Συγγνώμη Πούτιν από τη Sueddeutsche Zeitung

Συγγνώμη Πούτιν από τη Sueddeutsche Zeitung

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΟΣΧΑ. Ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Πούτιν ζήτησε χθες συγγνώμη από την εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung, για τον ψευδή ισχυρισμό ότι η μεγαλύτερη εφημερίδα του Μονάχου ανήκει στην επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs. Εμπλέκοντας τη μισητή τράπεζα, ο Πούτιν είχε επιχειρήσει να υποβαθμίσει τις αποκαλύψεις της εφημερίδας σχετικά με τις μυστικές καταθέσεις ατόμων του στενού περιβάλλοντός του.

«Είναι δικό μας λάθος, δικό μου λάθος, λάθος αυτών που προετοίμασαν την ενημέρωση του προέδρου», είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. «Περιελάμβανε ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες τις οποίες μεταφέραμε στον πρόεδρο χωρίς να διασταυρώσουμε», προσέθεσε. «Ζητούμε συγγνώμη από την εφημερίδα».

Στα φιλοκυβερνητικά ρωσικά μέσα ενημέρωσης είναι ευρέως διαδεδομένη η άποψη ότι πίσω από τα Panama Papers –τη μεγάλη διαρροή στοιχείων για εικονικές εταιρείες που είχε ιδρύσει το δικηγορικό γραφείο Μossack Fonseca του Παναμά– βρίσκεται η αμερικανική κυβέρνηση. Προχθές, ο Πούτιν έκανε λόγο για «εγκεφάλους» από τις ΗΠΑ. «Ποιος βρίσκεται πίσω από αυτές τις προκλήσεις;» είχε διερωτηθεί ο Πούτιν. «Η Sueddeutsche Zeitung ανήκει σε όμιλο ιδιοκτησίας Goldman Sachs, τα δαχτυλικά αποτυπώματα των εγκεφάλων είναι παντού».

Η Sueddeutsche Zeitung είναι θυγατρική του εκδοτικού οίκου Sueddeutscher, που ανήκει κατά πλειοψηφία στον όμιλο Suedwestdeutsche Medienholding, (SWMH), ενώ μειοψηφικό πακέτο κατέχει η οικογένεια Φρίντμαν. Πίσω από την SWMH βρίσκονται πολλοί γερμανικοί εκδοτικοί όμιλοι. Το 2008 η Goldman Sachs είχε πράγματι επιχειρήσει να αποκτήσει μερίδιο στην εφημερίδα, μέσω εκδοτικού οίκου της Στουτγκάρδης, αλλά οι υπόλοιποι μέτοχοι δεν συμφώνησαν.

Σύμφωνα με τα Panama Papers, ο στενός φίλος του Πούτιν, μουσικός Σεργκέι Ρολντουγκίν, σχετίζεται με εικονικές εταιρείες που διαχειρίζονταν τουλάχιστον 2 δισ. δολάρια και αποκόμιζαν κέρδη από κρατικές εταιρείες. Ο Πούτιν αναγνώρισε ότι τα στοιχεία στις διαρροές είναι ακριβή αλλά υποστήριξε τον φίλο του, λέγοντας ότι ξοδεύει όλα του τα χρήματα σε μουσικά όργανα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή