Ολαντ: «Δεν θα αποσύρω το εργασιακό»

Ολαντ: «Δεν θα αποσύρω το εργασιακό»

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κατάσταση στη γαλλική οικονομία μπορεί να παραμένει δύσκολη, αλλά οι μεταρρυθμίσεις έχουν αρχίσει να αποφέρουν καρπούς και η πρόοδος θα γίνει περισσότερο αισθητή μέσα στον επόμενο χρόνο. Αυτό ήταν το κεντρικό μήνυμα που προσπάθησε να περάσει ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, στη διάρκεια δίωρης τηλεοπτικής του συνέντευξης, ένα χρόνο πριν από τις προεδρικές εκλογές, σε μια στιγμή όπου η δημοτικότητά του βρισκόταν στο ναδίρ.

Η αρκετά πρωτότυπη συνέντευξη του Ολάντ διοργανώθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο France 2 και ο Γάλλος πρόεδρος είχε απέναντί του δύο έμπειρους δημοσιογράφους και τέσσερις πολίτες, καθένας από τους οποίους είχε να μεταφέρει τις δικές του αγωνίες: μία 40χρονη ιδιοκτήτρια μικρομεσαίας επιχείρησης που αγωνίζεται να τα βγάλει πέρα, τη μητέρα ενός Γάλλου τζιχαντιστή που πήγε να πολεμήσει στη Συρία, έναν φοιτητή από την κατ’ εξοχήν μεταναστευτική περιοχή του Καλαί, που ψηφίζει Εθνικό Μέτωπο και έναν απογοητευμένο πρώην ψηφοφόρο του Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος τον αμφισβητεί εξ αριστερών.

Ψύχραιμος και δεκτικός έναντι της σκληρής κριτικής που υπέστη, ο Γάλλος πρόεδρος εμφανίστηκε αποφασιστικός στη γενική γραμμή πλεύσης του και κατά γενική εκτίμηση των αναλυτών τα πήγε καλύτερα από την προηγούμενη τηλεοπτική παρουσία του, η οποία είχε χαρακτηριστεί απογοητευτική. Παραμένει αμφίβολο, όμως, κατά πόσο η τηλεοπτική του εμφάνιση θα ανορθώσει τα εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά δημοφιλίας του. Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση, που δημοσιοποιήθηκε την Πέμπτη, το 87% των Γάλλων κρίνει αρνητικές τις επιδόσεις του στην προεδρία, ενώ δύο στους τρεις ψηφοφόρους της Αριστεράς επιθυμούν να μην κατέβει ξανά στις εκλογές του 2017.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Φρανσουά Ολάντ υποσχέθηκε να ανοίξει τα χαρτιά του, ως προς το ζήτημα της υποψηφιότητάς του, στο τέλος της χρονιάς και ζήτησε να κριθεί από τον γαλλικό λαό βάσει των αποτελεσμάτων που θα έχουν, τελικά, οι προσπάθειές του για την καταπολέμηση της ανεργίας.

Αναφορικά με τον επίμαχο «νόμο Κομρί» για τη μεταρρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, που έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις από τα εργατικά συνδικάτα και τη ριζοσπαστική νεολαία, ο Γάλλος πρόεδρος εμφανίστηκε ανοιχτός σε τροποποιήσεις, ξεκαθάρισε όμως ότι δεν πρόκειται να τον αποσύρει. Με τον εν λόγω νόμο, η υπό τον πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς κυβέρνηση των Σοσιαλιστών, ελπίζει ότι θα δώσει ώθηση στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Οι επικριτές της υποστηρίζουν ότι το επίμαχο νομοσχέδιο απελευθερώνει τις απολύσεις και ενθαρρύνει την επέκταση της επισφαλούς απασχόλησης.

Η δήλωση Ολάντ ότι δεν πρόκειται να αποσύρει τον «νόμο Κομρί» ερέθισε τους νεαρούς διαδηλωτές, οι οποίοι από την 31η Μαρτίου καταλαμβάνουν κάθε βράδυ την κεντρική Πλατεία της Δημοκρατίας, στο Παρίσι, στο πλαίσιο του κινήματος Nuit Debout (Ολονυκτία) που έχει ήδη επεκταθεί σε δεκάδες αστικά κέντρα. Ομάδες διαδηλωτών επιχείρησαν πορεία προς το προεδρικό μέγαρο, αλλά αναχαιτίσθηκαν από τα γαλλικά ΜΑΤ, ενώ σημειώθηκαν περιορισμένες καταστροφές. Ανάλογα επεισόδια σημειώθηκαν σε αρκετές άλλες πόλεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή