Χίλαρι, Σάντερς σε υψηλούς τόνους

Χίλαρι, Σάντερς σε υψηλούς τόνους

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Σκληρή υπήρξε η τηλεοπτική αναμέτρηση μεταξύ της Χίλαρι Κλίντον και του Μπέρνι Σάντερς το βράδυ της Πέμπτης στη Νέα Υόρκη, με τους δύο αντιπάλους για το χρίσμα των Δημοκρατικών να αμφισβητούν ο ένας την κρίση και τις ικανότητες του άλλου, ενόψει των προκριματικών εκλογών στην πολιτεία την Τρίτη.

Κλίντον και Σάντερς αντιπαρατέθηκαν πάνω στο θέμα της επιρροής της Γουόλ Στριτ, για τη νομοθεσία που διέπει την οπλοκατοχή, αλλά και την εξωτερική πολιτική, με τον αυτοαποκαλούμενο Δημοκρατικό Σοσιαλιστή να δηλώνει ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δεν έχει πάντα δίκιο, καταδικάζοντας τη χρήση υπερβολικής βίας από το Ισραήλ στη Γάζα. Από τη μεριά της, η κ. Κλίντον, που επιθυμεί να διατηρήσει με το μέρος της το μεγάλο ποσοστό Εβραίων ψηφοφόρων της Νέας Υόρκης, απήντησε λέγοντας ότι η Χαμάς θέτει σκόπιμα σε κίνδυνο τους πολίτες της Λωρίδας της Γάζας, αποφεύγοντας να ασκήσει κριτική στο Ισραήλ.

Η ένταση μεταξύ των συνομιλητών έφθασε σε τέτοιο σημείο, που ο συντονιστής του ντιμπέιτ, βετεράνος δημοσιογράφος του CNN Γουλφ Μπλίτσερ, είπε: «Αν κραυγάζετε ο ένας στον άλλο, οι τηλεθεατές δεν θα μπορούν να ακούσουν κανέναν από τους δύο».

Η Χίλαρι Κλίντον πρέπει οπωσδήποτε να νικήσει στις προκριματικές της Τρίτης, ώστε να ανακόψει την ορμή του Σάντερς, που έχει επικρατήσει σε επτά από τις τελευταίες οκτώ προκριματικές αναμετρήσεις.

Ο 74χρονος γερουσιαστής του Βερμόντ επρόκειτο να πραγματοποιήσει χθες σύντομο διάλειμμα από την προεκλογική εκστρατεία, αναχωρώντας για το Βατικανό για σύντομη «μη πολιτική», όπως τη χαρακτήρισε ομιλία, και να επιστρέψει αύριο στη Νέα Υόρκη. Ο Σάντερς είπε ότι επιθυμεί να εκφράσει στο Βατικανό τον θαυμασμό που νιώθει για τον Πάπα Φραγκίσκο.

Εμμεσες επικρίσεις

Κατά τη διάρκεια του μαχητικού ντιμπέιτ, ο Σάντερς αμφισβήτησε την κρίση της κ. Κλίντον, όταν αυτή δέχθηκε να αμειφθεί από τράπεζες και επιχειρήσεις της Γουόλ Στριτ για ομιλίες της, αλλά και για τη θετική της ψήφο στη Γερουσία το 2003 για τον πόλεμο στο Ιράκ.

Η Χίλαρι Κλίντον αντέτεινε, όμως, ότι οι επικρίσεις αυτές αποτελούν επίθεση και κατά του προέδρου Ομπάμα, ο οποίος είχε εξασφαλίσει κεφάλαια της Γουόλ Στριτ για την προεκλογική του εκστρατεία, αξιοποιώντας επίσης τον θεσμό των «επιτροπών πολιτικής δράσης» (Super PACS). «Παρά τις επιλογές του αυτές, ο Μπαράκ Ομπάμα πολέμησε για την επιβολή αυστηρότερου ελέγχου του χρηματοπιστωτικού τομέα», είπε η κ. Κλίντον.

Η πρώην υπουργός Εξωτερικών δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει στο κοινό ότι ο Μπέρνι Σάντερς ψήφισε στο Κογκρέσο νομοθέτημα, το οποίο προστατεύει τους κατασκευαστές όπλων από αγωγές για παράνομη χρήση των προϊόντων τους.

Η κ. Κλίντον προηγείται σημαντικά σε συνέδρους του Μπέρνι Σάντερς, ενόψει του συνεδρίου τον Ιούλιο, αν και μία νίκη της στη Νέα Υόρκη θεωρείται απόλυτα αναγκαία από το επιτελείο της, για λόγους γοήτρου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή