Την παραίτησή της υπέβαλε η υπουργός Μεταφορών του Βελγίου

Την παραίτησή της υπέβαλε η υπουργός Μεταφορών του Βελγίου

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Παραιτήθηκε η υπουργός Μεταφορών του Βελγίου, Ζακλίν Γκαλάν, η οποία τις τελευταίες εβδομάδες βρέθηκε στο στόχαστρο δριμύτατων επικρίσεων από την αντιπολίτευση, που την κατηγορεί ότι αγνόησε εκθέσεις οι οποίες υποδείκνυαν την ύπαρξη σοβαρών ελλείψεων στον τομέα ασφάλειας των βελγικών αεροδρομίων. Η παραίτησή της έγινε δεκτή από τον βασιλιά Φίλιππο του Βελγίου αλλά και από τον πρωθυπουργό της χώρας Σαρλ Μισέλ.

Οι πιέσεις προς την Γκαλάν είχαν αυξηθεί τον τελευταίο καιρό και ιδιαίτερα μετά τις πολύνεκρες επιθέσεις στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών στις 22 Μαρτίου. Η τέως υπουργός Μεταφορών, μάλιστα, είχε βρεθεί σε ιδιαίτερη δυσμενή θέση μετά την άρνηση της ότι είχε παραλάβει έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που επισήμαινε ήδη από τον Απρίλιο του 2015 την ύπαρξη σοβαρών ελλείψεων στα αεροδρόμια και είχε δικαιολογηθεί, λέγοντας ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες της δεν διέθεταν προσωπικό ή επαρκείς πόρους για να γίνουν οι επιθεωρήσεις που απαιτούνταν στα αεροδρόμια. Πριν από μερικές ημέρες, τη διέψευσε ο επικεφαλής του υπουργείου Μεταφορών, Λοράν Λεντού, ο οποίος επίσης παραιτήθηκε, δηλώνοντας ότι είχε προειδοποιήσει το επιτελείο της Γκαλάν και είχε επί ματαίω ζητήσει να δοθούν επιπρόσθετοι πόροι για την ασφάλεια των αεροδρομίων. Οι εκθέσεις της Κομισιόν αφορούσαν τα τμήματα του αεροδρομίου έπειτα από το σημείο ελέγχου ασφαλείας αλλά ανέφεραν απερίφραστα ότι υπήρχαν σοβαρές παραλείψεις στη διαδικασία μεταξύ των οποίων και η αδυναμία εντοπισμού εκρηκτικών υλών. Η τελευταία έκθεση για το έτος 2015 που εκδόθηκε μετά τον έλεγχο του αεροδρομίου της Αμβέρσας, αναφέρει ότι το Βέλγιο εξακολουθεί να μη συμμορφώνεται προς τις συστάσεις της Κομισιόν και έχει σοβαρές ελλείψεις σε πέντε τομείς, ενώ σε τρεις άλλους απλά αρνείται να συμμορφωθεί με τις συστάσεις.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η Γκαλάν ήταν πολιτική προϊσταμένη και της Αρχής Ελέγχου Εναέριας Κυκλοφορίας που την εβδομάδα που πέρασε απήργησε, με αποτέλεσμα τη ματαίωση εκατοντάδων πτήσεων.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή