Η Τουρκία μπλόκαρε ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων

Η Τουρκία μπλόκαρε ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O αποκλεισμός στην πρόσβαση στην ιστοσελίδα του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων Sputnik στην Τουρκία θεωρείται προσωρινός μέχρι το δικαστήριο να ανακοινώσει την τελεσίδικη απόφασή του, δήλωσε την Παρασεκυή εκπρόσωπος της Τουρκικής Αρχής Τηλεπικοινωνιών.

Η πρόσβαση στην ιστοσελίδα του Sputnik, το οποίο είναι η ξενόγλωσση ειδησεογραφική ιστοσελίδα του ρωσικού ομίλου ενημέρωσης Rossiya Segodnya, αποκλείστηκε στην Τουρκία το βράδυ της Πέμπτης, λόγω "διοικητικών μέτρων".

«Αποφασίσαμε τον αποκλεισμό της ιστοσελίδας και η υπόθεση θα παραπεμφθεί στο δικαστήριο. Η διαδικασία αυτή αναφέρεται στον νόμο, σύμφωνα με τον οποίο, αποκλεισμός στην πρόσβαση σε ιστοσελίδα αποφασίζεται πρωτίστως αν υπάρχει κάποιου είδους πληροφορία σε αυτή που αντιβαίνει τον νόμο, και τότε η υπόθεση παραπέμπεται στο δικαστήριο, το οποίο θα ανακοινώσει την τελεσίδικη απόφασή του για άρση του αποκλεισμού ή συνέχισή του», δήλωσε πηγή της Τουρκικής Αρχής Τηλεπικοινωνιών στο πρακτορείο RIA Novosti.

Από τον Ιανουάριο του 2015, ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου και άλλοι υπουργοί έχουν το δικαίωμα να μπλοκάρουν οποιαδήποτε πηγή πληροφόρησης στο Διαδίκτυο χωρίς δικαστική εντολή. Οι υπουργοί μπορούν να ζητήσουν από την Τουρκική Αρχή Τηλεπικοινωνιών και παρόχους να αποκλείουν την πρόσβαση σε ιστοσελίδες ή να διαγράφουν περιεχόμενο μέσα σε λίγες ώρες αφού λάβουν σχετική ειδοποίηση που επικαλείται λόγους "εθνικής ασφάλειας, προστασίας της κοινωνικής τάξης ή πρόληψης εγκληματικής πράξης".

Sputnik: Δείγμα λογοκρισίας και έλλειψη ελευθερίας του λόγου 

Ο αποκλεισμός της πρόσβασης στην ιστοσελίδα του ρωσικού ειδησεογραφικού πρακτορείου Sputnik στην Τουρκία είναι ένα σαφές δείγμα λογοκρισίας και έλλειψης της ελευθερίας του λόγου στη χώρα, δήλωσε σήμερα η διευθύντρια σύνταξης του Sputnik Μαργκαρίτα Σιμονιάν.

«Η απόφαση των τουρκικών αρχών να περιορίσουν την πρόσβαση στην ιστοσελίδα μας είναι άλλη μία ενέργεια αυστηρής λογοκρισίας σε μια χώρα όπου η ελευθερία του λόγου δεν υπάρχει πλέον. Αυτή η λύση μοιάζει ιδιαίτερα παράλογη αν σκεφτούμε ότι πριν από μερικές ημέρες το Sputnik τιμήθηκε με το βραβείο της Ένωσης Δημοσιογράφων στην Τουρκία», είπε η Σιμονιάν.

Η Σιμονιάν είπε ότι η πρόσβαση στο Sputnik αποκλείστηκε αργά χθες, λίγες ώρες αφότου ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έκανε δηλώσεις με τις οποίες επέκρινε "ορισμένους πολιτικούς ηγέτες" στην Τουρκία.

Από τον Ιανουάριο του 2015, ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου και άλλοι υπουργοί έχουν το δικαίωμα να μπλοκάρουν οποιαδήποτε πηγή πληροφόρησης στο Διαδίκτυο χωρίς δικαστική εντολή. Οι υπουργοί μπορούν να ζητήσουν από την Τουρκική Αρχή Τηλεπικοινωνιών και από παρόχους να αποκλείουν την πρόσβαση σε ιστοσελίδες ή να διαγράφουν περιεχόμενο μέσα σε λίγες ώρες αφού λάβουν σχετική ειδοποίηση που επικαλείται λόγους "εθνικής ασφάλειας, προστασίας της κοινωνικής τάξης ή πρόληψης εγκληματικής πράξης".

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή