ΚΟΣΜΟΣ

«Τρίζουν» τα θεμέλια των Σοσιαλιστών

«Τρίζουν» τα θεμέλια των Σοσιαλιστών

Την ανησυχία της ηγεσίας του γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος και πρωτίστως του πρωθυπουργού Μαουέλ Βαλς έχει προκαλέσει η νεοσύστατη πολιτική κίνηση του υπουργού Οικονομικών, Εμανουέλ Μακρόν, που φιλοδοξεί να εκμεταλλευθεί τη δημοτικότητά του, με στόχο ακόμη και το ανάκτορο των Ηλυσίων.

Ο 38χρονος οικονομολόγος και πρώην στέλεχος της τράπεζας Ρότσιλντ ονόμασε την κίνηση «Εμπρός!», τονίζοντας στο διαδικτυακό μανιφέστο της 6ης Απριλίου ότι το ιδεολογικό της πρόσημο δεν βρίσκεται «ούτε αριστερά ούτε δεξιά». Τη φιλελεύθερη πρωτοβουλία Μακρόν χαιρέτισαν ακόμη και υπουργοί της κυβέρνησης, όπως η Σεγκολέν Ρουαγιάλ και η Νατζάτ Βαλό-Μπελκασέμ, θέλοντας με τον τρόπο αυτό να αποστασιοποιηθούν πολιτικά από τον άμεσο πολιτικό τους προϊστάμενο, τον πρωθυπουργό Βαλς, τα ποσοστά αποδοχής του οποίου σημειώνουν σταθερή υποχώρηση σε όλες τις σφυγμομετρήσεις, ενώ τη στήριξή του προσέφερε και ο πρόεδρος του γαλλικού συνδέσμου εργοδοτών Medef, Πιερ Γκατάζ.

Στο «Εμπρός!» θα μπορούν να εγγραφούν πολίτες, διατηρώντας παράλληλα την ιδιότητα του μέλους άλλου κόμματος, καθώς κύριος στόχος του κινήματος είναι «η ανοικοδόμηση από τα κάτω, η έκθεση νέων ιδεών και η εκπόνηση ιδεολογικών καινοτομιών», όπως αναφέρει το μανιφέστο. Ο Μακρόν «παρατήρησε προσεκτικά τον τρόπο με τον οποίο ο Ομπάμα διεμβόλισε τα παραδοσιακά κόμματα το 2008 και εκτιμά πως η Γαλλία βρίσκεται ενώπιον ιστορικής πολιτικής αναδιάταξης», λέει στενός του συνεργάτης, μιλώντας στην εφημερίδα Le Monde.

Την ίδια ώρα, οι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές δημοσκοπήσεις, που δίνουν στον Μακρόν ποσοστά στήριξης της τάξεως του 43% μεταξύ των ψηφοφόρων του Σοσιαλιστικού Κόμματος και 47% μεταξύ αυτών του κεντροδεξιού «Οι Ρεπουμπλικανοί», δίνουν «αέρα στα πανιά» του νεαρού υπουργού. Την ικανότητα του Μακρόν να σαγηνεύει τα πλήθη διαπιστώνει ακόμη και αρνητικά προδιατεθειμένος απέναντί του, βουλευτής των Σοσιαλιστών: «Σε επίσκεψη σε εργοστάσιο της γενέτειράς του, Αμιένης, όλοι οι εργαζόμενοι ήθελαν να τον δουν από κοντά, να τον αγγίξουν, ακόμη και αυτοί που διαφωνούν μαζί του. Είχα να δω κάτι τέτοιο από την προεκλογική εκστρατεία της Σεγκολέν Ρουαγιάλ το 2007».

Ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, ο οποίος πάλεψε για να εξασφαλίσει το καλοκαίρι του 2014 τον διορισμό του Μακρόν στο υπουργείο της οδού Μπερσί, διαπίστωσε το σφάλμα του ένα χρόνο αργότερα, όταν ο νεαρός υφιστάμενός του άρχισε να εκφέρει ανεξάρτητο λόγο. Πρώτη –αντανακλαστική– αντίδραση του πρωθυπουργού υπήρξε να εγκαλέσει δημόσια τον υπουργό του. «Ο πρωθυπουργός δεν είχε άλλη επιλογή.

Οπως και στο σχολείο, όταν ο καλύτερος μαθητής κάνει του κεφαλιού του, ο δάσκαλος οφείλει να τον βάλει στη θέση του, αλλιώς η τάξη θα διαλυθεί», λέει ο, προσκείμενος στον Βαλς, βουλευτής Μαλέκ Μπουτίχ. Η επιλογή αυτή, όμως, αποδείχθηκε αντιπαραγωγική για τον πρωθυπουργό, που δημιούργησε έτσι στο κοινό την αίσθηση πως ο Μακρόν είναι φορέας ανανέωσης. Εκτοτε, ο Μανουέλ Βαλς δεν παύει να επαινεί τον υπουργό Οικονομικών.

Η πρωτοβουλία Μακρόν και οι φιλοδοξίες του βρίσκονται τώρα αντιμέτωπες με την αδυσώπητη πολιτική πραγματικότητα της Γαλλίας. Υπάρχει άραγε περιθώριο εδραίωσης φιλελεύθερου πολιτικού ρεύματος στη χώρα; Ο πολιτικός αναλυτής Λικ Ρουμπάν αμφιβάλλει, μιλώντας στη Monde, αναφέροντας ότι οι φιλελεύθεροι αποτελούν ποσοστό 6% του εκλογικού σώματος.

Ο Εμανουέλ Μακρόν δεν έχει, άλλωστε, δοκιμασθεί σε εκλογική αναμέτρηση, ενώ ο Βαλς έχει πίσω του τριάντα χρόνια ακτιβισμού στο εσωτερικό του κόμματος.