. Ο αντιστράτηγος Χ. Μακμάστερ έχει τη φήμη του μαχητή-διανοούμενου του αμερικανικού στρατού. Δέκα χρόνια πριν, έδωσε σκληρή μάχη μέσα στο Πεντάγωνο υπέρ ενός νέου στρατιωτικού δόγματος, προκειμένου να υπογραμμίσει την απειλή που εγείρουν οι ισλαμιστές τρομοκράτες στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ και αλλού. Σήμερα, η νέα του αποστολή είναι πιο συγκεκριμένη.

Μετά την επιτυχημένη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο Μακμάστερ επιβλέπει τις κυβερνητικές συζητήσεις αναφορικά με τον τρόπο που ο αμερικάνικος στρατός οφείλει να προσαρμοστεί στο ρωσικό «πολεμικό ξύπνημα». «Είναι ξεκάθαρο ότι, κατά την εμπλοκή του στρατού μας στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν, η Ρωσία μελέτησε τις ικανότητες και τις αδυναμίες μας και προχώρησε σε μια φιλόδοξη και επιτυχημένη προσπάθεια εκσυγχρονισμού του στρατού της», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα, τονίζοντας ότι «ο συνδυασμός μη επανδρωμένων αεροπορικών συστημάτων και ανεπτυγμένων μεθόδων ηλεκτρονικού πολέμου στην Ουκρανία μαρτυρά το υψηλό επίπεδο του εκσυγχρονισμού αυτού».

Ανώτατοι αξιωματούχοι του αμερικανικού στρατού ανησυχούν ότι η Μόσχα υπερτερεί πλέον σε βασικούς στρατιωτικούς τομείς, όπως τα οχήματα ελαφρού οπλισμού και το πυροβολικό.

Εμφανής, σε ανησυχητικό βαθμό, στην Ουκρανία είναι επίσης η υπονόμευση θεσμών του ουκρανικού κράτους από τη Μόσχα, η οποία αποτελεί μέρος αυτού που οι ειδικοί ονομάζουν «υβριδικός πόλεμος», ενός είδους διεξαγωγής πολέμου που συνδυάζει τη στρατιωτική πυγμή με τις κρυφές ενέργειες υπονόμευσης εχθρικών καθεστώτων. Η αντίδραση του Μακμάστερ ήρθε με τη δημιουργία της Μελέτης Νέας Γενιάς Οπλισμού της Ρωσίας (Russia New Generation Warfare Study), μιας προσπάθειας αναζωπύρωσης του προβληματισμού στον στρατό σχετικά με το ενδεχόμενο πολεμικής σύρραξης με τη Ρωσία στην Ανατολική Ευρώπη και συνεπώς την εικόνα του αμερικανικού στρατού τα επόμενα χρόνια. Ο απόστρατος στρατηγός Ουέσλεϊ Κλαρκ χαρακτήρισε την προσπάθεια αυτή τη σημαντικότερη επανεξέταση του στρατού από την πτώση της Σοβιετικής Ενωσης. Το νέο αυτό εγχείρημα θα βασιστεί στην ενδελεχή έρευνα ενός πολέμου που έλαβε χώρα πριν από 43 χρόνια, του Πολέμου του Γιομ Κιπούρ, μεταξύ του Ισραήλ, της Συρίας και της Αιγύπτου, κρατών φιλικά προσκείμενων τότε στη Μόσχα. Ο στρατηγός Ντον Στάρι έγραφε λίγο μετά το τέλος του πολέμου ότι, «ενώ ήμασταν απασχολημένοι με το Βιετνάμ, η Σοβιετική Ενωση είχε ανανεώσει τις στρατιωτικές μεθόδους της τόσο σε τακτικό όσο και σε επιχειρησιακό επίπεδο, είχε ενισχύσει τη δομή του στρατού ξηράς της και είχε εισαγάγει νέο, σημαντικά εξελιγμένο τεχνολογικά, εξοπλισμό». Η περιγραφή του Στάρι θα μπορούσε εύκολα να περιγράψει τι αντιμετωπίζει ο αμερικανικός στρατός σήμερα, αν η λέξη Βιετνάμ αντικαθίστατο με το Ιράκ ή το Αφγανιστάν, και η Σοβιετική Ενωση με τη Ρωσία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή