Οταν ο Τραμπ επιτίθεται στο… κόμμα του

Οταν ο Τραμπ επιτίθεται στο… κόμμα του

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ντόναλντ Τραμπ και οι επιτελείς της προεκλογικής του εκστρατείας για τη διεκδίκηση του προεδρικού χρίσματος για το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα έχουν τις τελευταίες ημέρες ξεκινήσει μια σαφή προσπάθεια να υποσκάψουν τη διαδικασία απονομής του χρίσματος, τονίζοντας επανειλημμένως ότι η διαδικασία είναι διαβλητή. Ευελπιστούν ότι με αυτό τον τρόπο θα καταφέρουν να γεφυρώσουν τα οργανωτικά προβλήματα στην προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ που τον έχουν φέρει σε ένα μάλλον ατελέσφορο μονοπάτι. Το μήνυμά τους είναι απλό: «Του υποκλέπτουν την εκλογή».

Την περασμένη Τρίτη, ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ επιτέθηκε με δριμύτητα εναντίον των πολιτικών που αποπειρώνται να του στερήσουν το χρίσμα, καταγγέλλοντας το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα το οποίο θεωρεί συνυπεύθυνο ή καλύτερα συνένοχο σε αυτή την κλοπή.

«Το ρεπουμπλικανικό σύστημα είναι εντελώς διαβλητό», δήλωσε ο ίδιος ο υποψήφιος για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικανών, κατηγορώντας τις εξέχουσες προσωπικότητες του κόμματος ότι κάνουν χειρισμούς για να εξαλείψουν τους οπαδούς του από τη διαδικασία. «Θέλουν να κρατήσουν τον κόσμο μακριά. Είναι ένα βρώμικο κόλπο», τόνισε ο Τραμπ.

Στην πραγματικότητα, τα πρόσφατα σχόλιά του ενισχύουν τις τοποθετήσεις που έκαναν πριν από μερικές ημέρες τα στελέχη της προεκλογικής του εκστρατείας αλλά και ο ίδιος, αμφισβητώντας τη νομιμότητα της διαδικασίας επιλογής αντιπροσώπων για το συνέδριο, που θα πραγματοποιηθεί στο Κλίβελαντ τον Ιούλιο, σε τοπικό και πολιτειακό επίπεδο.

Επιρρίπτοντας τις ευθύνες στη διαδικασία αντί στη δική του διαχειριστική ανικανότητα, ο Τραμπ προσπαθεί να αποσπάσει τα βλέμματα από τις νίκες του γερουσιαστή Τεντ Κρουζ από το Τέξας σε πολιτείες όπως το Κολοράντο, τη Νότια Ντακότα και την Αϊόβα, ήττες που τελικά μπορεί να καταλήξουν στην απώλεια του χρίσματος για τον πολυεκατομμυριούχο. Ομολογουμένως, η νέα αυτή τακτική είναι μια σιωπηρή παραδοχή ότι η προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ δεν τα καταφέρνει τόσο καλά στο συχνά εξαιρετικά προσωπικό παιχνίδι γοητείας με τους εκλέκτορες του κόμματος. Η προσπάθειά του να σπείρει αμφιβολίες για το σύστημα, στην πραγματικότητα, βρίσκει αντίκρισμα στις υποψίες και τις αγωνίες των πιο θερμών υποστηρικτών του σχετικά με την πολιτική διαδικασία που πιστεύουν ότι σκόπιμα τους έχει βγάλει έξω από το παιχνίδι. Επίσης, επιτρέπει στον Τραμπ, όπως προαναφέρθηκε, να αποστρέψει το βλέμμα της κοινής γνώμης από τις πρόσφατες ήττες του.

Πρόκειται, άλλωστε, για μια προσφιλή τακτική του Ντόναλντ Τραμπ να καταγγέλλει καλπονοθεία όταν τα πράγματα δεν βαίνουν όπως θα επιθυμούσε. «Οταν ο Τραμπ δεν καταφέρνει να κερδίσει, τότε πάντα κάποιος άλλος ευθύνεται», λέει ο Στιούαρτ Στίβενς, ειδικός στην πολιτική στρατηγική, από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, ο οποίος υπήρξε σύμβουλος υποψηφίων για το προεδρικό αξίωμα, όπως του Μιτ Ρόμνεϊ το 2012. «Ο Ντόναλντ Τραμπ ξεκαθαρίζει λογαριασμούς», τονίζει ο Στίβενς, επισημαίνοντας την τάση του να αναφέρεται αποκλειστικά σε διάφορα παράπονα, πολιτικά, οικονομικά ή άλλα.

Την ίδια στιγμή, και ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες για να σωθεί, οι βασικοί διεκδικητές του χρίσματος για το Δημοκρατικό Κόμμα μοιάζουν να απολαμβάνουν την ίδια στήριξη από τους υποστηρικτές του κόμματός τους. Αυτό υποδεικνύει ότι ο αγώνας μέχρι την εκλογική αναμέτρηση στις 8 Νοεμβρίου γίνεται ακόμα σκληρότερος καθώς οι υποψήφιοι ετοιμάζονται για τις προκριματικές εκλογές στη Νέα Υόρκη την ερχόμενη εβδομάδα.

Οσον αφορά τη διεκδίκηση του προεδρικού χρίσματος για το Δημοκρατικό Κόμμα, η πρώην υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον και ο γερουσιαστής από το Βερμόντ Μπέρνι Σάντερς κατάφεραν να αποσπάσουν το 48% της πρόθεσης ψήφου σε δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 719 μελών του Δημοκρατικού Κόμματος κατά την περίοδο 8 έως 12 Απριλίου.

Οσον αφορά τους Ρεπουμπλικανούς, ο Ντόναλντ Τραμπ έλαβε το 41% και ο γερουσιαστής Τεντ Κρουζ του Τέξας το 35% των ψήφων ενός δείγματος 598 Ρεπουμπλικανών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή