Αεροσκάφος προσέκρουσε σε drone

Αεροσκάφος προσέκρουσε σε drone

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΧΙΘΡΟΟΥ. Σε ιπτάμενο αντικείμενο, πιθανότατα μικρό μη επανδρωμένο αεροσκάφος drone, προσέκρουσε την Κυριακή επιβατικό αεροσκάφος των Βρετανικών Αερογραμμών ενώ ετοιμαζόταν να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο Χίθροου. Το αεροσκάφος τύπου Airbus A320, που εκτελούσε την πτήση Γενεύη – Λονδίνο, προσγειώθηκε ασφαλώς στο αεροδρόμιο Χίθροου, χωρίς οι 132 επιβάτες να αντιληφθούν το παραμικρό.

Η αστυνομία του αεροδρομίου ανακοίνωσε ότι οι χειριστές του αεροσκάφους κατέθεσαν ότι το Airbus «πρέπει να προσέκρουσε» σε drone, ενώ η Υπηρεσία Ερευνας Αεροπορικών Ατυχημάτων διέταξε τη διεξαγωγή έρευνας γύρω από το περιστατικό στο πλέον πολυσύχναστο αεροδρόμιο της Ευρώπης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει παραδεχθεί σε έκθεσή της «ότι ατυχήματα με drones είναι αναπόφευκτο να συμβούν», ενώ η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας της Βρετανίας εξέδωσε πέρυσι προειδοποίηση για τον κίνδυνο αυτό, μετά την καταγραφή επτά περιστατικών σε λιγότερο από δώδεκα μήνες, στα οποία drones είχαν πετάξει σε μικρή απόσταση από επιβατικά αεροσκάφη σε διάφορα αεροδρόμια της Βρετανίας.

Ενώσεις χειριστών αεροσκαφών έχουν προτείνει την ενσωμάτωση τεχνολογίας geo-fencing στα drones, η οποία αξιοποιεί δορυφορικά δεδομένα γεωγραφικής θέσης (GPS), εμποδίζοντας τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη να εισέρχονται σε συγκεκριμένες εναέριες ζώνες.

«Ηταν θέμα χρόνου να καταγραφεί η πρώτη πρόσκρουση drone σε επιβατικό αεροσκάφος, δεδομένου του τεράστιου αριθμού τέτοιων ιπτάμενων αντικειμένων στον ουρανό. Τα drones χειρίζονται ερασιτέχνες, που δεν αντιλαμβάνονται τους κινδύνους και αγνοούν τους κανόνες αεροναυσιπλοΐας», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Ενωση Χειριστών Αεροσκαφών της British Airways. Οι πιλότοι προτείνουν την αυστηρότερη αστυνόμευση του εναέριου χώρου γύρω από τα αεροδρόμια, αλλά και την εντατική εκπαίδευση κάθε χειριστή drone.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή